Κατά τη διάρκεια των δύο ετών της πανδημίας COVID-19, η τηλεϊατρική άλλαξε και νέοι τρόποι επικοινωνίας των ανθρώπων αναπτύχθηκαν.
Τον Οκτώβριο του 2021, ο χειρουργός πτήσεων της NASA Δρ. Josef Schmid, ο διευθύνων σύμβουλος της AEXA Aerospace, Fernando De La Pena Llaca, και οι ομάδες τους ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που «ολομεταφέρθηκαν» από τη Γη στο Διάστημα, όπως ανακοίνωσε τώρα η NASA.
Χρησιμοποιώντας την κάμερα Microsoft Hololens Kinect και έναν προσωπικό υπολογιστή με προσαρμοσμένο λογισμικό από την Aexa, ο αστροναύτης της ESΑ Τhomas Pesquet είχε μια κανονική συνομιλία με τις ολοζώντανες εικόνες του Schmid και του De La Pena, στη μέση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Αυτή ήταν η πρώτη χειραψία με «ολομεταφορά» από τη Γη στο Διάστημα.
Το Holoportation είναι ένα είδος τεχνολογίας που επιτρέπει τη συμπίεση και μετάδοση τρισδιάστατων μοντέλων των ανθρώπων, σε πραγματικό χρόνο και υψηλή ποιότητα, εξήγησε ο Schmid. Όταν συνδυάζεται με οθόνες μικτής πραγματικότητας, όπως το HoloLens, επιτρέπει στους χρήστες να βλέπουν, να ακούν και να αλληλεπιδρούν με απομακρυσμένους συμμετέχοντες σε τρεις διαστάσεις, σαν να είναι πραγματικά παρόντες στον ίδιο φυσικό χώρο. Το Holoportation χρησιμοποιείται από το 2016 από τη Microsoft, αλλά αυτή είναι η πρώτη χρήση σε ένα τόσο ακραίο και απομακρυσμένο περιβάλλον όπως το Διάστημα.
«Πρόκειται για έναν εντελώς νέο τρόπο ανθρώπινης επικοινωνίας σε αχανείς αποστάσεις», δήλωσε ο Schmid. «Επιπλέον, είναι ένας εντελώς νέος τρόπος ανθρώπινης εξερεύνησης, αφού η ανθρώπινη οντότητα μας είναι σε θέση να ταξιδέψει εκτός πλανήτη. Το φυσικό μας σώμα δεν είναι εκεί, αλλά η ανθρώπινη οντότητά μας είναι απολύτως εκεί. Δεν έχει σημασία ότι ο διαστημικός σταθμός ταξιδεύει με 28.100 χιλιόμετρα ώρα και βρίσκεται σε συνεχή κίνηση σε τροχιά 400 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη, ο αστροναύτης μπορεί να επιστρέψει τρία λεπτά ή τρεις εβδομάδες αργότερα και με το σύστημα, θα είμαστε στο σημείο αυτό, ζωντανά στον διαστημικό σταθμό».
Η NASA επιδεικνύει αυτή τη νέα μορφή επικοινωνίας ως προάγγελο για πιο εκτεταμένη χρήση σε μελλοντικές αποστολές. Τα σχέδια θέλουν την αμφίδρομη επικοινωνία, όπου οι άνθρωποι στη Γη θα ταξιδεύουν «ολομεταφερόμενοι» στο Διάστημα και οι αστροναύτες θα βρίσκονται εικονικά στη Γη. «Θα το χρησιμοποιήσουμε για τις κλειστές ιατρικές διασκέψεις, τις ιδιωτικές ψυχιατρικές διασκέψεις, τις προσωπικές οικογενειακές συζητήσεις και για να φέρουμε VIPs στον διαστημικό σταθμό ώστε να επισκεφθούν τους αστροναύτες».
Το επόμενο βήμα είναι να συνδυαστεί η ολομεταφορά με την επαυξημένη πραγματικότητα.
«Φανταστείτε ότι μπορείτε να φέρετε τον καλύτερο εκπαιδευτή ή τον πραγματικό σχεδιαστή μιας ιδιαίτερα σύνθετης τεχνολογίας δίπλα σας, όπου κι αν εργάζεστε. Επιπλέον, θα συνδυάσουμε την επαυξημένη πραγματικότητα με την απτική. Μπορείτε να εργάζεστε μαζί στη συσκευή, όπως δύο από τους καλύτερους χειρουργούς συνεργάζονται κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης. Αυτό θα καθησυχάζει τους πάντες, αφού η καλύτερη ομάδα θα εργάζεται σε ένα κρίσιμο κομμάτι », δήλωσε ο Schmid.
Η ολογραφική μεταφορά και άλλα, παρόμοια φουτουριστικά εργαλεία, θα μπορούσαν να έχουν μεγάλες επιπτώσεις στο μέλλον των διαστημικών ταξιδιών στο «βαθύ διάστημα». Καθώς καθορίζονται τα σχέδια για επανδρωμένες αποστολές στον Άρη, ένα εμπόδιο που θα πρέπει να ξεπεραστεί είναι οι καθυστερήσεις επικοινωνίας που υπάρχουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού από και προς τον Άρη. Μια καθυστέρηση έως και 20 λεπτών σε κάθε διαδρομή θα αποτελέσει μοναδική πρόκληση για την επικοινωνία, είτε μέσω απλών ραδιοφωνικών μεταδόσεων, είτε μέσω ροών βίντεο, είτε μέσω νέων μεθόδων όπως το Holoportation. Η επικοινωνία είναι ζωτικής σημασίας, τόσο ιατρικούς λόγους, όσο και για λόγους υποστήριξης της αποστολής. Σημαντική όμως είναι και η «ανθρώπινη» επικοινωνία με τους συγγενείς. Το πλήρωμα θα πρέπει να είναι συνδεδεμένο με τη Γη και τον Έλεγχο Αποστολής, ανεξάρτητα από το πού κάνουν εξερεύνηση.
Υπάρχουν επίσης άμεσες εφαρμογές εδώ στη Γη. Είτε σε άλλα ακραία περιβάλλοντα, όπως η Ανταρκτική, είτε σε υπεράκτιες πετρελαιοπηγές και σε θέατρα στρατιωτικών επιχειρήσεων, αυτού του είδους η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να επικοινωνούν σε τέτοιες καταστάσεις, ανεξάρτητα από την απόσταση ή τις προκλήσεις του άμεσου περιβάλλοντός τους.
Πηγή: NASA