Μια ομάδα Ινδών αστρονόμων μόλις ανακοίνωσε την ανακάλυψη μιας από τις μεγαλύτερες δομές στο σύμπαν-και ίσως την πιο μακρινή-που περιγράφεται ως ένα supercluster γαλαξιών.
Για να φτάσει κανείς σε αυτή τη δομή που οι Ινδοί αστρονόμοι ονόμασαν 'Saraswati', θα πρέπει να ταξιδεύει με την ταχύτητα του φωτός για 4.000 εκατομμύρια χρόνια - σχεδόν την ηλικία της Γης - προς την κατεύθυνση του αστερισμού Ιχθύς. Η δομή έχει διάμετρο 600 εκατομμύρια έτη φωτός και περιέχει ένα τετράκις εκατομμύρια αστέρια μάζας σαν τον ήλιο.
Το σύμπαν αυτό αποτελείται από αντικείμενα αυξανόμενης πολυπλοκότητας. Οι πλανήτες συγκεντρώνονται γύρω από αστέρια για να σχηματίσουν ηλιακά συστήματα. Εκατομμύρια ηλιακών συστημάτων ομαδοποιούνται σε γαλαξίες. Χιλιάδες γαλαξίες συνυφαίνονται με την σκοτεινή ύλη για να σχηματίσουν ομάδες. Οι συστάδες ομαδοποιούνται σε άλλες δομές και αυτές ενώνονται για να σχηματίσουν υπερσμήνη, τις μεγαλύτερες δομές στο σύμπαν.
«Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί μερικές δομές συγκρίσιμες με αυτή, αλλά η Σαρασουάτι είναι η πιο μακρινή απ 'όλες» λέει ο Joydeep Bagchi, από το Πανεπιστημιακό Κέντρο Αστρονομίας και Αστροφυσικής στο Πούνε.
Η ανακάλυψη έγινε με τη χρήση εικόνων του Sloan Digital Sky Survey, ενός αστρονομικού έργου που παράγει τους πιο ακριβείς τρισδιάστατους χάρτες του ορατού σύμπαντος.
Το 2014 το είχε ανακαλύψει ότι ο γαλαξίας στον οποίο είναι ο πλανήτης μας, ο Γαλαξίας μας, είναι μέρος ενός supercluster γνωστού ως Laniakea .
Η ονομασία 'Saraswati' αναφέρεται σε ένα ποτάμι που ονομάζεται στο αρχαιότερο κείμενο της Ινδίας και είναι επίσης το όνομα της ινδουιστικής θεάς της γνώσης, της μουσικής, της τέχνης και της σοφίας.
Με πληροφορίες από την El Pais
σχόλια