Τα έντομα έχουν ένα ευρύ πεδίο όρασης και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην αντίληψη της κίνησης. Τα μάτια τους είναι φτιαγμένα από εκατοντάδες, ή χιλιάδες φωτοευαίσθητες δομές. Κάθε μία από αυτές περιλαμβάνει έναν φακό και ένα κώνο που διοχετεύει το φως σε ένα φωτοευαίσθητο όργανο. Κάποια έντομα, όπως οι μέλισσες και οι λιβελλούλες έχουν στα μάτια τους έναν αριθμό φακών που επιτρέπουν την τέλεια περιμετρική όραση, με την τέλεια εστίαση.
Μια καινούργια μικροκάμερα που δημιουργήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις προσφέρει στους ερευνητές την όραση που έχουν τα έντομα. Η κάμερα έχει το μέγεθος ενός σεντ και μιμείται τα διογκωμένα μάτια των εντόμων. Διαθέτει 180 μικρο-φακούς, που προσφέρουν πανοραμικό πεδίο όρασης και την ταυτόχρονη δυνατότητα εστίασης σε αντικείμενα που βρίσκονται σε διαφορετικό βάθος.
«Αυτό είναι το σύστημα που φτιάξαμε. Και διαθέτει όλα τα βασικά χαρακτηριστικά που έχει το μάτι ενός εντόμου. Περιλαμβάνει μια συνολική ημισφαιρική γεωμετρία. Έχει ένα μεγάλο αριθμό πολύ μικρών φακών που συγκεντρώνουν το εισερχόμενο φως σε ατομικούς φωτογραφικούς ανιχνευτές που συνδέονται με κάθε έναν από αυτούς τους φακούς» αναφέρει ο εφευρέτης της κάμερας, Τζον Ρότζερς.
Σύμφωνα με τους εφευρέτες, αυτές οι μικρο-κάμερες μπορούν να εφαρμοστούν σε πολλά πεδία, όπου είναι αναγκαίες οι ευρυγώνιες λήψεις.
«Η ικανότητα ενός εντόμου να βλέπει ταυτόχρονα σε όλες τις κατευθύνσεις μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμη, εάν θέλουμε να έχουμε μια ολοκληρωμένη επιτήρηση σε ένα αστικό περιβάλλον. Ή εάν θέλουμε μια κάμερα παρακολούθησης σε ένα μη επανδρωμένο σκάφος. Τώρα μπορούμε να το κάνουμε» εξηγεί ο Τζον Ρότζερς.
Η όραση μέσα από τα μάτια ενός εντόμου μπορεί να προσφέρει πλέον μια νέα αντίληψη στον άνθρωπο για το πώς είναι ο κόσμος γύρω μας.
Πηγή: Euronews
σχόλια