Νόμπελ Χημείας σε τρεις επιστήμονες για τις μπαταρίες λιθίου

Νόμπελ Χημείας σε τρεις επιστήμονες για τις μπαταρίες λιθίου Facebook Twitter
0

Το Νόμπελ Χημείας 2019 κερδίζουν σήμερα οι Τζον Γκούντιναφ, Στάνλει Γουίτινγχαμ και Ακίρα Γιοσίνο για τις μπαταρίες λιθίου.

Το Νόμπελ Χημείας είναι το τρίτο από τα φετινά βραβεία Νόμπελ έπειτα από εκείνα της Ιατρικής και της Φυσικής.

«Αυτή η ελαφριά, επαναφορτιζόμενη και ισχυρή μπαταρία χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή παντού, από τα κινητά τηλέφωνα μέχρι τους φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα ηλεκτροκίνητα οχήματα. Επίσης, μπορεί να αποθηκεύσει σημαντικές ποσότητες ηλιακής και αιολικής ενέργειας ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μια κοινωνία χωρίς ορυκτά καύσιμα», αναφέρει η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών σε δήλωσή της για το έπαθλο των 906.000 δολαρίων.

«Η περιέργεια ήταν για μένα κινητήριος δύναμη», δήλωσε ο Ακίρα Γιοσίνο μετά την βράβευση.


Οι μπαταρίες λιθίου χρησιμοποιούνται παγκοσμίως για να παρέχουν ενέργεια σε φορητές ηλεκτρονικές συσκευές στην επικοινωνία, την εργασία, την ακρόαση μουσικής και την αναζήτηση γνώσης, ενώ έχουν επιτρέψει την ανάπτυξη ηλεκτρικών αυτοκινήτων και την αποθήκευση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. 

Από τότε που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην αγορά το 1991, οι μπαταρίες λιθίου έχουν φέρει επανάσταση στην καθημερινότητα, θέτοντας τις βάσεις για μια κοινωνία ασύρματη και απαλλαγμένη από ορυκτά καύσιμα.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

TikTok: Έστειλε μήνυμα ευχαριστίας στον Ντόναλντ Τραμπ σε όλους τους χρήστες του

Τech & Science / TikTok: Μετά την επαναλειτουργία ευχαρίστησε τον Τραμπ με μήνυμα που έστειλε σε όλους τους χρήστες στην Αμερική

170 εκατομμύρια χρήστες του TikTok, μετά την αποκατάσταση της λειτουργίας της εφαρμογής είδαν το μήνυμα: «Ως αποτέλεσμα των ενεργειών του προέδρου Τραμπ, το TikTok είναι και πάλι σε λειτουργία στις ΗΠΑ!»
LIFO NEWSROOM
Ιάπωνες ανέπτυξαν ρομπότ που μιμείται γατίσιες κινήσεις, για μείωση του στρες

Τech & Science / Ιάπωνες ανέπτυξαν ρομπότ που μιμείται γατίσιες κινήσεις για μείωση του στρες

Η ομάδα του Πανεπιστημίου Tsukuba εμπνεύστηκε από τη χαρακτηριστική συμπεριφορά των γατών, γνωστή ως «bunting», κατά την οποία οι γάτες τρίβουν το κεφάλι τους σε αντικείμενα ή ανθρώπους
LIFO NEWSROOM