ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Νέα φάρμακα για τον διαβήτη κοστίζουν περίπου 400 φορές πάνω από την αξία τους

Νέα φάρμακα για τον διαβήτη κοστίζουν περίπου 400 φορές πάνω από την αξία τους Facebook Twitter
Διαβήτης, φωτ.: Unsplash
0

Οι φαρμακευτικές εταιρείες τιμολογούν τα φάρμακα για τον διαβήτη σχεδόν 400 φορές πάνω από την τιμή που απαιτείται για να αποκομίσουν κέρδος, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. 

Σύμφωνα με την νέα έρευνα για τον διαβήτη, θα ήταν επίσης δυνατό τα σύγχρονα στυλό ινσουλίνης, που είναι ασφαλέστερα και προσφέρουν ακριβέστερες δόσεις από τα φιαλίδια και τις σύριγγες, να χρησιμοποιούνται ακόμη και σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, εάν οι φαρμακευτικές εταιρείες «θέσουν τους ανθρώπους πάνω από τα αστρονομικά τους κέρδη». 

Η νέα γενιά φαρμάκων για τον διαβήτη - γνωστά ως αγωνιστές του υποδοχέα GLP-1 (GLP-1s) - περιλαμβάνει το Ozempic (σεμαγλουτίδη) της Novo Nordisk, που είναι γνωστό διότι το παίρνουν ορισμένοι διάσημοι για να χάσουν βάρος, και το Eli Lilly's Trulicity (ντουλαγλουτίδη). Τα νέα αυτά φάρμακα, αποτελούν πλέον τυπικό μέρος της θεραπείας σε χώρες υψηλού εισοδήματος, αλλά δεν είναι οικονομικά προσιτά σε πολλά μέρη του κόσμου παρά τα αυξανόμενα ποσοστά της πάθησης. 

Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα σχετικά με το κόστος των συστατικών, τη συσκευασία και τα logistics για να υπολογίσει την τιμή που αν οριζόταν, οι εταιρείες θα μπορούσαν να αποκομίσουν κέρδη και να πληρώσουν τους φόρους τους. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα GLP-1 θα μπορούσαν να πωλούνται - με τις εταιρείες να αποκομίζουν κανονικά κέρδος - για 0,89 δολάρια το μήνα. Την ίδια ώρα οι τιμές που κυκλοφορούν στην αγορά κυμαίνονταν από 38,21 δολάρια έως 353,74 δολάρια. 

Σημειώνεται ότι η μελέτη δημοσιεύτηκε από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) στο Journal of the American Medical Association (JAMA) Network Open. «Αυτά τα νέα φάρμακα αλλάζουν τελείως το παιχνίδι για τους ανθρώπους που ζουν με διαβήτη, αλλά κρατούνται μακριά από τα χέρια εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος που τα χρειάζονται», δήλωσε η Κρίστα Κεπούτς, μια από τους συγγραφείς της μελέτης. 

«Οι εταιρείες Eli Lilly και Novo Nordisk που παράγουν τα φάρμακα νέας γενιάς για τον διαβήτη, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να προμηθεύσουν τον κόσμο με την ποσότητα αυτών των φαρμάκων που χρειάζονται για την κάλυψη της παγκόσμιας ζήτησης, επομένως πρέπει να σταματήσουν το μονοπώλιο αμέσως και να επιτρέψουν την παραγωγή των φαρμάκων από περισσότερους κατασκευαστές σε όλο τον κόσμο». 

Η μελέτη βρήκε επίσης προβλήματα στην κοστολόγηση των στυλό ινσουλίνης. Σημειώνεται ότι η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και μια ζωτική θεραπεία παγκοσμίως για άτομα με διαβήτη, των οποίων το σώμα δεν την παράγει ή δεν τη χρησιμοποιεί σωστά. Ένα από στυλό ινσουλίνης θα μπορούσε να πωληθεί - αποκομίζοντας κέρδος - για  μόλις 0,94 δολάρια, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, αλλά οι τιμές κυμαίνονταν από 1,99 έως 90,69 δολάρια. 

«Πρέπει να δούμε τις φαρμακευτικές εταιρείες να βάζουν τους ανθρώπους πάνω από τα αστρονομικά τους κέρδη και να μειώνουν δραματικά τις τιμές της πένας τους, ώστε να μπορέσουμε να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό το παγκόσμιο διπλό πρότυπο στη φροντίδα του διαβήτη», είπε η Χέλεν Μπάιγκρειβ σύμβουλος των γιατρών χωρίς σύνορα.

Με πληροφορίες από Guardian

 

Τech & Science
0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Τech & Science / Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Η Ινδία ετοιμάζεται να στείλει τους πρώτους της αστροναύτες στο διάστημα μέσω της αποστολής Gaganyaan, η οποία θα τοποθετήσει τρεις αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά για τρεις ημέρες
LIFO NEWSROOM
Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Δημοσιογράφος αναγνωρίζει πρόσωπα στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Το μέλλον είναι εδώ: Δημοσιογράφος ταυτοποιεί αγνώστους στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Σκανάρει πρόσωπα αγνώστων και τους αναγνωρίζει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα - Το βίντεο πυροδοτεί συζητήσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου
LIFO NEWSROOM
Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Τech & Science / Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Από το JOMO, τον σωστό ύπνο έως τον συνεπή εμβολιασμό και από την κηπουρική ως την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό, υπάρχουν επτά απλοί τρόποι για να ενισχύσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας και τη συναισθηματική μας ανθεκτικότητα
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ