Μαϊμούδες μόλις πέρασαν στη Λίθινη Εποχή - Εντυπωσιακά ευρήματα σε ζούγκλα του Παναμά

Μαϊμούδες μόλις πέρασαν στη Λίθινη Εποχή - Εντυπωσιακά ευρήματα σε ζούγκλα του Παναμά Facebook Twitter
3

Άλλο ένα πρωτεύον θηλαστικό - πλην του ανθρώπου - φέρεται να εισήλθε στη Λίθινη Εποχή και είναι το τέταρτο είδος που το έχει πετύχει.

Λευκοί καπουτσίνοι που ζουν στις ζούγκλες του Παναμά, εμφανίζονται να χρησιμοποιούν στην καθημερινότητα τους πέτρες για να σπάσουν τα κελύφη από καρπούς και οστρακοειδή.

Η χρήση πρέπει να είναι σχετικά πρόσφατη καθώς οι επιστημονικές παρατηρήσεις άρχισαν πριν από τρία χρόνια και μόλις τώρα μπόρεσαν να τεκμηριωθούν όλα τα στοιχεία.


Άλλοι πληθυσμοί που ζουν κοντά στη συγκεκριμένη ομάδα δεν χρησιμοποιούν τις πέτρες ως εργαλεία, κάτι που υποδεικνύει πως τα πρωτεύοντα θηλαστικά – συμπεριλαμβανομένων ίσως και των προγόνων μας – εισέρχονται στη Λίθινη Εποχή κατά τύχη.

Μερικά είδη που είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούν πέτρες είναι οι χιμπατζήδες στη δυτική Αφρική, οι μακάκοι στην Ταϊλάνδη και κάποιες ομάδες καπουτσίνων στην Νότιο Αμερική. Οι τελευταίοι λέγεται μάλιστα ότι έχουν αυτή την ιδιότητα πριν καν ανακαλυφθεί η Αμερική.

 

Μπορεί να είναι δύσκολο να το διανοηθούμε σήμερα, αλλά κάποια στιγμή στην διάρκεια της ανθρώπινης εξέλιξης οι πρόγονοι μας αναρωτήθηκαν πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια πέτρα.

Περίπου 2 εκατομμύρια χρόνια πριν, κάποιος προϊστορικός άνθρωπος σήκωσε μια πέτρα και άρχισε να τη χρησιμοποιεί ως εργαλείο. Η στιγμή αυτή αποτέλεσε ορόσημο στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, η στιγμή που ο άνθρωπος άρχισε να σμιλεύει την πέτρα για να φτιάξει εργαλεία και να την ακονίζει για να κυνηγήσει ζώα.

Αν και η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλά βίντεο στο YouTube με πρωτεύοντα που χρησιμοποιούν πέτρες, αυτή είναι μια πολύ σημαντική ανακάλυψη για την επιστημονική κοινότητα.

Οι πίθηκοι σε αυτά τα βίντεο βρίσκονται κυρίως σε αιχμαλωσία, όπου διαπιστώνεται ότι είναι πιο εύκολο για αυτά τα ζώα να αναπτύξουν τέτοιες ικανότητες, έχοντας πολύ περισσότερο χρόνο και υλικά στη διάθεση τους και ενώ δεν απειλούνται από θηρευτές.

Αντίθετα, οι καπουτσίνοι του Παναμά ζουν στην άγρια φύση και για αυτό το λόγο οι ερευνητές βρίσκουν το γεγονός ότι χρησιμοποιούν πέτρες τόσο ενδιαφέρον.

Οι επιστήμονες θεωρούν πως ο λόγος που ανέπτυξαν αυτή την ικανότητα είναι επειδή στο νησί δεν υπάρχουν άλλοι φυσικοί θηρευτές, που σημαίνει ότι οι καπουτσίνοι είχαν όλο το χρόνο στη διάθεση τους να πειραματιστούν και να τελειοποιήσουν τις ικανότητες τους με την πέτρα.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι το ταλέντο αυτό δεν έχει παρατηρηθεί και σε άλλους πληθυσμούς του νησιού, μόνο σε κάποιες αρσενικές μαϊμούδες σε ένα συγκεκριμένο σημείο.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι μαϊμούδες κινούνται μεταξύ άλλων ομάδων, οπότε θεωρητικά η καινοτομία θα έπρεπε να εξαπλωθεί, με τα ζώα να μιμούνται την πρακτική.

Η ομάδα ελπίζει ότι περισσότερες έρευνες και περαιτέρω παρατηρήσεις  θα βοηθήσουν στο να εξηγηθεί τι συμβαίνει και πώς οι μαϊμούδες ανέπτυξαν αυτή τη δεξιότητα.


Με πληροφορίες από New Scientist

Τech & Science
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Τech & Science / Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Η Ινδία ετοιμάζεται να στείλει τους πρώτους της αστροναύτες στο διάστημα μέσω της αποστολής Gaganyaan, η οποία θα τοποθετήσει τρεις αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά για τρεις ημέρες
LIFO NEWSROOM
Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Δημοσιογράφος αναγνωρίζει πρόσωπα στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Το μέλλον είναι εδώ: Δημοσιογράφος ταυτοποιεί αγνώστους στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Σκανάρει πρόσωπα αγνώστων και τους αναγνωρίζει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα - Το βίντεο πυροδοτεί συζητήσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου
LIFO NEWSROOM
Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Τech & Science / Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Από το JOMO, τον σωστό ύπνο έως τον συνεπή εμβολιασμό και από την κηπουρική ως την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό, υπάρχουν επτά απλοί τρόποι για να ενισχύσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας και τη συναισθηματική μας ανθεκτικότητα
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

3 σχόλια
Άντε να εξελιχθούν λίγο ακόμα οι καπουτσίνοι μπας και μαζέψει κανένας τα σκουπίδια που έχουν πετάξει οι "άνθρωπο" - ζώα.... (με όλο το σεβασμό στα ζώα)!!!