Φαίνεται πως η φορετή, "έξυπνη" τεχνολογία αρχίζει να βρίσκει εφαρμογές που ξεπερνούν την επικοινωνία και το fitness, όπως δείχνει η τελευταία μελέτη που προέρχεται από μια ομάδα ερευνητών του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ, και δημοσιεύεται στο nature.com.
Η εν λόγω μελέτη αφορά στην ανάπτυξη συσκευής με μορφή δερματικού επιθέματος (patch) μήκους 5 εκατοστών, που με τη βοήθεια εύκαμπτων νανο-υλικών μπορεί να χορηγήσει την σωστή ποσότητα φαρμάκου στους ασθενείς -και σε τακτά χρονικά διαστήματα ή όποτε το έχουν ανάγκη- αναγνωρίζοντας τη θερμοκρασία του σώματος και την μυϊκή δραστηριότητα.
Ένα παράδειγμα εφαρμογής του "έξυπνου" patch που αναφέρει η μελέτη είναι η χρήση του σε ασθενείς με Parkinson. Το επίθεμα μπορεί να αναγνωρίσει τις διακυμάνσεις στη διαταραχή της κίνησης του ασθενή και να απελευθερώσει την κατάλληλη ποσότητα φαρμάκων, την κατάλληλη χρονική στιγμή.
Ερευνητής που συμμετέχει στο project, δήλωσε στο TheVerge, ότι στο μέλλον τα "έξυπνα" patch πιθανόν να είναι εξοπλισμένα και με Wi-Fi εξαρτήματα που θα επιτρέπουν στους γιατρούς να κάνουν τηλεδιάγνωση στον εκάστοτε ασθενή και να δίνουν εξ' αποστάσεως εντολή στο patch για τη χορήγηση της ανάλογης δόσης.
Φυσικά είναι πολύ νωρίς να μιλάει κανείς για άμεση εμπορική διάθεση του "έξυπνου" patch που βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο και αναμένεται να κυκλοφορήσει σε 5 χρόνια, αλλά τουλάχιστον είναι μια ένδειξη για τις συγκλίνουσες πορείες της ιατρικής και της υψηλής τεχνολογίας στο εγγύς μέλλον.
σχόλια