Με σημερινό του δημοσίευμα ο Guardian παρουσίασε τα ευρήματα ενός αμερικανού ερευνητή ο οποίος διαπίστωσε ότι η καινούρια, διαδραστική "Barbie Hello", που συνδέεται ασύρματα στο internet και συνομιλεί με τα παιδιά είναι ευάλωτη σε επιθέσεις χάκερς, οι οποίοι μέσω Wi-Fi μπορούν να υποκλέψουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα μικρών και μεγάλων.
Η νέα Barbie, της εταιρείας Mattel, που κυκλοφορεί από τον Μάρτιο σε αρκετές χώρες του εξωτερικού έχει χαρακτηριστεί ως η πρώτη διαδραστική κούκλα που ανταποκρίνεται σε φωνητικές εντολές μιμούμενη έναν βασικό διάλογο, στο στίλ της προσωπικής βοηθού του iPhone, SIRI, κι έχει τη δυνατότητα σύνδεσης στο internet για να εμπλουτίζει το λεξιλόγιό της. Στη συνέχεια κρυπτογραφεί τα δεδομένα και τα αποστέλει σε σέρβερ για αποθήκευση.
Όπως δήλωσε στο NBC o ερευνητής Matt Jakubowski, δεν χρειάστηκε και μεγάλη προσπάθεια για να πάρει τον έλεγχο της κούκλας καταφέρνοντας μέσω του συστήματος της να υποκλέψει τα γεωγραφικά δεδομένα τοποθεσίας της (άρα και του παιδιού), αρχεία διαλόγων, καθώς και τον έλεγχο του μικροφώνου.
Αυτό που μοιάζει πιο ανησυχητικό είναι η ευκολία με την οποία, όπως ισχυρίζεται ο Jakubowski, κατάφερε να χακέψει το σύστημα ασφαλείας της Barbie, που υποτίθεται ότι διαχειρίζεται τόσο ευαίσθητα δεδομένα. Από τη στιγμή που κάποιος χάκερ έχει πρόσβαση στο δίκτυο που συνδέεται η κούκλα μπορεί να σπάσει την κρυπτογράφηση και να υποκλέψει τα φωνητικά δεδομένα, αλλά και να εντοπίσει και υποκλέψει κι άλλες συσκευές που συνδέονται στο ίδιο δίκτυο.
"Μπορεί κανείς να υποκλέψει πολλές πληροφορίες και να εντοπίσει το που μένει ο ιδιοκτήτης της κούκλας. Εϊναι θέμα χρόνου να αλλάξουμε τους σερβερς και να την βάλουμε να λέει ό,τι θέλουμε εμείς", υποστηρίζει ο Jakubowski.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η νέα Barbie συγκεντρώνει αρνητικά σχόλια, ιδίως όσον αφορά στην προστασία της ιδιωτικότητας των παιδιών, παρόλα αυτά κανένας εκπρόσωπος της Mattel δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα του Guardian να σχολιάσει τους ισχυρισμούς.
σχόλια