Τον λόγο που μια τεράστια περιοχή στη μέση του Ινδικού ωκεανού έχει χαμηλότερη βαρύτητα από τον μέσο όρο της Γης ίσως κατάφεραν να εξηγήσουν επιστήμονες.
Εδώ και χρόνια οι επιστήμονες προβληματίζονταν για τα αίτια που μια περιοχή του βυθού κάτω από τον Ινδικό Ωκεανό, η οποία καλύπτει περισσότερα από δύο εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια, είναι βυθισμένη σε σύγκριση με τη γύρω περιοχή. Ενδεικτικά, η στάθμη της θάλασσας στην έκταση αυτή είναι 106 μέτρα κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο.
Δύο ερευνητές από το Ινστιτούτο Επιστημών της Ινδίας, ο Debanjan Pal και ο Attreyee Ghosh, φαίνεται πως ανακάλυψαν γιατί στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχει μειωμένη βαρύτητα.
Εξετάζοντας μοντέλα προσομοίωσης των τελευταίων 140 εκατομμυρίων ετών μπόρεσαν να δουν πώς μετακινήθηκαν οι τεκτονικές πλάκες της Γης. Στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Geophysical Research Letters, βρήκαν τα απομεινάρια ενός αρχαίου ωκεανού 600 μίλια κάτω από τον φλοιό της Γης.
Σε όλες τις προσομοιώσεις βρήκαν ότι εκεί υπήρχαν πίδακες μάγματος, που πιθανώς προκλήθηκαν από τεκτονικές πλάκες οι οποίες βυθίστηκαν στον μανδύα (το στρώμα ακριβώς κάτω από τον φλοιό της Γης). Σύμφωνα με τη μελέτη, για τη μειωμένη βαρύτητα μπορεί να ευθύνονται αυτοί οι πίδακες μάγματος.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια έρευνα προσομοίωσης και στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να γίνει περισσότερη μελέτη για το θέμα.
«Στις προσομοιώσεις δεν είναι δυνατόν να μιμηθούμε ακριβώς τη φύση», τόνισε ο Himangshu Paul από το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικών Ερευνών στην Ινδία.
Με πληροφορίες από Insider, BBC