Νέα έρευνα: Όσοι τρώνε περισσότερα γαλακτοκομικά λιπαρά, κινδυνεύουν λιγότερο από καρδιαγγειακές παθήσεις

Νέα έρευνα: Όσοι τρώνε περισσότερα γαλακτοκομικά λιπαρά, κινδυνεύουν λιγότερο από καρδιαγγειακές παθήσεις Facebook Twitter
Ωφέλιμα τα γαλακτομικά λιπαρά για την υγεία - Πηγή φωτογραφίας: ΑΡ
0

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερα γαλακτοκομικά λιπαρά, κινδυνεύουν λιγότερο από καρδιαγγειακές παθήσεις, σε σχέση με όσους κάνουν μικρότερη πρόσληψη, σύμφωνα με νέα έρευνα. 


Διεθνής ομάδα επιστημόνων μελέτησε την κατανάλωση γαλακτοκομικού λίπους σε 4.150 60χρονους στη Σουηδία -χώρα με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παραγωγής και κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων- μετρώντας στο αίμα τους τα επίπεδα ενός συγκεκριμένου λιπαρού οξέος που απαντάται κυρίως στα γαλακτοκομικά. 


Οι ειδικοί παρακολούθησαν την ομάδα για περίπου 16 χρόνια ώστε να διαπιστώσουν πόσοι από αυτούς υπέστησαν καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά και άλλα επεισόδια που συνδέονται με το κυκλοφορικό και πόσοι από αυτούς κατέληξαν. 

Αφού ρύθμισαν στατιστικά άλλους γνωστούς παράγοντες καρδιαγγειακών παθήσεων -όπως ηλικία, εισόδημα, τρόπο ζωής, διατροφικές συνήθειες ή άλλες ασθένειες- οι ερευνητές ανακάλυψαν πως όσοι διέθεταν υψηλά επίπεδα λιπαρού οξέος -ενδεικτικό υψηλής πρόσληψης γαλακτοκομικού λίπους- κινδύνευαν λιγότερο από καρδιαγγειακές παθήσεις, αλλά και θάνατο


Η ομάδα δεν έμεινε εκεί, όμως. Συνέκρινε τα αποτελέσματα της έρευνάς της -που δημοσιεύτηκε αυτήν την εβδομάδα στο Plos Medicine-  με 17 άλλες μελέτες συνολικού δείγματος 43.000 ανθρώπων, από ΗΠΑ, Δανία και Ηνωμένο Βασίλειο. 

Η κατανάλωση κάποιων γαλακτοκομικών προϊόντων, ιδίως όσων έχουν υποστεί ζύμφωση, έχει συνδεθεί και στο παρελθόν με οφέλη για την καρδιά, εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια στο George Institute, Kathy Trieu. 


«Όλο και περισσότερα στοιχεία υποδεικνύουν πως οι συνέπειες των γαλακτοκομικών στην υγεία ίσως εξαρτώνται περισσότερο από το είδος -για παράδειγμα, τυρί, γιαούρτι, γάλα και βούτυρο- παρά από το λίπος, το οποίο εγείρει αμφιβολίες για το αν η αποφυγή γαλακτοκομικού λίπους γενικώς είναι ωφέλιμη για την καρδιαγγειακή υγεία» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή της. 

«Η έρευνά μας καταδεικνύει πως το να κόψει κανείς το λίπος από τα γαλακτοκομικά ή να αποφεύγει γενικώς τα γαλακτοκομικά ίσως δεν είναι η καλύτερη επιλογή για την υγεία της καρδιάς του» πρόσθεσε, συμπληρώντας: 

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως, παρότι τα γαλακτοκομικά μπορεί να είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, είναι και πλούσια σε πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά και μπορούν να είναι μέρος μια υγιούς διατροφής. Παρόλα αυτά, άλλα λιπαρά, όπως αυτά που περιέχουν τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί, τα μη τροπικά φυτικά έλεα μπορούν να είναι πιο ωφέλιμα στην υγεία από τα γαλακτοκομικά λιπαρά». 

Με πληροφορίες από CNN

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι δηλητηριώδης κάμπιες υπάρχουν - Γιατί μπορεί να είναι το «κλειδί» στην εξέλιξη νέων φαρμάκων

Τech & Science / Οι δηλητηριώδεις κάμπιες υπάρχουν - Γιατί μπορεί να είναι το «κλειδί» στην εξέλιξη νέων φαρμάκων

Οι θανατηφόρες κάμπιες έχουν ένα φιδίσιο δηλητήριο που παρεμβαίνει στην πήξη του αίματος, ενώ άλλες διαθέτουν δηλητήρια που προκαλούν χρόνια φλεγμονώδη προβλήματα
LIFO NEWSROOM
Μελέτη: Η άνοια ενδέχεται να συνδέεται με την έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση στην παιδική ηλικία

Τech & Science / Μελέτη: Η άνοια ενδέχεται να συνδέεται με την έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση στην παιδική ηλικία

«Η μελέτη μας ενισχύει τη σημασία της μείωσης της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση, ιδίως κατά τις ευάλωτες περιόδους της προγεννητικής και της πρώιμης παιδικής ηλικίας», έγραψαν οι ερευνητές
LIFO NEWSROOM
ΔΕΠΥ: Οι ενήλικες που πάσχουν από διάσπαση προσοχής έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με μελέτη

Τech & Science / ΔΕΠΥ: Οι ενήλικες που πάσχουν από διάσπαση προσοχής έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με μελέτη

Η ΔΕΠΥ συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά καπνίσματος, παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου, μεταξύ άλλων προβλημάτων υγείας, όπως αναφέρουν οι ερευνητές
LIFO NEWSROOM