Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση της άνοιας

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση της άνοιας Facebook Twitter
radiology.ca
0

Συνήθως χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό οφθαλμικών παθήσεων, για ιατρικές διαγνώσεις και για τον εντοπισμό πρώιμων σημείων καρκίνου του οισοφάγου.

Ωστόσο, σύμφωνα με ερευνητές, η τεχνητή νοημοσύνη τώρα μπορεί να είναι σε θέση να διαγνώσει άνοια από μία μόνο σάρωση του εγκεφάλου.

Οι ειδικοί ήδη ξεκινούν μια δοκιμή αυτής της προσέγγισης, σύμφωνα με τον Guardian.

Η ομάδα λέει ότι υπάρχει η ελπίδα πως αυτό θα οδηγήσει σε παλαιότερες διαγνώσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να βελτιώσουν τα αποτελέσματα για τους ασθενείς.

Επισημαίνουν δε, ότι ενδέχεται επίσης να βοηθήσει να διαφωτιστούν οι προγνώσεις τους.

Ο Dr Timothy Rittman, ανώτερος συνεργάτης κλινικής έρευνας και σύμβουλος νευρολόγος στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, ο οποίος ηγείται της μελέτης, δήλωσε στο BBC ότι το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης είναι μια «φανταστική εξέλιξη».

«Αυτές οι ασθένειες είναι πραγματικά καταστροφικές για τους ανθρώπους», είπε. «Έτσι, είναι σπουδαίο πράγμα να παραδίδω αυτές τις πληροφορίες σε έναν ασθενή. Ό,τι δηλαδή μπορώ να κάνω για να είμαι πιο σίγουρος για τη διάγνωση, για να του δώσω περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πιθανή εξέλιξη της νόσου ώστε να βοηθήσω τον ασθενή να προγραμματίσει τη ζωή του».

Οι ειδικοί αναμένουν ότι κατά τον πρώτο χρόνο χρήσης του συστήματος της τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο χρησιμοποιεί αλγόριθμους για την ανίχνευση μοτίβων σε εγκεφαλικές σαρώσεις, θα δοκιμαστεί σε ένα «πραγματικό» κλινικό περιβάλλον, σε περίπου 500 ασθενείς στο νοσοκομείο Addenbrooke του Cambridge και σε άλλες κλινικές σε όλη τη χώρα.

«Εάν παρέμβουμε νωρίς, τότε και οι θεραπείες μπορούν να ξεκινήσουν νωρίς και να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου ενώ ταυτόχρονα θα μπορέσουμε να αποφύγουμε περισσότερες ζημιές», δήλωσε η καθηγήτρια Zoe Kourtzi, από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και μέλος του εθνικού κέντρου για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο Ινστιτούτο Turing.

«Και είναι πιθανό τα συμπτώματα να εμφανιστούν πολύ αργότερα στη ζωή ή να μην εμφανιστούν ποτέ» επισήμανε στο BBC.

Η Δρ Laura Phipps από το Alzheimer's Research UK πρόσθεσε ότι η εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης στις σαρώσεις εγκεφάλου μπορεί να αποφέρει οφέλη.

«Για τη διάγνωση της άνοιας σήμερα, οι γιατροί πρέπει να βασίζονται στην ερμηνεία των σαρώσεων εγκεφάλου και των γνωστικών τεστ, συχνά μέσα σε κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα», είπε.

«Τα μοντέλα μηχανικής μάθησης, όπως αυτά που αναπτύχθηκαν από την dr. Zoe Kourtzi, θα μπορούσαν να δώσουν στους γιατρούς μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ερμηνεία των σαρώσεων, οδηγώντας σε μια πιο ακριβή διάγνωση για τους ασθενείς».

Η Phipps πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι τέτοιες προσεγγίσεις μπορούν τελικά να βοηθήσουν στον εντοπισμό των ασθενειών που προκαλούν άνοια πολύ νωρίτερα.

«Αυτό θα είχε τεράστιο αντίκτυπο στα άτομα με άνοια και τις οικογένειές τους», είπε.

Ωστόσο, η καθηγήτρια Tara Spiers-Jones, αναπληρώτρια διευθύντρια του Κέντρου Ανακάλυψης Επιστημών του Εγκεφάλου στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, ήταν πιο διστακτική.

«Η εύρεση τρόπων διάγνωσης της άνοιας πολύ νωρίς στη διαδικασία της νόσου είναι ένας πολύ σημαντικός στόχος που θα βοηθήσει τόσο την έρευνα, όσο και τελικά τη θεραπεία, αλλά φαίνεται ότι αυτό είναι ακόμα σε αρκετά πρώιμο στάδιο», είπε.

Ο καθηγητής Clive Ballard, ειδικός στην άνοια από το Πανεπιστήμιο του Exeter, συμφώνησε λέγοντας πως «Έχει αποδειχθεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη βελτιώνει το διαγνωστικό δυναμικό των σαρώσεων εγκεφάλου σε σύγκριση με την κλινική ανάγνωση των σαρώσεων.

Ωστόσο, υπάρχει τόσο μεγάλη ετερογένεια μεταξύ των ατόμων, που είναι εντελώς ανέφικτο για μια μόνο σάρωση, να είναι τόσο σίγουρη με μία μόνο αξιολόγηση», υπογράμμισε.

«Αυτή η προσέγγιση είναι σίγουρα μια θετική κατεύθυνση για το ταξίδι που θα οδηγήσει σε βελτιώσεις στη διάγνωση, αλλά πρέπει να είμαστε πραγματικά προσεκτικοί για να μην δημιουργούμε ψευδείς προσδοκίες» τόνισε.

Με πληροφορίες τoυ Guardian

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Τech & Science / Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Η Ινδία ετοιμάζεται να στείλει τους πρώτους της αστροναύτες στο διάστημα μέσω της αποστολής Gaganyaan, η οποία θα τοποθετήσει τρεις αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά για τρεις ημέρες
LIFO NEWSROOM
Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Δημοσιογράφος αναγνωρίζει πρόσωπα στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Το μέλλον είναι εδώ: Δημοσιογράφος ταυτοποιεί αγνώστους στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Σκανάρει πρόσωπα αγνώστων και τους αναγνωρίζει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα - Το βίντεο πυροδοτεί συζητήσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου
LIFO NEWSROOM
Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Τech & Science / Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Από το JOMO, τον σωστό ύπνο έως τον συνεπή εμβολιασμό και από την κηπουρική ως την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό, υπάρχουν επτά απλοί τρόποι για να ενισχύσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας και τη συναισθηματική μας ανθεκτικότητα
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ