Τη λήψη αυστηρών μέτρων για την παράνομη πώληση προστατευόμενων περιοχών στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, ανακοίνωσε το Facebook.
Ο γίναντας των social media άλλαξε την πολιτική του μετά από αποκαλυπτική έρευνα του BBC για τα κυκλώματα παράνομων πωλήσεων δασικής γης.
Τα νέα μέτρα θα αφορούν μόνο τις περιοχές υπό καθεστώς προστασίας και όχι τη δασική γη ιδιοκτησίας του δημοσίου, ενώ θα περιορίζονται μόνο στην Αμαζονία και όχι σε άλλα δάση ή περιβάλλοντα άγριας ζωής του κόσμου.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από το think tank Ipam (Instituto de Pesquisa Ambental da Amazonia), το ένα τρίτο όλων των αποψιλώσεων συμβαίνει στις δημόσιες δασικές περιοχές.
Το Facebook σημείωσε πως δεν θα αποκαλύψει πώς σκοπεύει να εντοπίζει τις παράνομες διαφημίσεις, ωστόσο τόνισε πως θα «αναζητά την αναγνώριση και το μπλοκάρισμα των νέων καταλόγων» στις προστατευόμενες περιοχές της Αμαζονίας.
Τον περασμένο Φεβρουάριο, ντοκιμαντέρ του BBC αποκάλυπτε πως δασική γη έκτασης όσο 1.000 γηπέδων ποδοσφαίρου είχαν καταχωρηθεί στην υπηρεσία διαφημίσεων του Facebook.
Πολλές από τα σχέδια προς πώληση βρίσκονταν μέσα σε προστατευόμενες περιοχές που περιλάμβαναν εθνικά δάση και γη των αυτοχθόνων.
Προκειμένου να αποδείξει πως οι διαφημίσεις ήταν αληθινές και έγκυρες, το BBC κανόνισε συναντήσεις μεταξύ τεσσάρων πωλητών και ενός υπαλλήλου του που παρίστανε τον δικηγόρο για λογαριασμό δήθεν ενδιαφερόμενων πλούσιων επενδυτών.
Ο ένας από τους γαιοκτήμονες προσπαθούσε να πουλήσει γη μέσα στο καταφύγιο ιθαγενών Uru Eu Wau Wau για περίπου 17.000 δολάρια σε τοπικό νόμισμα.
Μετά την αποκάλυψη του βρετανικού κρατικού μέσου, το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας παρήγγειλε έρευνα για το περιστατικό.
Με πληροφορίες από BBC