Από τη στιγμή που η επιφάνεια της Γης είναι κυριολεκτικά καλυμμένη με νερό, θα ήταν εύκολο να συμπεράνουμε πως αν μη τι άλλο έχουμε ένα κάποιο πλεόνασμα προς χρήση. Ωστόσο, η συνολική ποσότητα του νερού που διαθέτει ο πλανήτης είναι εκπληκτικά μικρή.
Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για τη Γη, καθώς απαιτείται για βιολογικές λειτουργίες όπως η φωτοσύνθεση και η κυτταρική αναπνοή. Από την άλλη, το σώμα μας αποτελείται κυρίως από νερό, το οποίο είναι απαραίτητο για ζωτικές λειτουργίες όπως η πέψη και η κυκλοφορία του αίματος.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η ζωή δεν λειτουργεί χωρίς νερό αλλά η ποσότητα που έχουμε στη διάθεσή μας είναι πολύ μικρότερη από όσο νομίζουμε. Έτσι μοιάζει συνήθως η Γη:
Ο χάρτης, όμως που ακολουθεί και τον οποίο έφτιαξε Geological Survey των ΗΠΑ, δείχνει πως θα έμοιαζε η Γη αν όλο το νερό του πλανήτη συγκεντρωνόταν σε μια σφαίρα πάνω από την Αμερική:
- Η μεγάλη σφαίρα περιλαμβάνει όλο το νερό του πλανήτη, κοινώς όλους τους ωκεανούς, τις λίμνες, τα ποτάμια, τους νερόλακκους, τους παγετώνες, τα παγόβουνα, τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες, την ατμοσφαιρική υγρασία καθώς και το νερό που εγκλωβίζουν τα έμβια όντα. Κι αν φαίνεται πολύ μικρή στο μάτι συγκριτικά με τον υπόλοιπο πλανήτη, σκεφτείτε πως έχει διάμετρο 860 μίλια και αν εκρύγνητο θα μπορούσε να πνίξει όλες τις ΗΠΑ σε μια πλημμύρα, βάθους 107 μιλίων. Σχεδόν όλο αυτό το νερό βρίσκεται αυτή τη στιγμή στους ωκεανούς.
- Η μικρότερη σφαίρα απεικονίζει το φρέσκο νερό της Γης, ήτοι όσο είναι πόσιμο. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος του είναι "κλειδωμένο σε παγετώνες και παγόβουνα και το εναπομείναν -περίπου 1/3- βρίσκεται στο έδαφος.
- Μόνο το 1,2% του πόσιμου νερού είναι άμεσα διαθέσιμο, δεν προέρχεται δηλαδή από γεωτρήσεις ή από το λιώσιμο των πάγων. Το ποσοστό αυτό απεικονίζεται στην τρίτη μπλε σφαίρα, την πιο μικρή. Βέβαια, το μεγαλύτερο μέρος της συγκεκριμένης ποσότητας νερού υφίσταται υπό μορφή πάγου. Αυτό που "περισσεύει" συνθέτει τις λίμνες, τα ποτάμια, τους βάλτους και το νερό που υπάρχει στην ατμόσφαιρα, ενώ το αξιοσημείωτο είναι πως σε αυτό το μηδαμινό κλάσμα υπάρχει και όλο το νερό των έμβιων όντων!
Το WWF εκτιμά πως μέχρι το 2025, τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού θα έρθουν αντιμέτωπα με λειψυδρία, καθώς ήδη πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν καλή πρόσβαση σε νερό.