Νέα φάρμακα για τον διαβήτη κοστίζουν περίπου 400 φορές πάνω από την αξία τους

Νέα φάρμακα για τον διαβήτη κοστίζουν περίπου 400 φορές πάνω από την αξία τους Facebook Twitter
Διαβήτης, φωτ.: Unsplash
0

Οι φαρμακευτικές εταιρείες τιμολογούν τα φάρμακα για τον διαβήτη σχεδόν 400 φορές πάνω από την τιμή που απαιτείται για να αποκομίσουν κέρδος, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. 

Σύμφωνα με την νέα έρευνα για τον διαβήτη, θα ήταν επίσης δυνατό τα σύγχρονα στυλό ινσουλίνης, που είναι ασφαλέστερα και προσφέρουν ακριβέστερες δόσεις από τα φιαλίδια και τις σύριγγες, να χρησιμοποιούνται ακόμη και σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, εάν οι φαρμακευτικές εταιρείες «θέσουν τους ανθρώπους πάνω από τα αστρονομικά τους κέρδη». 

Η νέα γενιά φαρμάκων για τον διαβήτη - γνωστά ως αγωνιστές του υποδοχέα GLP-1 (GLP-1s) - περιλαμβάνει το Ozempic (σεμαγλουτίδη) της Novo Nordisk, που είναι γνωστό διότι το παίρνουν ορισμένοι διάσημοι για να χάσουν βάρος, και το Eli Lilly's Trulicity (ντουλαγλουτίδη). Τα νέα αυτά φάρμακα, αποτελούν πλέον τυπικό μέρος της θεραπείας σε χώρες υψηλού εισοδήματος, αλλά δεν είναι οικονομικά προσιτά σε πολλά μέρη του κόσμου παρά τα αυξανόμενα ποσοστά της πάθησης. 

Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα σχετικά με το κόστος των συστατικών, τη συσκευασία και τα logistics για να υπολογίσει την τιμή που αν οριζόταν, οι εταιρείες θα μπορούσαν να αποκομίσουν κέρδη και να πληρώσουν τους φόρους τους. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα GLP-1 θα μπορούσαν να πωλούνται - με τις εταιρείες να αποκομίζουν κανονικά κέρδος - για 0,89 δολάρια το μήνα. Την ίδια ώρα οι τιμές που κυκλοφορούν στην αγορά κυμαίνονταν από 38,21 δολάρια έως 353,74 δολάρια. 

Σημειώνεται ότι η μελέτη δημοσιεύτηκε από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) στο Journal of the American Medical Association (JAMA) Network Open. «Αυτά τα νέα φάρμακα αλλάζουν τελείως το παιχνίδι για τους ανθρώπους που ζουν με διαβήτη, αλλά κρατούνται μακριά από τα χέρια εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος που τα χρειάζονται», δήλωσε η Κρίστα Κεπούτς, μια από τους συγγραφείς της μελέτης. 

«Οι εταιρείες Eli Lilly και Novo Nordisk που παράγουν τα φάρμακα νέας γενιάς για τον διαβήτη, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να προμηθεύσουν τον κόσμο με την ποσότητα αυτών των φαρμάκων που χρειάζονται για την κάλυψη της παγκόσμιας ζήτησης, επομένως πρέπει να σταματήσουν το μονοπώλιο αμέσως και να επιτρέψουν την παραγωγή των φαρμάκων από περισσότερους κατασκευαστές σε όλο τον κόσμο». 

Η μελέτη βρήκε επίσης προβλήματα στην κοστολόγηση των στυλό ινσουλίνης. Σημειώνεται ότι η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και μια ζωτική θεραπεία παγκοσμίως για άτομα με διαβήτη, των οποίων το σώμα δεν την παράγει ή δεν τη χρησιμοποιεί σωστά. Ένα από στυλό ινσουλίνης θα μπορούσε να πωληθεί - αποκομίζοντας κέρδος - για  μόλις 0,94 δολάρια, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, αλλά οι τιμές κυμαίνονταν από 1,99 έως 90,69 δολάρια. 

«Πρέπει να δούμε τις φαρμακευτικές εταιρείες να βάζουν τους ανθρώπους πάνω από τα αστρονομικά τους κέρδη και να μειώνουν δραματικά τις τιμές της πένας τους, ώστε να μπορέσουμε να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό το παγκόσμιο διπλό πρότυπο στη φροντίδα του διαβήτη», είπε η Χέλεν Μπάιγκρειβ σύμβουλος των γιατρών χωρίς σύνορα.

Με πληροφορίες από Guardian

 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Τα φάρμακα «μπλοκμπάστερ» για την απώλεια βάρους αποκαλύπτουν όσα ακόμη δεν κατανοούμε για την παχυσαρκία

Τech & Science / Η παχυσαρκία είναι ασθένεια: Τι δείχνει πολυετής έρευνα στα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Πώς λειτουργούν τα GLP-1 φάρμακα - Η αμφιλεγόμενη χρήση, οι παρενέργειες, το υψηλό κόστος και η διαπίστωση πως οι περισσότεροι σταματούν έπειτα από 12 εβδομάδες
LIFO NEWSROOM
Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Τech & Science / Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της Open Business, της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων που «ανοίγει παράθυρο στο μέλλον»
LIFO NEWSROOM