ΟΣΟΙ ΒΙΩΣΑΝ ΤΟ «ΜΠΑΜ» των escape rooms στην Ελλάδα, ξέρουν τι θα πει εθισμός. Μια παρέα σε ένα δωμάτιο, ο χρόνος να πιέζει και τα μέλη της να τρέχουν πανικόβλητα ψάχνοντας τον δρόμο για την έξοδο.
Σήμερα, εν μέσω καραντίνας, που η εικόνα αυτή μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ένα ελληνικό online game έχει έρθει για να κάνει τη διαφορά. Το σκηνικό; Η αρχαία Ελλάδα. Το κίνητρο; Η εξιχνίαση μιας δολοφονίας.
Αυτό όμως που κάνει τη «Δολοφονία του Χρύσιππου» της Urban Game Project πρωτότυπο παιχνίδι είναι ο τρόπος που συνδυάζει όλα αυτά με το κινηματογραφικό στοιχείο. Τα πρόσωπα που σου μιλάνε, από τους μάρτυρες μέχρι εκείνους που ανακρίνονται, είναι ανερχόμενοι Έλληνες ηθοποιοί. Η μουσική που συνοδεύει κάθε γρίφο, βγαλμένη από ταινία. Μέσα από 344 λεπτά μυστηρίου, μόνος ή με τους συνεργάτες σου στην υπόθεση, νιώθεις ότι κάθε πόρτα που ανοίγεις, κάθε στοιχείο που βρίσκεις, σε οδηγεί σε μια νέα σκηνή της ταινίας. Μόνο που εδώ, είσαι εσύ αυτός που καθορίζει την πορεία της.
«Ήταν Ιούνιος του 2017 όταν δύο προγραμματιστές, ένας YouTuber, μία ψυχολόγος, δύο γραφίστες και ένας συγγραφέας, fans όλοι μας των ιστοριών μυστηρίου και των escape rooms, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα αστυνομικό detective παιχνίδι που θα μπορούσε κάποιος να παίξει στο σπίτι του. Κάτι αντίστοιχο ενός οnline escape room, που θα ήταν όμως ταυτόχρονα ένας συνδυασμός ταινίας με online game» λένε οι δημιουργοί του αναφορικά με το ξεκίνημα.
Το ξεχωριστό στοιχείο αυτού του game είναι το κινηματογραφικό. Από τα γυρίσματα μέχρι τα σκηνικά και τις ερμηνείες που εμφανίζονται στις οθόνες μας, οι δημιουργοί συνδύασαν online δράση και εικόνα με τρόπο ξεχωριστό.
«Ιδρύθηκε, λοιπόν, η εταιρεία και πριν καταφθάσουν τα έπιπλα στην αίθουσα συναντήσεων, καθισμένοι όλοι στο πάτωμα, φτιάξαμε το πρώτο χρονοδιάγραμμα και μοιράσαμε δουλειές. Μια δυνατή ιστορία, μερικοί γρίφοι και όλα έτοιμα. Η πραγματικότητα μας διέψευσε. Στην πορεία αντιληφθήκαμε ότι το εγχείρημα δεν ήταν τόσο εύκολο. Πολύωρη και ενδελεχής μελέτη γύρω από την αρχαία Ελλάδα, ψυχογραφήματα των χαρακτήρων από την ψυχολόγο μας και γρίφοι οι οποίοι όφειλαν να συσχετίζονται αναπόσπαστα με την ιστορία. Στο τέλος κάθε μήνα θα επιλέγαμε έναν-δύο επικρατέστερους, έχοντας ως οδηγό το ότι και η παραμικρή λεπτομέρεια, π.χ. η ημερομηνία και η ώρα κυκλοφορίας του παιχνιδιού, θα πρέπει να συνδέεται με την πλοκή».
Το σενάριο
Η πλοκή της ιστορίας, όπως δηλώνει και ο τίτλος, έχει να κάνει με τη δολοφονία του Αθηναίου αριστοκράτη Χρύσιππου. Ο παίκτης μεταφέρεται στην αρχαία Ελλάδα, τον μήνα Ελαφηβολιώνα του έτους 344 π.Χ. Όσο επιλύει γρίφους, ξεκλειδώνει βίντεο με καταθέσεις υπόπτων, ακούει ηχητικά αρχεία και διαβάζει κείμενα σε παπύρους, ο ερευνητής Τέρπανδρος παραθέτει τα πορίσματά του για όσα πρόσωπα έχει ανακρίνει μέχρι εκείνη τη στιγμή και για το πώς μπορούν να συνδέονται με τη δολοφονία.
Το κινηματογραφικό στοιχείο και οι ηθοποιοί
Το ξεχωριστό στοιχείο αυτού του game είναι το κινηματογραφικό. Από τα γυρίσματα μέχρι τα σκηνικά και τις ερμηνείες που εμφανίζονται στις οθόνες μας, οι δημιουργοί συνδύασαν online δράση και εικόνα με τρόπο ξεχωριστό. Έτσι, κάθε φορά που ένας ηθοποιός σού μιλάει για τη δική του εμπλοκή στην υπόθεση, νιώθεις τις τρίχες σου να βαράνε προσοχή. Πώς δημιουργήθηκε όλο αυτό όμως;
«Κάποια στιγμή ήρθαν και τα γυρίσματα με 18 νέους ηθοποιούς, επαγγελματικές κάμερες και ηχολήπτες. Καταλήξαμε με τεράστια αρχεία λήψεων, τα οποία έπρεπε να περάσουν από μοντάζ και επεξεργασία ήχου. Στα μέσα του 2019, λοιπόν, η ιστορία ήταν έτοιμη κι έτσι αρχίσαμε την τελική επιλογή των υποψήφιων γρίφων. Παράλληλα, άρχισε η αναζήτηση σε παλαιοπωλεία αντικειμένων για τα γυρίσματα του teaser trailer καθώς και για βεστιάριο» λένε οι άνθρωποι πίσω από τη «Δολοφονία του Χρύσιππου».
Το cast του game περιλαμβάνει νεαρούς ηθοποιούς του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου, συγκεκριμένα την Αντριάνα Ανδρεόβιτς στον ρόλο της Υπέρειας, την Ελένη Ανδρικοπούλου στον ρόλο της Διοφάνης, τον Κώστας Κουτρουμπή στον ρόλο του Φιντία, τον Αντώνη Κυριακάκη στον ρόλο του Νισαίου, τον Στέλιο Παυλόπουλο στον ρόλο του Πενθέα, τον Ηλία Καρακωνσταντάκη στον ρόλο του Σάτνιου, τη Χριστίνα Ντέμου στον ρόλο της Ηπιόνης και τον Γιώργο Ζυγούρη στον ρόλο και στο voice-over του Τέρπανδρου. Κατά τη διάρκεια της οργάνωση της παραγωγής και του στησίματος του παιχνιδιού, από το 2017 και για τα επόμενα δύο χρόνια, μέχρι το 2019, όταν λανσαρίστηκε η κανονική του έκδοση, η ομάδα δούλευε πυρετωδώς.
«Στα δύο αυτά χρόνια δεν υπήρξαν Σαββατοκύριακα και αργίες. Δεν υπήρξε ούτε μια μέρα που να μην είμαστε στα γραφεία της εταιρείας, περιστοιχισμένοι από κύπελλα καφέ και αμέτρητα χαρτιά με σημειώσεις. Τον Ιούλιο του 2019 το παιχνίδι κυκλοφόρησε σε BETA version, ενώ τους δύο πρώτους μήνες τούς αφιερώσαμε στην επιδιόρθωση των προγραμματιστικών ζητημάτων που ανέκυπταν. Φτάνοντας στην κανονική πλέον έκδοση του παιχνιδιού, τον Σεπτέμβριο του 2019, κλείσαμε και τη συμφωνία πώλησης των εισιτηρίων από τη Viva».
Σήμερα, και ενώ το δεύτερο lockdown έχει δημιουργήσει τις συνθήκες που καθιστούν ένα online escape room πιο πολύτιμο από ποτέ, η «Δολοφονία του Χρύσιππου» μπορεί να μεταφέρει νοερά τους ερευνητές, από το σαλόνι τους, στο σύμπαν της αρχαίας Ελλάδας. Τη στιγμή, λοιπόν, που βρίσκουν τη λύση, γίνονται οι πρωταγωνιστές μιας ταινίας που εκτυλίσσεται σε ένα νοητό δωμάτιο απόδρασης και η διασκέδαση περνάει στα χέρια τους.
«Κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας αντιληφθήκαμε πόσο επιτακτική έγινε η ανάγκη των ανθρώπων γύρω μας για αλληλεπίδραση. Συμπτωματικά, το παιχνίδι ήταν εγγενώς σχεδιασμένο έτσι ώστε να αποτελεί δίαυλο επικοινωνίας που καταλύει την απόσταση μέσα από μια δημιουργική και διαδραστική διαδικασία, τηρώντας το πλαίσιο ασφάλειας που επιτάσσει η εποχή. Ελπίζουμε πως έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε το πλαίσιο μιας εναλλακτικής, διαδραστικής εμπειρίας διασκέδασης σε μια περίοδο που η ανάγκη για το τελευταίο είναι πιο έντονη από ποτέ».
Μπορείτε να παίξετε τη «Δολοφονία του Χρύσιππου» on-demand στον υπολογιστή σας, μόνοι ή με φίλους, στο urbangame1.com, με χρήση e-ticket που μπορείτε να προμηθευτείτε μέσω Viva.
σχόλια