Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google, Έρικ Σμιντ, προειδοποίησε για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης (AI), τονίζοντας ότι το σημείο στο οποίο η AI μπορεί να βελτιώνεται μόνη της θα πρέπει να αποτελέσει καμπανάκι για τον άνθρωπο, ώστε να αποσυνδεθεί άμεσα. Η δήλωση έγινε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην εκπομπή This Week του αμερικανικού δικτύου ABC News.
Ο Σμιντ προέβλεψε πως σύντομα οι υπολογιστές θα είναι σε θέση να λειτουργούν αυτόνομα και να «αποφασίζουν τι θέλουν να κάνουν». Σημείωσε ότι το κρίσιμο σημείο έρχεται όταν η AI αποκτήσει τη δυνατότητα αυτοβελτίωσης: «Τότε θα πρέπει σοβαρά να σκεφτούμε να την αποσυνδέσουμε».
Ο πρώην CEO υπογράμμισε τις θετικές και αρνητικές πτυχές της τεχνητής νοημοσύνης, παραλληλίζοντάς τη με μια «πολύ πιο έξυπνη εκδοχή» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. «Η AI μπορεί να βοηθήσει στην ανακάλυψη φαρμάκων και καινοτομιών, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όπλα ή κυβερνοεπιθέσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς αν η αποσύνδεση ενός τέτοιου συστήματος θα είναι εφικτή, καθώς η AI θα μπορούσε να αντισταθεί, ο Σμιντ απάντησε σκωπτικά: «Καλύτερα να έχουμε κάποιον με το χέρι στην πρίζα, μεταφορικά μιλώντας».
Η κούρσα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας
Ο Σμιντ εξέφρασε ανησυχία για τον ανταγωνισμό μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας στην ανάπτυξη της AI. Επεσήμανε ότι η Κίνα έχει «εξισωθεί με τις ΗΠΑ τους τελευταίους έξι μήνες» και εκτίμησε πως σε «ένα ή δύο χρόνια», η AI θα μπορεί να διεξάγει έρευνα μόνη της, αντικαθιστώντας ουσιαστικά τους ανθρώπινους επιστήμονες.
«Η Αμερική πρέπει να κερδίσει αυτή την κούρσα», τόνισε, θεωρώντας πως η τεχνητή νοημοσύνη είναι κρίσιμη για την παγκόσμια κυριαρχία.
Λύσεις για την αντιμετώπιση της απειλής
Κλείνοντας τη συνέντευξη, ο Σμιντ πρότεινε την ανάπτυξη ενός «δευτερεύοντος συστήματος AI» που θα ελέγχει το κύριο σύστημα, καθώς «οι άνθρωποι δεν θα μπορούν να το ελέγξουν». Η τεχνητή νοημοσύνη, είπε, «πρέπει να ελέγχεται από άλλες AI», ενώ προειδοποίησε πως οι εταιρείες δεν πρέπει να παρακάμψουν δοκιμές ασφαλείας στη βιασύνη τους να κυριαρχήσουν στην αγορά.
Ο Σμιντ χαρακτήρισε την AI «τη μεγαλύτερη και ταχύτερη τεχνολογική καινοτομία που έχουμε δει ποτέ».