Η Apple υποχρεώθηκε να αφαιρέσει αρκετές εφαρμογές VPN από το App Store της στη Ρωσία, κατόπιν αιτήματος της υπηρεσίας παρακολούθησης επικοινωνιών της ρωσικής κυβέρνησης, σύμφωνα με κατασκευαστές VPN apps.
Την περασμένη εβδομάδα, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax ανέφερε ότι η Apple είχε αφαιρέσει τουλάχιστον 25 εφαρμογές VPN από το App Store της στη Ρωσία, αφού η Roskomnadzor, ένας κυβερνητικός φορέας που ρυθμίζει το Διαδίκτυο - συμπεριλαμβανομένου του πού μπορούν να έχουν πρόσβαση οι Ρώσοι - ζήτησε τις αφαιρέσει.
Οι εφαρμογές VPN διευκολύνουν την πρόσβαση στο διαδίκτυο, το οποίο όμως, στη Ρωσία ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό και λογοκρίνεται. Ως εκ τούτου, οι Ρώσοι
χρήστες του διαδικτύου βασίζονται συχνά σε VPN apps για να παρακάμψουν τους περιορισμούς και να έχουν πρόσβαση σε αποκλεισμένο περιεχόμενο.
Τη Δευτέρα, δύο υπηρεσίες VPN - Le VPN και Red Shield VPN - είπαν στο TechCrunch ότι έλαβαν μια επιστολή από την Apple που τους ειδοποιούσε για την απόφαση της εταιρείας να αφαιρέσει τις εφαρμογές τους από το App Store.
«Σας γράφουμε για να σας ενημερώσουμε ότι η εφαρμογή σας, μετά από απαίτηση από την Roskomnadzor θα αφαιρεθεί από το Russian App Store, επειδή περιλαμβάνει περιεχόμενο που είναι παράνομο στη Ρωσία, το οποίο δεν συμμορφώνεται με τις Οδηγίες ελέγχου εφαρμογών», ανέφερε η επιστολή που στάλθηκε στο Red Shield VPN από την Apple, σύμφωνα με ένα screen shot που δόθηκε στο TechCrunch από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και ιδρυτή της εταιρείας Vladislav Zdolnikov. Μια άλλη πηγή, που ισχυρίστηκε ότι γνώριζε μερικούς από τους προγραμματιστές των απαγορευμένων εφαρμογών, έδωσε την ίδια επιστολή στο TechCrunch. Η επιστολή υποστηρίζει ουσιαστικά ότι οι εν λόγω εφαρμογές VPN παραβιάζουν τη ρωσική νομοθεσία.
«Οι εφαρμογές πρέπει να συμμορφώνονται με όλες τις νομικές απαιτήσεις σε οποιαδήποτε τοποθεσία όπου τις διαθέτετε (αν δεν είστε σίγουροι, απευθυνθείτε σε δικηγόρο)», αναφέρεται στην επιστολή. «Γνωρίζουμε ότι αυτό το θέμα είναι περίπλοκο, αλλά είναι δική σας ευθύνη να κατανοήσετε και να βεβαιωθείτε ότι η εφαρμογή σας συμμορφώνεται με όλους τους τοπικούς νόμους, όχι μόνο με τις παρακάτω οδηγίες». Η επιστολή δεν παρείχε συγκεκριμένο λόγο για τις αφαιρέσεις της εφαρμογής, αλλά ότι το αίτημα κατάργησης από τη Roskomnadzor εγκρίθηκε από ένα συγκεκριμένο άρθρο ομοσπονδιακού νόμου της Ρωσίας.
Είναι η τελευταία καταστολή των VPN apps από τότε που η ρωσική κυβέρνηση εισήγαγε την απαγόρευση της σχετικής διαφήμισης πριν από τις εκλογές της χώρας τον Μάρτιο. Ο Zdolnikov είπε σε ένα email ότι το Red Shield VPN, καθώς και άλλες εφαρμογές που καταργήθηκαν, όπως το HideMyName και το Le VPN, «αναπτύχθηκαν και συντηρούνται από άτομα που κατανοούν σε βάθος τους μηχανισμούς λογοκρισίας στο Διαδίκτυο της Ρωσίας».
Η Apple προχώρηση με τη λογοκρισία καλύτερα από τη ρωσική κυβέρνηση, καταγγέλλουν οι ιδιοκτήτες VPN apps
«Γνωρίζουμε πώς να παρακάμπτουμε αυτούς τους περιορισμούς και βελτιώνουμε συνεχώς τις υπηρεσίες μας. Παρά τις προσπάθειες πολλών ετών να μπλοκάρουμε τις υπηρεσίες μας, παραμένουν προσβάσιμες στους χρήστες», έγραψε ο Zdolnikov. «Αποδεικνύεται ότι η Apple έκανε αυτή τη δουλειά για τις ρωσικές αρχές και με καλύτερη ποιότητα».
Ο Konstantin Votinov, ο ιδρυτής του Le VPN, είπε στο TechCrunch ότι η εταιρεία έλαβε ένα μήνυμα από την Apple στις 4 Ιουλίου, που τους ειδοποιούσε για την αφαίρεση. Στην περίπτωση του Le VPN, σύμφωνα με τον Votinov, η Roskomnadzor επισήμανε την περιγραφή της εφαρμογής στο App Store ως «περιεχόμενο παραβίασης». «Λάβαμε μια ειδοποίηση από το [Roskomnadzor] μέσω της Apple αφού η εφαρμογή μας είχε ήδη αφαιρεθεί, χωρίς να μας δίνεται η ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες. Αυτό φαίνεται να είναι μέρος μιας ευρύτερης καταστολής που επηρεάζει τουλάχιστον 25 παρόχους VPN στη Ρωσία», δήλωσε ο Votinov.
Η Apple το 2022 διέκοψε τις εξαγωγές στη Ρωσία όπως και ορισμένες υπηρεσίες της για να διαμαρτυρηθεί για την εισβολή στην Ουκρανία, αν και το app store παραμένει ανοιχτό. Η Apple δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλια που ζητήθηκαν από το TechCrunch, όπως δεν απάντησε ούτε και η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.
Με πληροφορίες από techcrunch.com