ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

NASA: Ο φετινός Ιούλιος ήταν ο πιο ζεστός μήνας στα μετεωρολογικά χρονικά

NASA: Ο φετινός Ιούλιος ήταν ο πιο ζεστός μήνας στα μετεωρολογικά χρονικά Facebook Twitter
0

Ο Ιούλιος του 2016 υπήρξε ο πιο θερμός μήνας στην καταγεγραμμένη μετεωρολογική ιστορία μετά το 1880, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA).

Ο περασμένος μήνας ήταν κατά 0,84 βαθμούς Κελσίου πιο ζεστός από τον παγκόσμιο μέσο όρο των θερμοκρασιών της περιόδου 1950-80, που χρησιμοποιείται ως περίοδος αναφοράς, καθώς και κατά 0,11 βαθμούς θερμότερος από τον περυσινό Ιούλιο.

Τα προηγούμενα θερμοκρασιακά ρεκόρ κατείχαν οι Ιούλιοι των ετών 2011, 2015 και 2009, καθώς και ο Αύγουστος 2014, που έως τώρα ήσαν οι πιο ζεστοί μήνες στην ιστορία.

NASA: Ο φετινός Ιούλιος ήταν ο πιο ζεστός μήνας στα μετεωρολογικά χρονικά Facebook Twitter
Tο γράφημα της ΝΑSA για τον Ιούλιο

Το φετινό ρεκόρ βοηθήθηκε από το ισχυρό φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο πλέον έχει εξασθενήσει και αφορά την περιοδική θέρμανση ενός μέρους του Ειρηνικού Ωκεανού, κάτι που έχει διεθνή αντίκτυπο.

Ο Ιούλιος 2016 αποτελούσε τον δέκατο συνεχόμενο μήνα που η θερμοκρασία εμφάνισε επίπεδο ρεκόρ για τον αντίστοιχο μήνα, σύμφωνα με τη NASA.

Τα διαδοχικά ρεκόρ παραπέμπουν σε ένα πράγμα, ότι «ο πλανήτης γίνεται ολοένα πιο ζεστός και ό,τι αυτό σημαίνει για το μέλλον», δήλωσε ο κλιματολόγος και διευθυντής του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Γκόνταρντ της NASA Γκάβιν Σμιτ.

Τα αντίστοιχα στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ, η οποία χρησιμοποιεί ελαφρώς διαφορετική μεθοδολογία, θα δημοσιοποιηθούν μέσα στην εβδομάδα.

Θεωρείται πλέον σχεδόν σίγουρο ότι το 2016 θα αποδειχθεί το πιο ζεστό έτος στην ιστορία, δήλωσε ο αυστραλός κλιματολόγος Ντέηβιντ Κάρολι του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο φετινός Ιούλιος ήταν κατά 1,3 βαθμούς Κελσίου θερμότερος από τα προβιομηχανικά επίπεδα και αυτή η διαφορά μπορεί να αποδοθεί μόνο κατά 0,2 βαθμούς στο ισχυρό Ελ Νίνιο, ενώ οι υπόλοιποι 1,1 βαθμοί στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή.

0

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νυχτερίδες βαμπίρ τρέχουν σε διάδρομο και αποκαλύπτουν πώς χρησιμοποιούν το αίμα που καταναλώνουν

Τech & Science / Νυχτερίδες βαμπίρ τρέχουν σε διάδρομο και αποκαλύπτουν πώς χρησιμοποιούν το αίμα που καταναλώνουν

Για να επιβεβαιώσουν τις υποθέσεις τους, οι ερευνητές τάισαν τις νυχτερίδες με αίμα αγελάδας εμπλουτισμένο με αμινοξέα, τα οποία παρακολούθησαν με ειδικές μοριακές ετικέτες
LIFO NEWSROOM
Ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος στον κόσμο εκτοξεύεται στο διάστημα σε δοκιμή για την εξερεύνηση του Άρη

Τech & Science / Ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος στον κόσμο εκτοξεύεται στο διάστημα σε δοκιμή για την εξερεύνηση του Άρη

Ο δορυφόρος θα παραμείνει σε τροχιά για έξι μήνες, δίνοντας στους επιστήμονες τη δυνατότητα να παρατηρήσουν την απόδοση του ξύλου στο διάστημα και να αξιολογήσουν τις πιθανές του εφαρμογές στις επερχόμενες διαστημικές αποστολές
LIFO NEWSROOM
«Space Race»: Πώς η Ινδία φτάνει στον Άρη για λιγότερο από όσο κόστισε το «Gravity» 

Τech & Science / «Space Race»: Πώς η Ινδία στέλνει διαστημόπλοια στη Σελήνη και στον Άρη με πολύ λιγότερα χρήματα από τις ΗΠΑ

Η Ινδία κατασκευάζει εγχώρια όλα όσα χρειάζεται το διαστημικό της πρόγραμμα, καταφέρνοντας έτσι να ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ και τη Ρωσία στην «κούρσα» της διαστημικής εξερεύνησης δαπανώντας πολύ λιγότερα χρήματα
LIFO NEWSROOM
Πάγος: To «life-hack» που δεν ξέρατε ότι χρειάζεστε για την καταπολέμηση του άγχους

Τech & Science / Νιώθετε άγχος; Πώς μπορείτε να επιβραδύνετε τους γρήγορους καρδιακούς παλμούς χρησιμοποιώντας μόνο μια σακούλα πάγου

Καθηγήτρια του Harvard αποκαλύπτει τον απλό τρόπο με τον οποίο μπορείτε να σταματήσετε το άγχος και την ταχυκαρδία «όπως και τα δελφίνια»
LIFO NEWSROOM