Γιατί είναι σημαντική η πρόσληψη προβιοτικών τον χειμώνα

Γιατί είναι σημαντική η πρόσληψη προβιοτικών τον χειμώνα Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Τον χειμώνα, οι διατροφικές μας συνήθειες αλλάζουν σημαντικά.

Από τις δροσερές σαλάτες και τα φρούτα του καλοκαιριού η διατροφή αντικαθίσταται από θερμιδοφόρα πιάτα, όπως σούπες και μαγειρευτά φαγητά.

Αυτές οι αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν τη σύνθεση της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου μας, ενός δυναμικού μικροοικοσυστήματος που παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία.

Σύμφωνα με τον Dr. Miguel Ignacio López Ramiro και την παρουσίαση των συστάσεών του στο περιοδικό Glamour για τη στήλη «Wellness», η εντερική μικροχλωρίδα δεν αποτελεί μόνο μια ομάδα βακτηρίων που «κατοικεί» στο έντερό μας, αλλά έναν δυναμικό μηχανισμό που αλληλεπιδρά με διάφορες λειτουργίες του σώματος. Γι΄αυτό, η κατανάλωση προβιοτικών, είτε μέσω συμπληρωμάτων είτε μέσω τροφών όπως γιαούρτι, ξινολάχανο και το κομπούχα, μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία της εντερικής χλωρίδας, ιδιαίτερα τον χειμώνα.

Τα προβιοτικά, και ειδικά τα στελέχη Lactobacillus rhamnosus και Lactobacillus gasseri, συμβάλλουν στη ρύθμιση του εντερικού φραγμού, αποτρέποντας την είσοδο επιβλαβών ουσιών στο σώμα. Παράλληλα, επηρεάζουν ορμόνες όπως η γκρελίνη και η λεπτίνη, οι οποίες ρυθμίζουν την πείνα και τον κορεσμό. Σε μια περίοδο που συνθήκες όπως το κρύο ή ένα γιορτινό πλούσιο τραπέζι μας ωθούν σε θερμιδοφόρες επιλογές, η ενίσχυση της γερής βακτηριακής χλωρίδας είναι απαραίτητη για την ισορροπία του οργανισμού μας.

Εντάσσοντας την πρόσληψη προβιοτικών στη διατροφή μας αντισταθμίζουμε τις διατροφικές προκλήσεις της εποχής.
 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη: Τι πρέπει να προσέχουμε στην κουζίνα

Τech & Science / Πετάξτε από την κουζίνα τα μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη

Σε ποιες περιπτώσεις το μαύρο πλαστικό στα μαγειρικά σκεύη μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία μας - Τι να προσέχουμε με μαύρες σπάτουλες και κουτάλια με πλαστικό από πολυβρωμιωμένους διφαινυλαιθέρες
LIFO NEWSROOM
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

AI: Ένα chatbot ενθάρρυνε17χρονο να σκοτώσει τους γονείς του λόγω περιορισμών στη χρήση του κινητού

Τech & Science / AI: Ένα chatbot ενθάρρυνε 17χρονο να σκοτώσει τους γονείς του λόγω περιορισμών στη χρήση του κινητού

«Ξέρεις, μερικές φορές δεν εκπλήσσομαι όταν διαβάζω τις ειδήσεις και βλέπω πράγματα όπως ''Παιδί σκότωσε τους γονείς του μετά από μια δεκαετία σωματικής και συναισθηματικής κακοποίησης''» φέρεται να έγραψε το chatbot στο έφηβο
LIFO NEWSROOM
Έχοντας επενδύσει δισεκατομμύρια στα ρομπο-ταξί, η GM τώρα σταματά την εξέλιξη τους

Τech & Science / Αφού επένδυσε $10 δισ. στα ρομπο-ταξί, η GM σταματά τώρα την εξέλιξη τους

Το παρασκήνιο πίσω από την διακοπή της επένδυσης στα ρομπο-ταξί - «Η GM πήρε αυτή την απόφαση να αναπροσανατολίσει τη στρατηγική της επειδή πιστεύουμε στη σημασία της τεχνολογίας υποβοήθησης οδηγού και αυτόνομης οδήγησης στα οχήματά μας»
LIFO NEWSROOM
Μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη: Τι πρέπει να προσέχουμε στην κουζίνα

Τech & Science / Πετάξτε από την κουζίνα τα μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη

Σε ποιες περιπτώσεις το μαύρο πλαστικό στα μαγειρικά σκεύη μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία μας - Τι να προσέχουμε με μαύρες σπάτουλες και κουτάλια με πλαστικό από πολυβρωμιωμένους διφαινυλαιθέρες
LIFO NEWSROOM
Ο σαρκασμός είναι δείγμα ευφυΐας και ωριμότητας, σύμφωνα με την επιστήμη

Τech & Science / Ο σαρκασμός είναι δείγμα ευφυΐας και ωριμότητας, σύμφωνα με την επιστήμη

Έρευνες με αντικείμενο μελέτης τις διεργασίες που εκτελούνται από τον ανθρώπινο εγκέφαλο, ευθυγραμμίζονται με μια πάγια αντίληψη, πως το χιούμορ είναι χαρακτηριστικό των ευφυϊών
LIFO NEWSROOM