Νέα εξέταση αίματος προβλέπει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού

Νέα εξέταση αίματος προβλέπει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash.
0

Επιστήμονες ανέπτυξαν μια νέα εξέταση αίματος που μπορεί να προβλέψει εάν κάποιος διατρέχει υψηλό κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας ή να πεθάνει από μία από αυτές τις παθήσεις μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Το τεστ, το οποίο βασίζεται σε μετρήσεις πρωτεϊνών στο αίμα, έχει περίπου διπλάσια ακρίβεια από τις υπάρχουσες εξετάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, θα μπορούσε να επιτρέψει στους γιατρούς να προσδιορίσουν εάν τα χορηγηθέντα φάρμακα σε ασθενείς λειτουργούν ή εάν χρειάζονται πρόσθετα φάρμακα για να μειώσουν έναν ενδεχόμενο κίνδυνο μελλοντικά.

Θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για να επιταχύνει την ανάπτυξη νέων καρδιαγγειακών φαρμάκων παρέχοντας ένα ταχύτερο μέσο για την αξιολόγηση του κατά πόσον τα υποψήφια φάρμακα είναι αποδοτικά κατά τη διάρκεια κλινικών δοκιμών.

Το τεστ χρησιμοποιείται ήδη σε τέσσερα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης στις ΗΠΑ και ο καθηγητής, Στέφεν Γουίλιαμς που ήταν επικεφαλής της έρευνας ελπίζει ότι θα μπορούσε να επεκταθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο στο εγγύς μέλλον. 

Ενώ τα γενετικά τεστ μπορούν να παρέχουν μια ιδέα για τον κίνδυνο κάποιου για ορισμένες ασθένειες, η ανάλυση πρωτεϊνών μπορεί να παρέχει μια πιο ακριβή εικόνα του τι κάνουν τα όργανα, οι ιστοί και τα κύτταρα κάποιου σε κάθε δεδομένη στιγμή.

Ο Γουίλιαμς και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν machine learning για να αναλύσουν 5.000 πρωτεΐνες σε δείγματα πλάσματος αίματος από 22.849 άτομα και να αναγνωρίσουν 27 πρωτεΐνες που θα μπορούσαν να προβλέψουν την πιθανότητα καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού, καρδιακής ανεπάρκειας ή θανάτου σε βάθος τουλάχιστον τετραετίας. 

Κατά την έρευνα παρατήρησαν ότι το μοντέλο τους ήταν περίπου διπλάσια αποδοτικό από τις υπάρχουσες εξετάσεις πρόβλεψης κινδύνου. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Science Translational Medicine.

Είναι σημαντικό ότι το τεστ μπορεί επίσης να αξιολογήσει με ακρίβεια τον κίνδυνο σε άτομα που είχαν βιώσει στο παρελθόν έμφραγμα ή εγκεφαλικό ή έχουν πρόσθετες ασθένειες και λαμβάνουν φάρμακα για να μειώσουν τον κίνδυνο, όπου οι υπάρχουσες εξέτασης πρόβλεψης κινδύνου τείνουν να μην είναι τόσο αποδοτικές. 

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Τech & Science / Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Η Ινδία ετοιμάζεται να στείλει τους πρώτους της αστροναύτες στο διάστημα μέσω της αποστολής Gaganyaan, η οποία θα τοποθετήσει τρεις αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά για τρεις ημέρες
LIFO NEWSROOM
Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Δημοσιογράφος αναγνωρίζει πρόσωπα στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Το μέλλον είναι εδώ: Δημοσιογράφος ταυτοποιεί αγνώστους στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Σκανάρει πρόσωπα αγνώστων και τους αναγνωρίζει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα - Το βίντεο πυροδοτεί συζητήσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου
LIFO NEWSROOM
Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Τech & Science / Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Από το JOMO, τον σωστό ύπνο έως τον συνεπή εμβολιασμό και από την κηπουρική ως την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό, υπάρχουν επτά απλοί τρόποι για να ενισχύσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας και τη συναισθηματική μας ανθεκτικότητα
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ