Η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε πως θα απαγορεύσει το κάπνισμα για την επόμενη γενιά, ώστε οι σημερινοί 14χρονοι και οι ηλικίες κάτω από αυτούς να μην είναι σε θέση νομικά να αγοράσουν καπνό.
Η νέα νομοθεσία σημαίνει πως το νόμιμο όριο ηλικίας για κάπνισμα θα αυξάνεται κάθε χρόνο, δημιουργώντας μια smoke-free γενιά Νεοζηλανδών, ανέφερε χαρακτηριστικά σήμερα η υφυπουργός Υγείας της Νέας Ζηλανδίας, δρ Αΐσα Βεράλ.
Σε ένα από τα αυστηρότερα μέτρα παγκοσμίως για την εξάλειψη του καπνίσματος, όσοι γίνουν 14 ετών το 2027, όταν είναι προγραμματισμένο να τεθεί σε ισχύ η νομοθεσία, δεν θα μπορέσουν ποτέ να αγοράσουν νόμιμα τσιγάρα στη Νέα Ζηλανδία.
«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι νέοι άνθρωποι δεν θα αρχίσουν να καπνίζουν, οπότε θα καταστήσουμε αδίκημα την πώληση ή την προσφορά προϊόντων καπνού στους νέους», δήλωσε η ίδια.
«Αυτή είναι μια ιστορική μέρα για την υγεία του λαού μας» πρόσθεσε η Βεράλ.
Η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με μια ομάδα εργασίας των Μαορί τους επόμενους μήνες προτού παρουσιάσει το νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο τον Ιούνιο, με στόχο αυτό να υιοθετηθεί ως το τέλος του 2022.
H κυβέρνηση ανακοίνωσε τα νέα μέτρα σε μια προσπάθεια να κάνει το κάπνισμα υπερβολικά ακριβό και μη προσβάσιμο, ώστε να πιάσει το στόχο της για μια χώρα οριστικά και πλήρως «άκαπνη» μέσα στα τέσσερα επόμενα χρόνια.
Μεταξύ των λοιπών μέτρων περιλαμβάνεται
- η μείωση της νικοτίνης σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα στα καπνικά είδη,
- ο περιορισμός των καταστημάτων όπου τα τσιγάρα θα μπορούν να πωλούνται νόμιμα και
- η αύξηση χρηματοδότησης στις υπηρεσίες κατά των εθισμών.
Εφόσον εγκριθεί η νομοθεσία αυτή, θα πρόκειται για μια από τις πλέον περιοριστικές παγκοσμίως για την καπνοβιομηχανία. Το Μπουτάν έχει απαγορεύσει εντελώς την πώληση τσιγάρων, ενώ η Αυστραλία υιοθέτησε το 2012 νόμο που επιβάλει τη χρήση ομοιόμορφου πακέτου για όλα τα τσιγάρα.
Αν και τα ήδη υφιστάμενα μέτρα, όπως η χρήση ομοιόμορφου πακέτου για όλα τα τσιγάρα και η φορολόγηση στις πωλήσεις τσιγάρων, έχουν μειώσει το ποσοστό καπνίσματος στη Νέα Ζηλανδία, η κυβέρνηση της χώρας εκτίμησε ότι δεν αρκούν για να πετύχει τον στόχο της: λιγότερο από το 5% του πληθυσμού να καπνίζει καθημερινά ως το 2025.
Με πληροφορίες από Guardian/Reuters