Η χρήση από τις γυναίκες αντικαταθλιπτικών φαρμάκων λίγο πριν από, αλλά και στη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο γέννησης παιδιών με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, σύμφωνα με μια νέα γαλλο-ιταλική επιστημονική έρευνα.
Όμως οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Φλοράνς Γκρεσιέ του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Μπισέτρ και του Πανεπιστημίου Paris-Saclay, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό παιδιατρικής «JAMA Pediatrics», δήλωσαν ότι οι έγκυες δεν πρέπει να σταματήσουν την αντικαταθλιπτική αγωγή τους, καθώς τα ευρήματα της μελέτης έχουν ένα βαθμό αβεβαιότητας και, επιπλέον, μπορεί να υπάρξουν άλλες συνέπειες, αν δεν αντιμετωπισθεί η κατάθλιψη κατά την εγκυμοσύνη.
«Κάθε περίπτωση εγκύου θα πρέπει να αξιολογείται ατομικά», τόνισε η Γκρεσιέ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς. Σχεδόν το 15% των εγκύων γυναικών, κατά τους ερευνητές, εκδηλώνουν κατάθλιψη και όσες δεν ακολουθούν κάποια φαρμακευτική θεραπεία, κινδυνεύουν περισσότερο με επιπλοκές.
Η χρήση των αντικαταθλιπτικών στην εγκυμοσύνη έχει αυξηθεί διεθνώς τα τελευταία χρόνια. Τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα είναι η κατηγορία των εκλεκτικών αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs).
Η νέα μελέτη (μετα-ανάλυση), η οποία αξιολόγησε τα ευρήματα έξι ερευνών που αφορούσαν συνολικά σχεδόν 118.000 άτομα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά είναι 81% πιθανότερο να διαγνωσθούν με αυτισμό, αν είχαν εκτεθεί σε αντικαταθλιπτικά, όσο βρίσκονταν στη μήτρα κατά την εγκυμοσύνη.
Υπήρξαν όμως και δύο άλλες μελέτες που επίσης αξιολογήθηκαν και αφορούσαν πάνω από 772.000 παιδιά, οι οποίες δεν έδειξαν να υπάρχει σχέση ανάμεσα στα αντικαταθλιπτικά κατά την εγκυμοσύνη και στον αυτισμό. Αυτό δημιουργεί αμφιβολίες για το τι ακριβώς συμβαίνει τελικά.
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ