Μια λίμνη η παγκόσμια «πρωτεύουσα των κεραυνών»

Μια λίμνη η παγκόσμια «πρωτεύουσα των κεραυνών» Facebook Twitter
0

Η λίμνη Μαρακάιμπο της Βενεζουέλας, ανακηρύχθηκε η νέα παγκόσμια «πρωτεύουσα» των αστραπών, καθώς σε αυτήν συμβαίνουν περισσότερες αστραπές μέσα σε ένα έτος, από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Κατά μέσο όρο, στη λίμνη αυτή υπάρχουν περίπου 233 αστραπές ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο ετησίως, ενώ αστράφτει 297 μέρες τον χρόνο.

Η «ανακήρυξη» βασίζεται σε μια νέα έρευνα Βραζιλιάνων και Αμερικανών επιστημόνων, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ρέιτσελ 'Αλμπρεχτ των πανεπιστημίων του Σαν Πάολο της Βραζιλίας και του Μέριλαντ στις ΗΠΑ, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Εταιρείας.

Το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ κατείχε η Λεκάνη του ποταμού Κόνγκο στην Αφρική και ιδιαίτερα η πόλη Κιφούκα με 205 αστραπές ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο ετησίως. Η διεθνής κατάταξη βασίζεται σε 16ετείς παρατηρήσεις της NASA από το διάστημα.

Η λίμνη Μαρακάιμπο βρίσκεται στη βορειοδυτική Βενεζουέλα, στη βόρεια άκρη της οροσειράς των 'Ανδεων, και με έκταση 13.210 τετραγωνικών χιλιομέτρων είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Νότιας Αμερικής. Βρίσκεται κοντά στην ομώνυμη πόλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη της Βενεζουέλας μετά το Καράκας, και πλήττεται από συχνές νυχτερινές καταιγίδες, με αποκορύφωμα το Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η νοτιοαμερικανική λίμνη διαθέτει ιδιαίτερες γεωγραφικές και κλιματολογικές συνθήκες, που την καθιστούν ιδανική για την εκδήλωση αστραπών.

Πάντως, σε επίπεδο ηπείρων, η Αφρική παραμένει αυτή με τις περισσότερες αστραπές στη Γη. Έξι από τις δέκα περιοχές με τις περισσότερες αστραπές παγκοσμίως (Top 10) είναι αφρικανικές, οι περισσότερες γύρω από τη λίμνη Βικτόρια, καθώς και άλλες λίμνες στην ανατολική Αφρική, οι οποίες έχουν παρόμοια τοπογραφία με τη λίμνη Μαρακάιμπο. Στο παγκόσμιο Top 500 των αστραπών, τα 287 μέρη με την μεγαλύτερη συχνότητα αστραπών βρίσκονται στην Αφρική και ακολουθούν η Ασία (87), η Νότια Αμερική (67) και η Βόρεια Αμερική (53).

Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι περισσότερες αστραπές συμβαίνουν πάνω από την ξηρά (κυρίως κοντά σε μεγάλες οροσειρές) από ό,τι πάνω από θάλασσες, ενώ οι περισσότερες λαμβάνουν χώρα τις απογευματινές ώρες.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Τech & Science / Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Ο Δεινόσουχος, ένας τεράστιος προϊστορικός συγγενής των κροκοδείλων, μπορούσε να τρώει δεινόσαυρους και να διασχίζει θάλασσες χάρη στην ανοχή του στο αλμυρό νερό. Νέα μελέτη ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για την εξέλιξή του.
LIFO NEWSROOM
Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Τech & Science / Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Νέα έρευνα δείχνει ότι η καθημερινή έκθεση σε μικρές δόσεις φιστικιού μπορεί να μειώσει τις αλλεργικές αντιδράσεις σε ενήλικες με σοβαρή αλλεργία - Ελπίδες για νέα θεραπευτική προσέγγιση
LIFO NEWSROOM
Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Τech & Science / Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα στην Καλιφόρνια αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Ασυνήθιστοι σεισμοί σε βάθη έως και 40 χλμ. κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα δείχνουν ότι η λιθόσφαιρα της Γης αποκολλάται. Μια σπάνια ματιά σε μια διαδικασία που δημιουργεί ηπείρους
LIFO NEWSROOM
Φαρμακευτική κάνναβη: Η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα αναδεικνύει τις θεραπευτικές της δυνατότητες στον καρκίνο

Τech & Science / Φαρμακευτική κάνναβη: Η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα αναδεικνύει τις θεραπευτικές της δυνατότητες στον καρκίνο

Η ανάλυση αποσκοπεί στην εδραίωση της συμφωνίας σχετικά με τις δυνατότητες της κάνναβης ως θεραπεία του καρκίνου, λέει ο επικεφαλής της έρευνας
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Περιπλανώμενη μαύρη τρύπα, επτά φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο, εντοπίστηκε στον γαλαξία μας

Τech & Science / Περιπλανώμενη μαύρη τρύπα, επτά φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο, εντοπίστηκε στον γαλαξία μας

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η μαύρη τρύπα σχηματίστηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια από την κατάρρευση ενός τεράστιου άστρου και έκτοτε ταξιδεύει μόνη στον Γαλαξία
LIFO NEWSROOM