ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Ερευνητές εντόπισαν ίχνη από το αρχαιότερο «γεύμα» ζώου - Σε απολίθωμα ηλικίας 550 εκατ. ετών

Ερευνητές εντόπισαν ίχνη από το αρχαιότερο «γεύμα» ζώου - Σε απολίθωμα ηλικίας 550 εκατ. ετών Facebook Twitter
Απολιθωμένο αποτύπωμα του Dickinsonia, ενός από τους πιο πρώιμους ζωικούς οργανισμούς στον πλανήτη
0

Οι αρχαίες διατροφικές συνήθειες των πιο πρώιμων ζώων που έζησαν στον πλανήτη μας πριν από 550 και πλέον εκατομμύρια χρόνια, αποκαλύφθηκαν από διεθνή ομάδα επιστημόνων. 

Οι ερευνητές που ανέλυσαν τα αρχαία απολιθώματα από την Εδιακρανική περίοδο -μεταξύ 538 και 635 εκατομμυρίων χρόνων πριν- υποστηρίζουν πως τα ευρήματα αυτά που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Current Biology, αποτελούν τις πιο πρώιμες ενδείξεις για την κατανάλωση τροφής από τα ζώα. 

Τα απολιθώματα από ένα πλάσμα σαν γυμνοσάλιαγκα, γνωστό ως Kimberella, περιείχαν χημικές ενώσεις που υποδείκνυαν πως τρεφόταν με φύκη και βακτήρια από τον ωκεάνιο βυθό - κάτι που σημαίνει πως το πλάσμα αυτό είχε στόμα και κοιλιά και χώνευε την τροφή του όπως κάποια από τα σύγχρονα ασπόνδυλα. 

Ερευνητές εντόπισαν ίχνη από το αρχαιότερο «γεύμα» ζώου - Σε απολίθωμα ηλικίας 550 εκατ. ετών Facebook Twitter
Απολίθωμα του Kimberella - Φωτ.: Flicrαπ

Τα απολιθώματα της Εδιακρανικής περιόδου είναι «κάποια από τα σπουδαιότερα στην εξέλιξη καθώς είναι η πρώτη φορά που η ζωή έγινε μεγάλη. Είναι τα μεγαλύτερα αρχαία απολιθώματα που μπορούμε να δούμε με τα μάτια μας» εξηγεί ο καθηγητής Τζόχεν Μπροκς, συν-συγγραφέας της έρευνας από το Αυστραλιανό Εθνικό Πανεπιστήμιο. 

Η Kimberella, ένα ασύμμετρο πλάσμα που μπορούσε να κινηθεί στο χώρο, θεωρείτο εξελιγμένο είδος στην εποχή του, λένε οι ερευνητές. 

«Το να έχεις στομάχι και έντερο είναι πολύ σύγχρονο» λέει ο Μπροκς, αντιπαραβάλλοντας το είδος αυτό με τα αρχέγονα ζωικά είδη. «Τα σφουγγάρια, τα κοράλλια και οι μέδουσες για παράδειγμα, δεν έχουν κανονικό έντερο που διατρέχει ολόκληρο το σώμα». 

«Μπορούσαμε να δούμε πως το έντερο της Kimberella μπορούσε να προσλάβει το λιπαρό μόριο της χοληστερόλης, και να απορρίψει άλλα μόρια που δεν ήθελε» εξηγεί ο ίδιος. 

Αναλύοντας απολιθώματα ενός άλλου ζωικού είδους του Ντικινσόνια, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως το δεύτερο αυτό πλάσμα ήταν λιγότερο εξελιγμένο, χωρίς στόμα ή κοιλιά. 

Ο Μπροκς που χαρακτήρισε το Ντικινσόνια σαν «ριγωτό χαλάκι μπάνιου στο θαλάσσιο δάπεδο», ανέφερε πως το μήκος του ξεπερνούσε το 1,4 μέτρα και, σε αντίθεση με τον αρχαίο γυμνοσάλιαγκα που έτρωγε από το στόμα, απορροφούσε την τροφή του μέσω του δέρματός του. 

The real paleo diet: researchers find traces of world’s oldest meal in 550m-year-old fossil Facebook Twitter
Σαν «ριγωτό χαλάκι μπάνιου στο θαλάσσιο δάπεδο» χαρακτήρισε ο επικεφαλής της έρευνας το Ντικινσόνια - Φωτ.: Wikimedia

Τα απολιθώματα αυτά συλλέχθηκαν το 2018 από τον επικεφαλής της έρευνας, Ίλια Μπομπρόφσκι σε γκρεμούς της Λευκής Θάλασσας, στις βορειοδυτικές παγωμένες ακτές της Ρωσίας.

Όπως σημειώνει ο Μπροκς, η νέα έρευνα δείχνει πως ο βιότοπος της Εδιακρανικής περιόδου «περιλάμβανε ήδη κάποια από τα πλάσματα που πυροδότησαν την Κάμβρια έκρηξη και την εμφάνιση των σύγχρονων ζώων». 

Η Κάμβρια έκρηξη που αποκαλείται και «βιολογικό μπιγκ μπανγκ» ήταν μια περίοδος περί τα 538,8 εκατομμύρια πριν, όταν άρχισαν να εμφανίζονται νέες μορφές οργανισμών και πρόγονοι πολλών από τις σημερινές μεγάλες ομάδες ζώων

Με πληροφορίες από Guardian

0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM