Ηλιοβασίλεμα στον Πλούτωνα

Ηλιοβασίλεμα στον Πλούτωνα Facebook Twitter
Image credit: NASA/JHUAPL/SwRI
0

Μια συγκλονιστική φωτογραφία της επιφάνειας του Πλούτωνα, την ώρα που δύει ο Ήλιος, τραβηγμένη από το διαστημόπλοιο New Horizons, έδωσε προ ολίγου στη δημοσιότητα η Nasa μέσω του επίσημου blog της.

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία, περιγράφει τις συνθήκες λήψης, αυτής της εκθαμβωτικής φιωτογραφίας ηλιοβασιλέματος που συνέλαβε ο φακός της, σε απόσταση 7,5 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων μακρυά από τη Γη.

"Μόλις 15 λεπτά μετά την πλησιέστερη προσέγγιση του στον Πλούτωνα, στις 14 Ιουλίου, 2015, το σκάφος New Horizons της NASA στράφηκε προς την κατεύθυνση του Ηλίου και φωτογράφισε το ηλιοβασίλεμα καθώς και τα επιβλητικά παγωμένα βουνά και πεδιάδες που εκτείνοται έως τον ορίζοντα του Πλούτωνα.

Η ομαλή έκταση στα δεξιά της πεδιάδας που φέρει την ανεπίσημη ονομασία Sputnik Planum πλαισιώνεται στα δυτικά (αριστερά) από άγρια βουνά μέγιστου ύψους 3.500 μέτρων. Το εμπρόσθιο τμήμα της οροσειράς φέρει την ανεπίσημη ονομασία Norgay Montes ενώ το οπίσθιο, προς τον ορίζοντα, Hilary Montes.

 

Το οπίσθιο ηλιακό φως, αναδεικνύει την συνεχώς διαστελλόμενη ατμόσφαιρα του Πλούτωνα η οποία αποτελείται από τουλάχιαστον 12 στρώματα. Η φωτογραφία ελήφθη από απόσταση 11.000 μιλίων (18.000 χιλιόμετρο) από τον Πλούτωνα και απεικονίζει την επιφάνειά του, ιδωμένη από τα 380 χιλιόμετρα ύψος."

0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM