Το «Incognito Mode» των browsers δεν σημαίνει ασφάλεια!

Το «Incognito Mode» των browsers δεν σημαίνει ασφάλεια! Facebook Twitter
0

Eάν νομίζετε ότι το «Incognito Mode», γνωστό και ως «Private Mode» ανάλογα με το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε, "κρύβει" τις αναζητήσεις σας στο YouPorn - ή οτιδήποτε άλλο θέλετε να κρύψετε – καλό θα ήταν να θυμάστε ότι δεν ισχύει πάντα.

Μια παλαιότερη έρευνα του Independent έχει δείξει ότι, αν και το χαρακτηριστικό μπορεί να εμποδίζει τις δρατηριότητες περιήγησης σας από αποθήκευση, οι βόλτες και οι ενέργειες σας μπορούν ακόμα να παρακολουθούνται από το σχολείο, τους εργοδότες σας, ακόμη και από τον πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου. Μια πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο δείχνει ότι πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουν κάποια πολύ βασικά σημεία.

Το Incognito Mode, το οποίο είναι διαθέσιμο από την πλειοψηφία των browsers (σε διαφορετικές ονομασίες) χρησιμοποιείται συνήθως από τους χρήστες όταν θέλουν να αναζητήσουν και να ερευνήσουν ευαίσθητα ιατρικά θέματα ή άλλα, όπως εκείνα που είναι NSFW μεταξύ άλλων, με την πεποίθηση πως οι ενέργειές τους δεν θα αφήνουν ίχνη τα οποία μπορεί να βρεθούν από άλλους.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Σικάγο, διεξήχθη μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου της Cambridge Analytica και του Facebook, το οποίο προκάλεσε ανησυχίες γύρω από το ποιος πραγματικά μπορεί να ανιχνεύσει τα δεδομένα μας και για ποιους λόγους.

Το «Incognito Mode» των browsers δεν σημαίνει ασφάλεια! Facebook Twitter

460 ενήλικες εθελοντές ρωτήθηκαν για το Incognito Mode έξι εκ των μεγαλύτερων brwosers (Firefox, Chrome, Safari, Edge, Opera, Brave). To 56.3% των ερωτηθέντων, αφού διάβασαν τους όρους χρήσης του private mode, πίστευαν ακόμα πως οι αναζητήσεις τους δε θα αποθηκεύονταν, ενώ το 40.2% πίστευε πως τα websites που επισκέπτονται δε θα μπορούσαν να βρουν την τοποθεσία τους. Το 37% θεώρησε πως θα ήταν αδύνατο για τον πάροχο ή τις κυβερνητικές υπηρεσίες να δουν το browsing ιστορικό τους, ενώ μία κοινή πεποίθηση ήταν πως η "μυστική περιήγηση" θα τους προστάτευε περισσότερο από ιούς.

Κανένα από τα private modes των μεγαλύτερων browsers δεν προστατεύουν το online ιστορικό σας από τους παρόχους internet ή τις κυβερνητικές υπηρεσίες, ούτε μπορούν να μπλοκάρουν τρίτους από το ανιχνεύσουν τις online δραστηριότητές σας ή την τοποθεσία σας. Εννοείται, ότι δε σας προστατεύουν από ιούς και malware.

  

Η λειτουργία του Incognito Mode περιορίζεται στην παρεμπόδιση των cookies και στην παρεμπόδιση των αυτό-συμπληρούμενων φορμών να αποθηκεύονται στην τοπική συσκευή.

Με αυτό κατά νου, αξίζει να θυμόμαστε ότι οι NSFW αναζητήσεις μας αποθηκεύονται και εκείνες κάπου σε κάποια βάση δεδομένων. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές: «Ο όρος «ιδιωτική λειτουργία» είναι υπερβολικά υπερφορτωμένος και τα αποτελέσματά της έρευνάς μας υποδηλώνουν ότι το όνομα «ιδιωτικός τρόπος λειτουργίας» υποδηλώνει ακούσιες ερμηνείες». Με άλλα λόγια δεν ποτέ δεν είμαστε τόσο incognito όσο νομίζουμε.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM