H Ferrari κατασκεύασε αναπνευστήρα για ασθενείς με κορωνοϊο μέσα σε 5 εβδομάδες

H Ferrari κατασκεύασε αναπνευστήρα για ασθενείς με κορωνοϊο μέσα σε 5 εβδομάδες Facebook Twitter
H Ferrari κατασκεύασε αναπνευστήρα για ασθενείς με κορωνοϊο μέσα σε 5 εβδομάδες
0

Πέντε εβδομάδες χρειάστηκε η Ferrari για να σχεδιάσει και να κατασκευάσει τον FI5, τον αναπνευστήρα που μπορεί να βοηθήσει ασθενείς με κορωνοϊο.  

Το αγωνιστικό τμήμα της Ferrari, Scuderia, συνεργάστηκε με το Ιταλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (IIT) για την παραγωγή αυτού του νέου αναπνευστήρα για την καταπολέμηση της πανδημίας του COVID-19, ολοκληρώνοντας το σχεδιασμό σε διάστημα πέντε εβδομάδων.

Ο αναπνευστήρας ονομάζεται FI5, με το "F" να αντιπροσωπεύει τη Ferarri, ενώ το "I" το Ιταλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας. Το «5» δηλώνει τη διάρκεια των πέντε εβδομάδων που χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί.

Τον αναπνευστήρα δημιούργησε πενταμελής ομάδα με επικεφαλής τον μηχανικό της Ferrari, Simone Resta και τον διευθυντή καινοτομίας της F1, Corrado Onorato, υπεύθυνο για το τμήμα της κατασκευής.

Αν και ο αναπνευστήρας FI5 δεν θα διατεθεί για μαζική κατασκευή, η πατέντα διαθέτει ανοιχτό κώδικα κατασκευής, γεγονός που σημαίνει ότι ιδρύματα σε όλο τον κόσμο μπορούν να χρησιμοποιήσουν το σχεδιασμό της Ferrari για να φτιάξουν τους δικούς τους αναπνευστήρες, σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύθηκε από τη Formula 1.

Εκτός από τη δημιουργία αναπνευστήρων, η Ferrari's Scuderia δωρίζει 10 εκατ. ευρώ και 150 αναπνευστήρες στο ιταλικό τμήμα πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Ενώ έχει μετατρέψει το εργοστάσιο Maranello σε χώρο παραγωγής προστατευτικών μασκών, για τον περιορισμό του ιού.

«Ξεκινήσαμε δειλά», δήλωσε ο Επιστημονικός Διευθυντής του IIT, Καθηγητής Giorgio Metta κατά την παρουσίαση του  FI5, «αλλά γρήγορα συνειδητοποίησα ότι χρειαζόμαστε περισσότερους πόρους για να αφιερώσουμε σε αυτό το έργο. Ήμασταν σε επαφή με τη Ferrari ήδη στο πρόσφατο παρελθόν, οπότε σκεφτήκαμε, γιατί όχι; Αυτό είναι ακριβώς ό,τι χρειαζόμασταν: μηχανικοί που γνωρίζουν τη δυναμική, που μπορούν να βοηθήσουν στο σχεδιασμό μιας αναπνευστικής συσκευής.»

«Θέλαμε σαφώς να αφιερώσουμε τη μέγιστη προσπάθεια σε αυτό το έργο, αλλά και να προχωρήσουμε γρήγορα, όσο πιο γρήγορα γίνεται, οπότε είναι εντυπωσιακό ότι αυτό επιτεύχθηκε μόνο σε πέντε εβδομάδες εργασίας. Και έχουμε ήδη το πρωτότυπο».

Παρά το γεγονός ότι οι ομάδες της Φόρμουλα 1 βρίσκονται σε lockdown, η Ferrari χρησιμοποίησε την ειδική αποζημίωση που χορήγησε η FIA για τις ομάδες ώστε  να εργαστούν σε δραστηριότητες που σχετίζονται με το COVID-19.

«Εμείς (ως Ferrari) δώσαμε τη συμβολή μας σε διάφορους τομείς», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας. «Ξεκινήσαμε με μερικές δυναμικές τακτικές με στόχο την προσομοίωση του αναπνευστήρα σε διαφορετικές συνθήκες και στη συνέχεια κάναμε βασικά τα πιο δύσκολα μοντέλα του αναπνευστήρα με όλα τα εξαρτήματα και μετά δώσαμε την υποστήριξή μας όσον αφορά στην αλυσίδα εφοδιασμού και το κόστος της μηχανικής υποστήριξης. Και τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, δώσαμε επίσης την υποστήριξή μας στην κατασκευή όλων των προσαρμοσμένων εξαρτημάτων σε CNC (υπολογιστική μοντελοποίηση ελέγχου).

«Νομίζω ότι η μαγική συνεισφορά που εμείς ως Ferrari δώσαμε σε αυτό το έργο αντιπροσωπεύεται από την ικανότητά μας να βρίσκουμε λύσεις σε προβλήματα και να δημιουργούμε ιδέες με τον γρηγορότερο δυνατό τρόπο».

Με πληροφορίες του designtaxi/Ferrari 

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Τech & Science / Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Η Ινδία ετοιμάζεται να στείλει τους πρώτους της αστροναύτες στο διάστημα μέσω της αποστολής Gaganyaan, η οποία θα τοποθετήσει τρεις αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά για τρεις ημέρες
LIFO NEWSROOM
Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Δημοσιογράφος αναγνωρίζει πρόσωπα στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Το μέλλον είναι εδώ: Δημοσιογράφος ταυτοποιεί αγνώστους στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Σκανάρει πρόσωπα αγνώστων και τους αναγνωρίζει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα - Το βίντεο πυροδοτεί συζητήσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου
LIFO NEWSROOM
Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Τech & Science / Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Από το JOMO, τον σωστό ύπνο έως τον συνεπή εμβολιασμό και από την κηπουρική ως την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό, υπάρχουν επτά απλοί τρόποι για να ενισχύσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας και τη συναισθηματική μας ανθεκτικότητα
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ