Iνδοί αστρονόμοι ανακάλυψαν μια από τις μεγαλύτερες δομές στο σύμπαν και της έδωσαν το όνομα θεάς του ινδουισμού

Iνδοί αστρονόμοι ανακάλυψαν μια από τις μεγαλύτερες δομές στο σύμπαν και της έδωσαν το όνομα θεάς του ινδουισμού Facebook Twitter
0

Μια ομάδα Ινδών αστρονόμων μόλις ανακοίνωσε την ανακάλυψη μιας από τις μεγαλύτερες δομές στο σύμπαν-και ίσως την πιο μακρινή-που περιγράφεται ως ένα supercluster γαλαξιών.

Για να φτάσει κανείς σε αυτή τη δομή που οι Ινδοί αστρονόμοι ονόμασαν 'Saraswati', θα πρέπει να ταξιδεύει με την ταχύτητα του φωτός  για 4.000 εκατομμύρια χρόνια - σχεδόν την ηλικία της Γης - προς την κατεύθυνση του αστερισμού Ιχθύς. Η δομή έχει διάμετρο  600 εκατομμύρια έτη φωτός και περιέχει ένα  τετράκις εκατομμύρια αστέρια μάζας σαν τον ήλιο. 

Το σύμπαν αυτό αποτελείται από αντικείμενα  αυξανόμενης πολυπλοκότητας. Οι πλανήτες συγκεντρώνονται γύρω από αστέρια για να σχηματίσουν ηλιακά συστήματα. Εκατομμύρια ηλιακών συστημάτων ομαδοποιούνται σε γαλαξίες. Χιλιάδες γαλαξίες συνυφαίνονται με την σκοτεινή ύλη για να σχηματίσουν ομάδες. Οι συστάδες ομαδοποιούνται σε άλλες δομές και αυτές ενώνονται για να σχηματίσουν υπερσμήνη, τις μεγαλύτερες δομές στο σύμπαν.

«Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί μερικές δομές συγκρίσιμες με αυτή, αλλά η Σαρασουάτι είναι η πιο μακρινή απ 'όλες» λέει ο Joydeep Bagchi, από το Πανεπιστημιακό Κέντρο Αστρονομίας και Αστροφυσικής στο Πούνε.  

Η ανακάλυψη έγινε με τη χρήση εικόνων του Sloan Digital Sky Survey, ενός αστρονομικού έργου που παράγει τους πιο ακριβείς τρισδιάστατους χάρτες του ορατού σύμπαντος. 

Το 2014 το είχε ανακαλύψει ότι ο γαλαξίας στον οποίο είναι ο πλανήτης μας, ο Γαλαξίας μας, είναι μέρος ενός supercluster γνωστού ως Laniakea . 

Η ονομασία 'Saraswati' αναφέρεται σε ένα ποτάμι που ονομάζεται στο αρχαιότερο κείμενο της Ινδίας και είναι επίσης το όνομα της ινδουιστικής θεάς  της γνώσης, της μουσικής, της τέχνης και της σοφίας.

Με πληροφορίες από την El Pais

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαγνωστεί - Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία

Τech & Science / Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαγνωστεί - Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία

Έκτακτη η ανάγκη για χρηματοδότηση φαρμάκων και ολοκληρωμένων προγραμμάτων για έγκαιρη ανίχνευση και αποτελεσματική θεραπεία σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
LIFO NEWSROOM
Γιατί επιστήμονες ζητούν να μειωθούν τα ίχνη που αφήνουν στον αέρα τα αεροπλάνα

Τech & Science / Γιατί επιστήμονες ζητούν να μειωθούν τα ίχνη που αφήνουν στον αέρα τα αεροσκάφη

Τα λεγόμενα «ίχνη συμπύκνωσης» που αφήνουν πίσω τους τα αεροπλάνα δεν μας κάνουν πλύση εγκεφάλου, αλλά κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι συνεισφέρουν σημαντικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη
LIFO NEWSROOM
Οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έναν κακό άνθρωπο σύμφωνα με επιστήμονες

Τech & Science / Οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έναν κακό άνθρωπο, σύμφωνα με Ιάπωνες επιστήμονες

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που περιελάμβανε 34 σκύλους, δείχνουν ότι οι σκύλοι διαθέτουν ανεπτυγμένη κοινωνική νοημοσύνη και μπορούν να καταλάβουν πότε ένα άτομο δεν είναι αξιόπιστο
LIFO NEWSROOM
Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Τech & Science / Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Ένα σπάνιο γεγονός ηλιακού ανέμου λάμβανε χώρα όταν το Voyager 2 της NASA πέρασε από εκεί το 1986, σύμφωνα με μια μελέτη, το οποίο επηρέασε αυτό που πιστεύαμε για τον αινιγματικό πλανήτη.
LIFO NEWSROOM
Μυστηριώδεις κρατήρες εξερράγησαν στον πάγο της Σιβηρίας

Τech & Science / Οι επιστήμονες έλυσαν τον γρίφο με τους μυστηριώδεις κρατήρες στο παγωμένο έδαφος της Σιβηρίας

Οι κρατήρες έχουν γοητεύσει αλλά και προβληματίσει τους επιστήμονες, οι οποίοι έχουν περάσει χρόνια προσπαθώντας να διαλευκάνουν την ύπαρξή τους - Τώρα έχουν εξήγηση
LIFO NEWSROOM
Η Τεχνητή Νοημοσύνη εξοπλίζει ρομπότ-σκύλους για να «κυβερνήσει» τον πραγματικό κόσμο

Τech & Science / Η Τεχνητή Νοημοσύνη εξοπλίζει ρομπότ-σκύλους για να «κυβερνήσει» τον πραγματικό κόσμο

Η ανάλυση δεδομένων από αισθητήρες, κάμερες και άλλες συσκευές βοηθά τα ρομπότ να αντιλαμβάνονται αντικείμενα, να κατανοούν το έδαφος και να αναγνωρίζουν εμπόδια, παρέχοντας τη δυνατότητα να επιχειρούν σε απρόβλεπτα περιβάλλοντα
LIFO NEWSROOM