Οι Λεοντίδες, η φθινοπωρινή «βροχή» διαττόντων αστέρων θα κορυφωθεί την Κυριακή και θα είναι ορατή από την Ελλάδα έως τα χαράματα της Δευτέρας.
Στις περιοχές που δεν θα έχουν σκεπαστεί από σύννεφα, ο ουρανός θα είναι κατάλληλος για νυχτερινή παρατήρηση καθώς η επόμενη πανσέληνος είναι στις 23 Νοεμβρίου.
Οι Λεοντίδες είναι μία από τις πιο θεαματικές βροχές διαττόντων που οφείλονται στον κομήτη 55P/Tempel-Tuttle και εμφανίζεται κάθε χρόνο στα μέσα Νοεμβρίου (10-20 Νοεμβρίου) με έξαρση τις πρώτες πρωινές ώρες της 17ης Νοεμβρίου. Το θέαμα είναι αρκετά έντονο με την εμφάνιση μερικών δεκάδων διαττόντων κάθε ώρα.
Ο κομήτης 55P/Tempel-Tuttle ανακαλύφθηκε το 1865 και κάθε Νοέμβριο τα απομεινάρια του διασταυρώνονται με την τροχιά της Γης. Το ουράνιο σώμα θα πλησιάσει ξανά τη Γη το 2031. Καθώς η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, απομεινάρια του πέφτουν στο ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας του πλανήτη μας, αναφλέγονται λόγω της τριβής και σχηματίζουν φωτεινές σφαίρες, γνωστές ως «πεφταστέρια» ή διάττοντες ή μετέωρα.
Τα μικροσκοπικά αυτά σωματίδια, έχουν κατά μέσο όρο βάρος ενός γραμμαρίου. Η ανάφλεξη ιονίζει τη γύρω περιοχή της ατμόσφαιρας, σχηματίζοντας έτσι μια φωτεινή σφαίρα 2 έως 3 μέτρων που κινείται με ταχύτητα 30 - 60 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο. Η «βροχή» αυτή πήρε την ονομασία της επειδή τα μετέωρα αυτά φαίνονται ότι προέρχονται από την κατεύθυνση του αστερισμού του Λέοντα.
σχόλια