O ΟΗΕ κατηγορεί το Facebook ότι διαδραματίζει έναν «καθοριστικό ρόλο» στην εξάπλωση του μίσους εναντίον της διωκόμενης μουσουλμανικής κοινότητας Ροχίνγκια στη Μιανμάρ.
Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν ότι η πλατφόρμα του Facebook συμβάλλει στην εξάπλωση της ρητορικής του μίσους και της εθνοτικής βίας που έχει πλήξει την Μιανμάρ. Πρόκειται για ένα ακόμη μελανό σημείο εναντίον του κοινωνικού δικτύου σε μια εποχή όπου η φήμη της τεχνολογικής βιομηχανίας ως πρεσβευτής των ψευδών ειδήσεων προσελκύει κριτική από τις υψηλότερες θέσεις.
Αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα επεδίωξε επίσης να αποκλείσει την πρόσβαση στο Facebook και σε άλλες δύο κοινωνικές υπηρεσίες της, το WhatsApp και το Instagram, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει τη βία εναντίον της τοπικής μουσουλμανικής μειονότητας Ροχίνγκια - αναφέροντας εκατοντάδες αναρτήσεις μίσους στα κοινωνικά αυτά μέσα.
Ο Marzuki Darusman, πρόεδρος της Ανεξάρτητης Διεθνούς Διερευνητικής Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη Μιανμάρ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης διαδραματίζουν «αποφασιστικό ρόλο» στην εξάπλωση του μίσους στην Μιανμάρ.
«(Το Facebook) Έχει ουσιαστικά συμβάλλει σε αυτό το επίπεδο της ακαταστασίας, της διαμάχης και των συγκρούσεων, αν θέλετε, στο κοινό. Η ρητορική του μίσους είναι αναμφίβολα ένα μέρος όλου αυτού. Γιατί, όσον αφορά την κατάσταση στο Μιανμάρ, τα κοινωνικά δίκτυα είναι μόνο το Facebook και το Facebook είναι το μόνο κοινωνικό μέσο ενημέρωσης», είπε.
Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για την Μιανμάρ, Yanghee Lee, δήλωσε ότι το Facebook αποτελεί ένα τεράστιο μέρος της δημόσιας, αστικής και ιδιωτικής ζωής, και η κυβέρνηση το χρησιμοποίησε για τη διάδοση ψευδών πληροφοριών στο κοινό.
«Όλα γίνονται μέσω του Facebook στη Μιανμάρ», δήλωσε στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι ενώ το Facebook μπορεί να βοήθησε τη φτωχή χώρα, χρησιμοποιήθηκε και για την εξάπλωση της ρητορικής του μίσους.
«Ενώ χρησιμοποιήθηκε για να μεταφέρει δημόσια μηνύματα, γνωρίζουμε ότι οι εθνικιστές βουδιστές χρησιμοποίησαν τους δικούς τους Facebook λογαριασμούς για να προκαλέσουν και πολλή βία και μεγάλο μίσος εναντίον των Ροχίνγκια ή άλλων εθνοτικών μειονοτήτων», ανέφερε.
«Πολύ φοβάμαι ότι το Facebook έχει πλέον μετατραπεί σε θηρίο, και όχι σε αυτό που είχε αρχικά την πρόθεση», πρόσθεσε η Yanghee Lee.
Ωστόσο, ο σημαντικότερος από τους σκληροπυρηνικούς εθνικιστές μοναχούς της Μιανμάρ, Wirathu, επέστρεψε στο προσκήνιο του κοινωνικού δικτύου μετά από το ετήσιο μπλοκάρισμα του λογαριασμού του και δήλωσε ότι η αντι-μουσουλμανική ρητορική του δεν είχε καμία σχέση με τη βία στην παραλιακή πολιτεία Ρακίν.
Το Facebook, από την μεριά του δήλωσε ότι αναστέλλει και μερικές φορές καταργεί όποιον «μοιράζεται σταθερά περιεχόμενο που προωθεί το μίσος», σε απάντηση σε μια ερώτηση σχετικά με το κλείσιμο του λογαριασμού του Wirathu.
σχόλια