Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τις νεοφυείς επιχειρήσεις καινοτομίας, τις κοινώς αποκαλούμενες startups. Η νέα αυτή μορφή επιχειρηματικότητας θεωρείται sexy, σαρώνει τις παγκόσμιες οικονομικές τάσεις και προσελκύει τους πιο δημιουργικούς, ευφυείς και διορατικούς ανθρώπους του ιδιωτικού τομέα. Ανθρώπους ικανούς να αλλάξουν τον κόσμο με τις ρηξικέλευθες ιδέες τους, εκμεταλλευόμενοι τις απεριόριστες δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Ποιες είναι οι προκλήσεις; Ποιες οι ευκαιρίες;
Καλεσμένοι του Startup Grind θα είναι επιφανείς επιχειρηματίες από το χώρο των startups, που θα διηγηθούν τη δική τους, πολλές φορές άγνωστη, πλευρά των γεγονότων.
Ερωτήματα σαν κι αυτά θα απαντηθούν στο πρώτο Startup Grind event που διογανώνεται στην Ελλάδα. Απευθύνεται σε νέους και ανερχόμενους entrepreneurs, που επιχειρούν τα πρώτα τους βήματα στον κόσμο των startups. To Startup Grind θεωρείται παγκόσμιο φαινόμενο, καθώς ξεκίνησε το 2010 από τη Sillicon Valley της California, και μέσα σε 4 χρόνια απέκτησε διεθνή παρουσία σε 100 πόλεις, σε περισσότερες από 40 χώρες όλου του κόσμου. Με την υποστήριξη του Google for Entrepreneurs εγκαθιστά πλέον και στην Αθήνα τα μηνιαία events του που σκοπό έχουν να διδάξουν, να εμπνεύσουν και να ενώσουν τους Έλληνες επιχειρηματίες. Η πρεμιέρα θα γίνει στην Αθήνα την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014, στις 6 μ.μ., στον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων - InnovAthens.
Καλεσμένοι του Startup Grind θα είναι επιφανείς επιχειρηματίες από το χώρο των startups, που θα διηγηθούν τη δική τους, πολλές φορές άγνωστη, πλευρά των γεγονότων. Όσοι παρευρεθούν, θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να μάθουν τι προβλήματα αντιμετώπισαν και πως τα ξεπέρασαν, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν και οι ίδιοι με τη σειρά τους σε παρόμοιες επιχειρηματικές προκλήσεις. Το κοινό θα μπορεί να συμμετάσχει στη συζήτηση με ερωτήσεις και έπειτα θα ακολουθήσει δημιουργικό networking, όπου οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να συζητήσουν με επενδυτές, VC's, founders, επιχειρηματίες, developers και designers.
Επ' αφορμή του πρώτου Startup Grind event αδράξαμε την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε με τον οικοδεσπότη του Δημήτρη Λιτσικάκη* και να εξασφαλίσουμε μία συνέντευξη σχετικά με το θαυμαστό κόσμο των startups:
Τι είναι μία startup εταιρεία;
Μια startup διαφέρει πολύ από τις παραδοσιακές εταιρείες. Ξεκινάει με βάση μια ιδέα, η οποία αναπτύσσεται πάρα πολύ γρήγορα από μια μικρή ομάδα 100% αφιερωμένη στην επιτυχία ενός συγκεκριμένου προϊόντος. Οι startups στοχεύουν στην ταχύτατη ανάπτυξη και εφαρμογή της ιδέας σε πολλές αγορές του κόσμου, ώστε να επιτευχθούν μεγάλες οικονομίες κλίμακας χωρίς απαραίτητα τρομερά μεγάλο κόστος.
Ποιος είναι ο κύκλος ζωής της; Πως εξασφαλίζει επαρκή χρηματοδότηση και πως αναπτύσσεται;
Όλα ξεκινάνε από μια ιδέα ικανή να αλλάξει την υπάρχουσα αγορά. Ακολουθεί συνήθως ένα πρωτότυπο που λειτουργεί ως "πιλότος" και αν το concept φανεί ότι δουλεύει, οι ιδρυτές ψάχνουν χρηματοδότηση από επενδυτές ώστε να τελειοποιήσουν το προϊόν πριν βγει στην αγορά. Τα επενδυτικά σχήματα που εμπλέκονται είναι πάρα πολλά και διαφέρουν κυρίως στην δεδομένη στιγμή που επιλέγουν να επενδύσουν. Για παράδειγμα οι λεγόμενοι "angels" δίνουν χρήματα πολύ νωρίς (seed capital), ενώ οι venture capital επενδυτές (VC's) έρχονται αργότερα. Το "τέλος" αν μπορούμε να το πούμε έτσι μιας επιτυχημένης διαδρομής είναι το "exit" όπου η startup εξαγοράζεται από μια μεγαλύτερη εταιρεία για μερικά εκατομμύρια ή ακόμα καλύτερα μπαίνει στο χρηματιστήριο εξασφαλίζοντας μερικά δισεκατομμύρια! Στο Startup Grind Athens οι καλεσμένοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να συνομιλήσουν σε χαλαρό κλίμα με όλους αυτούς τους εμπλεκόμενους φορείς.
Πως μία startup επηρεάζει θετικά τη ζωή ενός απλού πολίτη και ποιά η επίδραση της στην οικονομία;
Όπου υπάρχει καινοτομία, υπάρχουν ευκαιρίες. Με δεδομένη την κατάσταση στη χώρα μας αναφορικά με την αγορά εργασίας, η πρώτη και κυριότερη επίδραση είναι ότι μπορεί να δώσει μια διέξοδο στους Έλληνες που έχουν τα απαιτούμενα προσόντα, αλλά δεν έχουν ευκαιρίες να προσληφθούν σε μια εταιρεία λόγω των περικοπών που επέφερε η οικονομική κρίση. Είτε για να φτιάξουν την δική τους εταιρεία και να μπουν στον στίβο της επιχειρηματικότητας χωρίς μεγάλο κόστος, είτε για να εργαστούν σε μια startup χωρίς να έχουν το κλασσικό βιογραφικό με τα 7+ χρόνια προϋπηρεσίας. Οι startup founders αναγνωρίζουν το ταλέντο, όχι τα πτυχία! Πέρα από την οικονομική πλευρά, υπάρχει φυσικά και η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Για παράδειγμα, για να παραγγείλω φαγητό delivery, δεν χρειάζεται πλέον να ψάχνω φυλλάδια καταχωνιασμένα σε ένα συρτάρι. Αρκεί ένα mobile app και σε 1' έχω καταχωρήσει ηλεκτρονικά την παραγγελία μου, επωφελούμενος μάλιστα από προσφορές, γνωρίζοντας εκ των προτέρων τον αναμενόμενο χρόνο άφιξης του delivery, όπως και τις αξιολογήσεις άλλων χρηστών.
Πως αλλάζει το τοπίο της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα;
Γίνεται όλο και πιο sexy, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μην παρασυρθούμε από τις σειρήνες. Εννοώ πως η δημοσιότητα και ο θόρυβος γύρω από τις startups είναι κάτι καλό, καθώς όλο και περισσότερα άτομα μαθαίνουν γι' αυτές, αλλά πρέπει να πάμε παρακάτω. Είμαστε ακόμα σε βρεφικό στάδιο, όπου οι Έλληνες μαθαίνουν πρώτα απ' όλα πως πρέπει να αρχίσουν να συνεργάζονται μεταξύ τους. Αυτό είναι το σημείο κλειδί για το οικοσύστημα των startups καθώς οι συνεργατικοί χώροι (co-working spaces) και τα networking events όπως το Startup Grind έχουν σκοπό να αναδείξουν την αξία της συνεργατικότητας σε υπ' αριθμόν 1 προτεραιότητα, αν θέλουμε να πετύχουμε ότι έχουν πετύχει και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως το Λονδίνο ή το Βερολίνο. Οι βασικές μας αξίες στο Startup Grind είναι άλλωστε δομημένες ακριβώς σ' αυτό το επίπεδο: Έλα για να δώσεις, όχι για να πάρεις. Βοηθάμε πρώτα τους άλλους, πριν βοηθήσουμε τους εαυτούς μας. Είμαστε εκεί για να κάνουμε φίλους, όχι απλά νέες επαφές. Αυτές είναι ριζοσπαστικές ιδέες για τους Έλληνες που είχαν μάθει να δουλεύουν τόσο καιρό μόνο για την πάρτη τους αλλά είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να πάμε πλέον μπροστά.
Αποτέλεσε η οικονομική κρίση ευκαιρία για διέξοδο σε εναλλακτικές μορφές επιχειρηματικότητας;
Τι ακριβώς θεωρείται εναλλακτική μορφή επιχειρηματικότητας; Για μένα όποιος παίρνει ρίσκο και επιχειρεί την ιδέα του, είναι επιχειρηματίας, άσχετα από την μορφή της επιχείρησης που διάλεξε. Στόχος είναι να εξοικειωθούμε με την ιδέα της επιχειρηματικότητας εν γένει, να δώσουμε απτά παραδείγματα επιτυχίας αλλά και αποτυχίας, μέσα από τα οποία οι νέοι θα μάθουν ότι δεν είναι όλα ρόδινα, αλλά σίγουρα δεν είναι και μόνοι τους εκεί έξω. Ό,τι κι αν αποφασίσουν να αφήσουν τα λόγια και να αρχίσουν τις πράξεις, θα βρουν κι άλλους συνοδοιπόρους στο μακρύ, αλλά συναρπαστικό ταξίδι προς την επιτυχία. Το Startup Grind θα τους βοηθήσει να μάθουν από τα λάθη των άλλων και να φτάσουν στον στόχο τους ενδεχομένως πιο γρήγορα, καθώς θα πάρουν πρακτικές συμβουλές από επιχειρηματίες που τα έχουν ήδη περάσει και ξέρουν και τις δύο όψεις του νομίσματος.
Τι επιπλέον θα πρέπει να αλλάξει από πλευράς νομοθεσίας και ρυθμίσεων, ώστε να διευκολυνθεί η ίδρυση μιας startup;
Τεράστια συζήτηση! Υπάρχουν πολλές υποσχέσεις από τους πολιτικούς για ευνοϊκές ρυθμίσεις, είδαμε τον ίδιο τον πρωθυπουργό να αναφέρεται στις startups, αλλά η πραγματικότητα είναι πως ακόμα η κατάσταση είναι πολύ μακριά από την ιδεατή. Δεν εθελοτυφλούμε, δεν μπορούμε να γίνουμε Silicon Valley σε μια νύχτα. Δυστυχώς είναι μια διαδικασία χρονοβόρα καθώς εμπλέκονται πολλοί διαφορετικοί φορείς που πρέπει να πειστούν πριν παρθεί μια απόφαση. Όσο πιο γρήγορα προωθήσουμε στους υπεύθυνους φορείς τα οφέλη που προέρχονται από τις startups, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα έχουμε να αλλάξει πραγματικά το πλαίσιο και να γίνει πιο ευνοϊκό για τους startup founders. Πάντως, ως αισιόδοξος από τη φύση μου άνθρωπος, πιστεύω ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν σταδιακά, κερδίζοντας μια μάχη τη φορά!
Ποιες είναι οι 3 πιο πετυχημένες κατά τη γνώμη σας;
Είναι πολύ δύσκολο να πεις γιατί επιτυχία στις startups μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα. Για παράδειγμα το Instagram πουλήθηκε στο Facebook για $1 δις τη στιγμή που είχε μηδενικά έσοδα. Πολλές startups στοχεύουν στην προσέλκυση χρηστών χωρίς να ανησυχούν για το business plan τους, πως θα βγάλουν δηλαδή χρήματα. Υπάρχουν επίσης πολλές startups που δουλεύουν στο παρασκήνιο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και ξαφνικά "σηκώνουν" μερικά εκατομμύρια στον πρώτο κιόλας γύρο επενδύσεων. Άρα θα ήταν άδικο να ονομάσουμε 3 startups χωρίς να έχουμε συγκεκριμένα κριτήρια και πλήρη γνώση του οικοσυστήματος.
* Ο Δημήτρης Λιτσικάκης είναι πιστοποιημένος PMP® project manager που έχει πάθος με τις startups. Το επιχειρηματικό του πνεύμα δεν άργησε να φανεί καθώς σε ηλικία 18 ετών ίδρυσε το hiphop.gr που γρήγορα εξελίχθηκε σ' ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ενεργά on-line communities στην Ελλάδα. Έχει μεταπτυχιακό στο Project Management από το Πανεπιστήμιο του Lancaster και έχει αποκτήσει μια διεθνής εργασιακή εμπειρία διοικώντας πολύπλοκα έργα πληροφορικής στην IBM της Αγγλίας. Στον ελεύθερο χρόνο του αρθρογραφεί στο TechStart για το Ελληνικό startup οικοσύστημα.
Υ.Γ.: Τα σημαντικότερα εμπόδια που συναντούν οι startups στην Ελλάδα είναι τα εξής:
- Γραφειοκρατία
- Έλλειψη υποδομών
- Ασφαλιστικό καθεστώς
- Υψηλή φορολόγηση
Αν η κυβέρνηση δεν προτίθεται να διευκολύνει την επιχειρηματικότητα λύνοντας κάποια από τα παραπάνω, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει στην Αθήνα (και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα). Δυστυχώς.
σχόλια