Κορωνοϊός: Πόσο μειώνεται ο κίνδυνος μετάδοσης με τις αποστάσεις και τη μάσκα

Κορωνοϊός: Πόσο μειώνεται ο κίνδυνος μετάδοσης με τις αποστάσεις και τη μάσκα Facebook Twitter
ΕPA
0

Αν δύο άνθρωποι απέχουν λιγότερο από ένα μέτρο ο ένας από τον άλλον, τότε ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού είναι στο 13%, αλλά αυτό το ρίσκο μειώνεται σε μόλις 3% αν η απόσταση είναι τουλάχιστον 1 μέτρου.

Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα νέας μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Lancet. Μάλιστα, κάθε επιπλέον μέτρο απόστασης- έως τα 3 μ.- μειώνει στο μισό τον κίνδυνο μόλυνσης από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τη μελέτη που χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η μελέτη αυτή αποτελεί ανασκόπηση και αξιολόγηση 172 μελετών που έχουν γίνει σε 16 χώρες για τον κορωνοϊό και αυτή η μετα-ανάλυση θεωρείται η πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα, αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της τήρησης των αποστάσεων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Επιδημιολογίας Χόλγκερ Σίνεμαν του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ του Καναδά, ασχολήθηκαν και με το ζήτημα της μάσκας και κατέληξαν ότι η χρήση της περιορίζει από το 17% στο 3% τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού. Οι ασπίδες προσώπου και τα άλλα προστατευτικά που καλύπτουν τα μάτια μειώνουν τον κίνδυνο λοίμωξης από 16% σε 6%. Σε ό,τι αφορά στο υγειονομικό προσωπικό οι μάσκες- αναπνευστήρες διαπιστώθηκε ότι παρέχουν μεγαλύτερη προστασία από τις χειρουργικές.

«Το βασικό μήνυμα είναι ότι τα σωματικά μέτρα είναι όντως αποτελεσματικά για την αποτροπή μετάδοσης της Covid-19. Πρόκειται για σημαντικό βήμα στη γνώση μας, επειδή οι προηγούμενες μετα-αναλύσεις βασίζονταν κυρίως στην εμπειρία από την πρόληψη της γρίπης, η οποία, όμως, δεν συμπεριφέρεται όπως ο νέος κορωνοϊός», δήλωσε η καθηγήτρια Τρις Γκρίνχαλγκ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Οι ερευνητές πάντως υπογράμμισαν ότι οι μάσκες είναι χρήσιμες, αλλά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τα άλλα προστατευτικά μέτρα. «Η χρήση μάσκας δεν αποτελεί εναλλακτική λύση για την τήρηση φυσικών αποστάσεων, την προστασία των ματιών ή βασικά μέτρα υγιεινής όπως το πλύσιμο των χεριών», ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής του ΜακΜάστερ Ντέρεκ Τσου.

Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές επισήμαναν ότι κανένα μέτρο, ούτε οι μάσκες ούτε τα άλλα προστατευτικά προσώπου ούτε η τήρηση αποστάσεων δεν παρέχουν πλήρη προστασία έναντι του κορωνοϊού. Ο ιός μπορεί να διεισδύσει στο σώμα από τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια, είτε άμεσα μέσω σταγονιδίων του αέρα είτε έμμεσα από το άγγιγμα μολυσμένων επιφανειών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Guardian

 


Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μήπως οι άνθρωποι αρχίζουν να προτιμούν την ενσυναίσθηση της Τεχνητής Νοημοσύνης από την ανθρώπινη;

Τech & Science / Μήπως οι άνθρωποι αρχίζουν να προτιμούν την ενσυναίσθηση της Τεχνητής Νοημοσύνης από την ανθρώπινη;

Πιο «ανθρώπινο» κι από άνθρωπο αποδείχθηκε το GPT-4.5, σύμφωνα με νέα έρευνα – γιατί το τεστ Τιούρινγκ ίσως πλέον δεν αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά εμάς τους ίδιους
LIFO NEWSROOM
Αυτή η μέθοδος μπορεί να απομακρύνει τα επιβλαβή μικροπλαστικά από το πόσιμο νερό

Τech & Science / Αυτή η μέθοδος μπορεί να απομακρύνει τα επιβλαβή μικροπλαστικά από το πόσιμο νερό

Τα μικροπλαστικά –πολύ μικρά τεμάχια πλαστικού που προκύπτουν από την αποσύνθεση μεγαλύτερων πλαστικών απορριμμάτων– έχουν εντοπιστεί στο ανθρώπινο αίμα, τους πνεύμονες, ακόμη και στον εγκέφαλο
LIFO NEWSROOM