Το προσδόκιμο ζωής και η υγιής γήρανση μπορούν να καθοριστούν από μια πρωτεΐνη που υπάρχει σε ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell Reports.
Όταν απουσιάζει αυτή η πρωτεΐνη, γνωστή ως ο ανοσοποιητικός υποδοχέας CD300f, τα ζωικά μοντέλα έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής και υποφέρουν από παθολογίες, που σχετίζονται με την πρόωρη γήρανση, ειδικά στις γυναίκες, αναφέρουν οι ειδικοί της έρευνας.
«Η μελέτη, που έγινε σε ποντίκια, μας δείχνει ότι οι αλλαγές στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, μπορούν να καθορίσουν τον υγιή βαθμό γήρανσης», σημειώνει ο Hugo Peluffo, επικεφαλής της μελέτης και μέλος της Σχολής Ιατρικής και Επιστημών Υγείας και του Ινστιτούτου. Νευροεπιστημών (UBneuro) του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης.
Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο ανοσοποιητικός υποδοχέας CD300f και τα μυελοειδή κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος μπορούν να καθορίσουν από μόνα τους το ποσοστό εμφάνισης των παθολογιών που σχετίζονται με τη γήρανση, «θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση αυτής της διαδικασίας και θα συμβάλει στον σχεδιασμό στρατηγικών, για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας τον ανοσοποιητικό υποδοχέα CD300f ως στόχο στη βιοϊατρική», επισήμανε.
«Επίσης, η ομάδα μας έχει δείξει στο παρελθόν ότι ορισμένες παραλλαγές του ανοσοποιητικού υποδοχέα CD300f θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες ως βιοδείκτες σε ασθενείς».
Η εργασία, της οποίας η πρώτη συντάκτρια είναι η ειδικός Frances Evans (Institute Pasteur and Udelar), περιλαμβάνει τη συμμετοχή ομάδων από το Molecular Imaging Uruguayan Center (CUDIM), μεταξύ άλλων ιδρυμάτων.
Ποιος είναι ο ρόλος αυτού του υποδοχέα στη γήρανση;
Ο υποδοχέας CD300f είναι μια πρωτεΐνη στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, που ρυθμίζει τον κυτταρικό μεταβολισμό και τη φλεγμονή. Αυτή η μελέτη αποκαλύπτει τα πρώτα στοιχεία του ρόλου της στις διαδικασίες που σχετίζονται με τη γήρανση.
«Συγκεκριμένα, ανακαλύψαμε ότι τα ποντίκια που δεν είχαν τον ανοσοποιητικό υποδοχέα CD300f ανέπτυξαν πρόωρα κάποιες παθολογίες που σχετίζονται με τη γήρανση (γνωστικά ελλείμματα, κινητικό ασυντονισμό, όγκους κ.λπ.) ακόμη και βλάβες σε πολλά όργανα όπως ο εγκέφαλος, το συκώτι ή οι πνεύμονες. Επιπλέον, παρατηρήσαμε μια σημαντική μεγαλύτερη επίδραση στα θηλυκά» είπε ο Hugo Peluffo.
Η μελέτη βασίζεται σε μια λεπτομερή παρακολούθηση ζώων για τριάντα μήνες, μια μεθοδολογική καινοτομία που επέτρεψε στους ερευνητές να δουν τη διαδικασία πραγματικής γήρανσης σε αυτά τα ζώα χωρίς τη χρήση μοντέλων επιταχυνόμενης γήρανσης, τα οποία δεν αντιπροσωπεύουν πλήρως μια διαδικασία που περιλαμβάνει απαραίτητα η σταδιακή συσσώρευση αλλαγών με την ηλικία.
Ο ερευνητής επισημαίνει ότι «ο στόχος είναι να συνεχιστεί η μελέτη των συνεπειών της δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού υποδοχέα CD300f στη γήρανση του εγκεφάλου, ιδιαίτερα στη μικρογλοία».
Με πληροφορίες του Science Daily