Οι επεμβάσεις απώλειας βάρους μειώνουν τον κίνδυνο τού πρόωρου θανάτου, ιδίως από ασθένειες σχετιζόμενες με την παχυσαρκία, όπως καρκίνος, διαβήτης και καρδιακά, σύμφωνα με μεγάλη αμερικανική έρευνα.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 22.000 ανθρώπων που υποβλήθηκαν σε βαριατρικές επεμβάσεις στη Γιούτα, τα τελευταία σαράντα χρόνια.
Σε σχέση με ανθρώπους ανάλογου βάρους, εκείνοι που είχαν υποβληθεί σε μία από τα τέσσερα είδη εγχειρήσεων απώλειας βάρους ήταν 16% λιγότερο πιθανό να έχουν πρόωρο θάνατο, καταδεικνύει η έρευνα.
Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα - κι ένα μειονέκτημα
Η μείωση των θανάτων από ασθένειες που προκαλούνται και από την παχυσαρκία, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνος και διαβήτης, ήταν ακόμη μεγαλύτερη.
«Οι θάνατοι από καρδιαγγειακές παθήσεις μειώθηκαν κατά 29% ενώ οι θάνατοι από διαφόρους τύπους καρκίνου κατά 43%, κάτι που είναι αρκούντως εντυπωσιακό» αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας, Τεντ Άνταμς, επίκουρος καθηγητής Διατροφής και Ενοποιητικής Φυσιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γιούτα.
«Υπήρχε ακόμη τεράστια μείωση, της τάξης του 72% στους θανάτους που σχετίζονται με τον διαβήτη, σε ανθρώπους που είχαν κάνει χειρουργείο, σε σχέση με όσους δεν είχαν κάνει» αναφέρει.
Ένα βασικό μειονέκτημα; Η έρευνα κατέδειξε πως νεότεροι άνθρωποι που μπήκαν στο χειρουργείο, διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο αυτοκτονίας.
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε την περασμένη Τετάρτη στην επιθεώρηση Obesity, ενισχύει ανάλογα ευρήματα παλιότερων ερευνών -μεταξύ αυτών και μια δεκαετής έρευνα στη Σουηδία που επίσης διαπίστωσε σημαντική μείωση στους πρόωρους θανάτους- σημειώνει ο δρ. Εντουάρντο Γκρούνβαλντ, καθηγητής Ιατρικής και διευθτυνής του προγράμματος διαχείρισης βάρους στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.
«Η νέα αυτή έρευνα από τη Γιούτα παρέχει περισσότερα στοιχεία πως οι άνθρωποι που υποβάλλονται σε τέτοιες εγχειρήσεις, έχουν θετικά, επωφελή μακροπρόθεσμα αποτελέσματα» ανέφερε ο ίδιος.
«Και το κλειδί για τους ασθενείς είναι να γνωρίζουν πως το να αλλάξουν τη διατροφή τους, γίνεται πιο φυσικά, πιο εύκολα μετά τη βαριατρική επέμβαση ή τα νέα φάρμακα απώλειας βάρους» προσθέτει ο Γκρούνβαλντ - που δε συμμετείχε στην έρευνα της Γιούτα.
«Παρότι δεν έχουμε κατανοήσει πλήρως το πώς, αυτές οι παρεμβάσεις στην πραγματικότητα αλλάζουν τη χημεία του εγκεφάλου, καθιστώντας πιο εύκολη την αλλαγή διατροφής στη συνέχεια» σημείωσε.
Το κοινωνικό στίγμα αποτρέπει από τη βαριατρική
Παρόλα αυτά, παρά τα σοβαρά οφέλη αυτών των επεμβάσεων, μόλις το 2% των ασθενών που επιλέγονται για βαριατρικό χειρουργείο, το κάνουν τελικά κυρίως λόγω του στίγματος για την παχυσαρκία, εξηγεί η δρ. Καρολάιν Αποβιάν, καθηγήτρια Ιατρικής στην ιατρική σχολή του Χάρβαρντ.
Οι ασφαλιστικοί φορείς συνήθως καλύπτουν το κόστος της βαριατρικής χειρουργικής για ανθρώπους άνω των 18 χρόνων με δείκτη μάζας σώματος (BMI) 40% και άνω, ή με ΒΜΙ 35% και πάθηση σχετιζόμενη - όπως υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαβήτη.
«Βλέπω ασθενείς με ΒΜΙ 50% και απαρεγκλίτως τους συμβουλεύω 'είσαι υποψήφιος για όλα, αγωγή, δίαιτα, άσκηση και χειρουργείο'. Και πολλοί μου λένε, 'μη μας μιλάς για χειρουργείο, δεν το θέλουμε'. Δεν θέλουν χειρουργική λύση σε αυτό που η κοινωνία τούς έχει πει πως είναι αποτυχία και έλλειψη θέλησης» εξηγεί η ίδια.
«Δε βασανίζουμε ανθρώπους που έχουν καρδιακές παθήσεις: 'α, είναι επειδή τρώτε συνέχεια από φαστ φουντ'. Δε βασανίζουμε τους ανθρώπους με διαβήτη: 'α, είναι επειδή φάγατε όλη την τούρτα'. Τους λέμε πως πάσχουν από μία ασθένεια και τους αντιμετωπίζουμε. Το ίδιο και με την παχυσαρκία. Είναι μια ασθένεια. Δε βασανίζουμε τους ανθρώπους με παχυσαρκία λέγοντάς τους πως είναι δικό τους λάθος» προσθέτει.
Με πληροφορίες από CNN