H Ferrari κατασκεύασε αναπνευστήρα για ασθενείς με κορωνοϊο μέσα σε 5 εβδομάδες

H Ferrari κατασκεύασε αναπνευστήρα για ασθενείς με κορωνοϊο μέσα σε 5 εβδομάδες Facebook Twitter
H Ferrari κατασκεύασε αναπνευστήρα για ασθενείς με κορωνοϊο μέσα σε 5 εβδομάδες
0

Πέντε εβδομάδες χρειάστηκε η Ferrari για να σχεδιάσει και να κατασκευάσει τον FI5, τον αναπνευστήρα που μπορεί να βοηθήσει ασθενείς με κορωνοϊο.  

Το αγωνιστικό τμήμα της Ferrari, Scuderia, συνεργάστηκε με το Ιταλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (IIT) για την παραγωγή αυτού του νέου αναπνευστήρα για την καταπολέμηση της πανδημίας του COVID-19, ολοκληρώνοντας το σχεδιασμό σε διάστημα πέντε εβδομάδων.

Ο αναπνευστήρας ονομάζεται FI5, με το "F" να αντιπροσωπεύει τη Ferarri, ενώ το "I" το Ιταλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας. Το «5» δηλώνει τη διάρκεια των πέντε εβδομάδων που χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί.

Τον αναπνευστήρα δημιούργησε πενταμελής ομάδα με επικεφαλής τον μηχανικό της Ferrari, Simone Resta και τον διευθυντή καινοτομίας της F1, Corrado Onorato, υπεύθυνο για το τμήμα της κατασκευής.

Αν και ο αναπνευστήρας FI5 δεν θα διατεθεί για μαζική κατασκευή, η πατέντα διαθέτει ανοιχτό κώδικα κατασκευής, γεγονός που σημαίνει ότι ιδρύματα σε όλο τον κόσμο μπορούν να χρησιμοποιήσουν το σχεδιασμό της Ferrari για να φτιάξουν τους δικούς τους αναπνευστήρες, σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύθηκε από τη Formula 1.

Εκτός από τη δημιουργία αναπνευστήρων, η Ferrari's Scuderia δωρίζει 10 εκατ. ευρώ και 150 αναπνευστήρες στο ιταλικό τμήμα πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Ενώ έχει μετατρέψει το εργοστάσιο Maranello σε χώρο παραγωγής προστατευτικών μασκών, για τον περιορισμό του ιού.

«Ξεκινήσαμε δειλά», δήλωσε ο Επιστημονικός Διευθυντής του IIT, Καθηγητής Giorgio Metta κατά την παρουσίαση του  FI5, «αλλά γρήγορα συνειδητοποίησα ότι χρειαζόμαστε περισσότερους πόρους για να αφιερώσουμε σε αυτό το έργο. Ήμασταν σε επαφή με τη Ferrari ήδη στο πρόσφατο παρελθόν, οπότε σκεφτήκαμε, γιατί όχι; Αυτό είναι ακριβώς ό,τι χρειαζόμασταν: μηχανικοί που γνωρίζουν τη δυναμική, που μπορούν να βοηθήσουν στο σχεδιασμό μιας αναπνευστικής συσκευής.»

«Θέλαμε σαφώς να αφιερώσουμε τη μέγιστη προσπάθεια σε αυτό το έργο, αλλά και να προχωρήσουμε γρήγορα, όσο πιο γρήγορα γίνεται, οπότε είναι εντυπωσιακό ότι αυτό επιτεύχθηκε μόνο σε πέντε εβδομάδες εργασίας. Και έχουμε ήδη το πρωτότυπο».

Παρά το γεγονός ότι οι ομάδες της Φόρμουλα 1 βρίσκονται σε lockdown, η Ferrari χρησιμοποίησε την ειδική αποζημίωση που χορήγησε η FIA για τις ομάδες ώστε  να εργαστούν σε δραστηριότητες που σχετίζονται με το COVID-19.

«Εμείς (ως Ferrari) δώσαμε τη συμβολή μας σε διάφορους τομείς», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας. «Ξεκινήσαμε με μερικές δυναμικές τακτικές με στόχο την προσομοίωση του αναπνευστήρα σε διαφορετικές συνθήκες και στη συνέχεια κάναμε βασικά τα πιο δύσκολα μοντέλα του αναπνευστήρα με όλα τα εξαρτήματα και μετά δώσαμε την υποστήριξή μας όσον αφορά στην αλυσίδα εφοδιασμού και το κόστος της μηχανικής υποστήριξης. Και τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, δώσαμε επίσης την υποστήριξή μας στην κατασκευή όλων των προσαρμοσμένων εξαρτημάτων σε CNC (υπολογιστική μοντελοποίηση ελέγχου).

«Νομίζω ότι η μαγική συνεισφορά που εμείς ως Ferrari δώσαμε σε αυτό το έργο αντιπροσωπεύεται από την ικανότητά μας να βρίσκουμε λύσεις σε προβλήματα και να δημιουργούμε ιδέες με τον γρηγορότερο δυνατό τρόπο».

Με πληροφορίες του designtaxi/Ferrari 

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Τα φάρμακα «μπλοκμπάστερ» για την απώλεια βάρους αποκαλύπτουν όσα ακόμη δεν κατανοούμε για την παχυσαρκία

Τech & Science / Η παχυσαρκία είναι ασθένεια: Τι δείχνει πολυετής έρευνα στα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Πώς λειτουργούν τα GLP-1 φάρμακα - Η αμφιλεγόμενη χρήση, οι παρενέργειες, το υψηλό κόστος και η διαπίστωση πως οι περισσότεροι σταματούν έπειτα από 12 εβδομάδες
LIFO NEWSROOM