Κορωνοϊός: Βρετανική εταιρεία ετοιμάζει νέο εμβόλιο με T-κύτταρα σε μορφή επιθέματος

Κορωνοϊός: Βρετανική εταιρία ετοιμάζει νέο εμβόλιο με T-κύτταρα σε μορφή επιθέματος Facebook Twitter
0

Εταιρεία στη Βρετανία θα ξεκινήσει σύντομα κλινικές δοκιμές ενός εμβολίου δεύτερης γενιάς κατά της Covid-19, που εφαρμόζεται εύκολα ως επίθεμα στο δέρμα, ενώ χρησιμοποιώντας Τ-κύτταρα στην καταπολέμηση του κορωνοϊού θεωρητικά παρέχει πιο μακροπρόθεσμη ανοσία από τα τρέχοντα εμβόλια.

Τα εμβόλια προετοιμάζουν τα Τ-κύτταρα ώστε  να απομακρύνουν τα μολυσμένα από το σώμα γρήγορα μετά τη μόλυνση, αποτρέποντας έτσι την αναπαραγωγή του ιού και την ασθένεια. Ενώ τα αντισώματα που παράγονται από τα τρέχοντα εμβόλια Covid κολλάνε στον ιό και τον εμποδίζουν να μολύνει κύτταρα, τα Τ-κύτταρα βρίσκουν και καταστρέφουν τα μολυσμένα κύτταρα. 

Η Emergex έλαβε πράσινο φως από την ελβετική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων για διεξαγωγή δοκιμών σε ανθρώπους στη Λωζάνη, με τη συμμετοχή 26 ατόμων που θα λάβουν υψηλή και χαμηλή δόση του πειραματικού εμβολίου Covid-19, ξεκινώντας στις 3 Ιανουαρίου. Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα από τη δοκιμή αναμένονται τον Ιούνιο.

Ο Robin Cohen, εμπορικός διευθυντής της εταιρείας, δήλωσε: «Είναι η πρώτη φορά που μια ρυθμιστική αρχή ενέκρινε ένα εμβόλιο Covid για κλινικές δοκιμές με μοναδικό σκοπό τη δημιουργία στοχευμένης απόκρισης των Τ-κυττάρων αντί για ανοσοαπόκριση».

Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα ενός αστεροειδή που χτυπά έναν πλανήτη, εξήγησε: «Ο ιός είναι ο αστεροειδής: εκτοξεύεται στον πλανήτη και ένας ιικός κώδικας, μια υπογραφή για τον ιό, εμφανίζεται γρήγορα σε όλη την επιφάνεια. Αυτές οι υπογραφές διαβάζονται από τα Τ-κύτταρα ως ξένες και τις σκοτώνουν πριν παραχθούν νέοι ιοί».

Τα τρέχοντα εμβόλια Covid-19 προκαλούν κυρίως μια απόκριση αντισωμάτων που εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου, πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι χρειάζονται ενισχυτικά εμβόλια για να διατηρήσουν την προστασία από τον ιό. Το εμβόλιο Emergex λειτουργεί διαφορετικά, σκοτώνοντας γρήγορα τα μολυσμένα κύτταρα. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να προσφέρει μακροχρόνια ανοσία - πιθανώς για δεκαετίες - και να είναι επίσης καλύτερο στην καταπολέμηση μεταλλάξεων του ιού, είπε ο Cohen.

Έρευνα, που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα, περιέγραψε μια «abortive infection», κατά την οποία τα Τ-κύτταρα καταστρέφουν τον ιό πριν εγκατασταθεί στον οργανισμό. Επιστήμονες σχολίασαν ότι η ανακάλυψη θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια νέα γενιά εμβολίων που στοχεύουν την απόκριση των Τ-κυττάρων.

Ωστόσο, ο Danny Altmann, καθηγητής ανοσολογίας στο Imperial College London, σημείωσε ότι αμφιβάλλει αν ένα εμβόλιο με T-κύτταρα είναι σε θέση «να κάνει δουλειά από μόνο του», αντιθέτως θα λειτουργούσε συμπληρωματικά- μια mix-and-match προσέγγιση όπου διαφορετικά εμβόλια θα χορηγούνται στην πρώτη, δεύτερη και τρίτη δόση.

Το εμβόλιο της Emergex θα χορηγείται σαν μικροσκοπικό επίθεμα μέσω του οποίου μικροβελόνες θα απελευθερώνουν το εμβόλιο μέσα σε δευτερόλεπτα. Θα μπορεί να διατηρείται έως και τρεις μήνες σε θερμοκρασία δωματίου, σε αντίθεση με άλλα εμβόλια που πρέπει να φυλάσσονται στην κατάψυξη ή το ψυγείο.

Σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να είναι διαθέσιμο νωρίτερα από το 2025, το συνηθισμένο χρονικό πλαίσιο για την ανάπτυξη εμβολίου. Πέρυσι τα εμβόλια κατά του Covid αναπτύχθηκαν μέσα σε λίγους μήνες καθώς η ρυθμιστική διαδικασία επιταχύνθηκε, αλλά η έκτακτη ανάγκη έχει παρέλθει, εξήγησε ο Robin Cohen.

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΠΥ: Οι ενήλικες που πάσχουν από διάσπαση προσοχής έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με μελέτη

Τech & Science / ΔΕΠΥ: Οι ενήλικες που πάσχουν από διάσπαση προσοχής έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με μελέτη

Η ΔΕΠΥ συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά καπνίσματος, παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου, μεταξύ άλλων προβλημάτων υγείας, όπως αναφέρουν οι ερευνητές
LIFO NEWSROOM