Έρευνα στην Ινδονησία: Μεταλλαγμένα κουνούπια μείωσαν τα κρούσματα δάγγειου πυρετού κατά 77%

Έρευνα στην Ινδονησία: Μεταλλαγμένα κουνούπια μείωσαν τα κρούσματα δάγγειου πυρετού κατά 77% Facebook Twitter
Γενετικά τροποποιημένα κουνούπια στη μάχη κατά του δάγγειου πυρετού - Πηγή φωτογραφίας: World Mosquito Program
0

Ένα πείραμα κατά το οποίο επιστήμονες επιμόλυναν κουνούπια με βακτήρια που αποτρέπουν τη μετάδοση ιών, φέρεται να συνέβαλε στη μείωση της διασποράς του δάγγειου πυρετού στην Ινδονησία, αποκάλυψαν χθες ερευνητές. 

Τα γενετικά τροποποιημένα κουνούπια αναπτύσσονταν επί τρία χρόνια και στις περιοχές όπου απελευθερώθηκαν, τα κρούσματα δάγγειου πυρετού ήταν κατά 77% μειωμένα, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση  England Journal of Medicine.

Τα κουνούπια μολύνθηκαν με το βακτήριο Βολμπάχια το οποίο, παρότι δεν τα βλάπτει, όχι μόνο παρεμβαίνει στην ικανότητα των ιών να ζουν στα έντομα, αλλά μπλοκάρει και την αναπαραγωγή τους. 

Ως αποτέλεσμα, ολοένα και μεγαλύτεροι πληθυσμοί εντόμων σταματούν να μεταδίδουν ιούς όπως ο δάγγειος, ο κίτρινος πυρετός και ο Ζίκα. 


Στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από 8.000 άνθρωποι, εκ των οποίων οι μισοί ζούσαν σε περιοχές όπου ευδοκιμεί και αναπαράγεται ο Αηδής ο αιγυπτιακός (Aedes aegypti), γνωστός και ως κουνούπι τίγρης. 


Δάγγειος πυρετός διαγνώστηκε στο 9,4% όσων ζούσαν σε περιοχές χωρίς το γενετικά τροποποιημένο κουνούπι και στο 2,3% όσων ζούσαν σε περιοχές με το μεταλλαγμένο έντομο. 


«Η προστατευτική αποτελεσματικότητα της παρέμβασης έφτανε το 77,1%» ανέφεραν οι επιστήμονες στη μελέτη τους. 

«Αυτές τα αποτελέσματα δοκιμών από την Γιογκιακάρτα αποδεικνύουν οριστικά πως το Βολμπάχια λειτουργεί στη μείωση του επιπολασμού και της νοσηλείας από δάγγειο πυρετό» αναφέρει η δρ. Κέιτι Άντερς, από το World Mosquito Program που βοήθησε στη χρηματοδότηση του εγχειρήματος. 

«Το αποτέλεσμα αυτό είναι πρωτοποριακό. Θεωρούμε πως μπορεί να έχει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα σε μεγαλύτερη κλίμακα, σε πόλεις του κόσμου, όπου ο δάγγειος πυρετός παραμένει τεράστιο πρόβλημα δημόσιας υγείας» προσθέτει η ίδια. 

Κουνούπια ελέγχθηκαν επίσης στα Φλόριντα Κις και την Αυστραλία. 


Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ, πάνω από 400 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνονται ετησίως από δάγγειο πυρετό. Ο ιός που έχει τέσσερα στελέχη, σκοτώνει κάθε χρόνο 22.000 ανθρώπους. 
 

Με πληροφορίες από CNN/BBC

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Τech & Science / Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Ο Δεινόσουχος, ένας τεράστιος προϊστορικός συγγενής των κροκοδείλων, μπορούσε να τρώει δεινόσαυρους και να διασχίζει θάλασσες χάρη στην ανοχή του στο αλμυρό νερό. Νέα μελέτη ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για την εξέλιξή του.
LIFO NEWSROOM
Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Τech & Science / Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Νέα έρευνα δείχνει ότι η καθημερινή έκθεση σε μικρές δόσεις φιστικιού μπορεί να μειώσει τις αλλεργικές αντιδράσεις σε ενήλικες με σοβαρή αλλεργία - Ελπίδες για νέα θεραπευτική προσέγγιση
LIFO NEWSROOM
Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Τech & Science / Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα στην Καλιφόρνια αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Ασυνήθιστοι σεισμοί σε βάθη έως και 40 χλμ. κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα δείχνουν ότι η λιθόσφαιρα της Γης αποκολλάται. Μια σπάνια ματιά σε μια διαδικασία που δημιουργεί ηπείρους
LIFO NEWSROOM