Η ανακοίνωση της εξαγοράς της διάσημης εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp από το Facebook για 19 δισεκατομμύρια δολάρια, έσκασε σαν βόμβα σε όλα τα ειδησεογραφικά site, σήμερα, σηματοδοτώντας την ακριβότερη εξαγορά που έκανε το Facebook μέχρι σήμερα. Μια εξαγορά που αποτελεί και ίσως τη μεγαλύτερη επιτυχία όλων των εποχών στο χώρο των startup επιχειρήσεων.
Σταδικά, κατά τη διάρκεια της ημέρας, άρχισαν να βλέπουν το φώς της δημοσιότητας νέα στοιχεία σχετικά με το πόσο επιθυμητή υπήρξε η εφαρμογή από τεχνολογικούς γίγαντες, αλλά και... γαργαλιστικές λεπτομέρεις για τo πως επιτεύχθη η συμφωνία.
Έτσι, όπως αναφέρει το The Verge αναδημοσεύοντας το Fortune, η Google, αδιευκρίνιστο πότε, είχε κάνει κι εκείνη μια οικονομική προσφορά στο WhatsApp, ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, χωρίς όμως να προσφέρει στο δημιουργό του θέση στο διοικητικό συμβούλιο, όπως έκανε το Facebook.
Για την ιστορία, το deal προετοιμαζόταν μυστικά επί δύο χρόνια με συχνές επαφές μεταξύ του Ζάκερμπεργκ και του Γιαν Κουμ, ιδιοκτήτη του WhatsApp. Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, ο Ζάκερμπεργκ κάλεσε σε δείπνο τον Κουμ και του είπε έπι λέξει "Έλα να ενώσουμε τον κόσμο!" (Το WhatsApp διαθέτει μια βάση που ξεπερνά τα 450 εκατομμύρια χρήστες). Ο Κουμ απάντησε ότι ήθελε μερικές μέρες να το σκεφτεί.
Όπως αναφέρει το Business Insider, την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, κι ενώ ο Ζάκερμπεργκ απολάμβανε ένα ρομαντικό δείπνο με την σύζυγό του, ο Κουμ τον επισκέφθηκε σπίτι του, διακόπτοντας το τρυφερό ενσταντανέ, και του ανακοίνωσε ότι δέχεται την προτασή του. Οι δύο επιχειρηματίες έδωσαν χέρια και συζήτησαν λεπτομέρειες πάνω από ένα κουτί φράουλες.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι το 2009, ο συνυδριτής -και δισεκατομμυριούχος πλέον- του WhatsApp Brian Acton είχε κάνει αίτηση για να εργαστεί στο Facebook ως προγραμματιστής, η οποία απορρίφθηκε.
σχόλια