Οι άνθρωποι της Λίθινης Εποχής φορούσαν γούνα αρκούδας πριν από 300.000 χρόνια

Οι άνθρωποι της Λίθινης Εποχής φορούσαν γούνα αρκούδας πριν από 300.000 χρόνια Facebook Twitter
Λεπτομέρεια από τα ακριβή και λεπτά σημάδια κοπής στο οστό του ποδιού της αρκούδας του σπηλαίου. Φωτ.: Volker Minkus
0

Αρχαιολόγοι στη Γερμανία ανακάλυψαν μερικές από τις πιο πρώιμες αποδείξεις χρήσης ενδυμάτων, βρίσκοντας σημάδια κοπής σε μια πατούσα αρκούδας σπηλαίου που υποδηλώνουν ότι τα προϊστορικά ζώα γδέρνονταν για τη γούνα τους πριν από περίπου 300.000 χρόνια.

Η ανακάλυψη που έγινε στο Schöningen της βόρειας Γερμανίας είναι συναρπαστική επειδή παρά τις απεικονίσεις ανδρών και γυναικών των σπηλαίων ντυμένων με γούνες που έχουμε δει, ελάχιστα είναι γνωστά για το πώς οι πρώτοι άνθρωποι έντυναν το σώμα τους και επιβίωναν στους σκληρούς χειμώνες.

Η γούνα, το δέρμα και άλλα οργανικά υλικά συνήθως δεν διατηρούνται πέραν των 100.000 ετών, οπότε οι αποδείξεις για την προϊστορική ενδυμασία είναι ελάχιστες.

«Η μελέτη είναι σημαντική επειδή γνωρίζουμε σχετικά λίγα πράγματα για το πώς οι άνθρωποι του παρελθόντος προστατεύονταν από τα στοιχεία της φύσης. Από αυτή την πρώιμη χρονική περίοδο, υπάρχουν λίγες τοποθεσίες που παρουσιάζουν ενδείξεις για το γδάρσιμο της αρκούδας, με το Schöningen να παρέχει την πιο ολοκληρωμένη εικόνα», ανέφερε ο συγγραφέας της μελέτης, Ivo Verheijen, διδακτορικός φοιτητής στο Tübingen University της Γερμανίας.

Οι άνθρωποι της Λίθινης Εποχής φορούσαν γούνα αρκούδας πριν από 300.000 χρόνια Facebook Twitter
Οι αρκούδες των σπηλαίων μπορούσαν να φτάσουν σε μήκος πάνω από τρία μέτρα. Φωτ.: Benoît Clarys

Οι αρκούδες των σπηλαίων ήταν μεγάλα ζώα, περίπου στο μέγεθος μιας πολικής αρκούδας, που εξαφανίστηκαν πριν από περίπου 25.000 χρόνια. Το τρίχωμά τους είχε μακριές εξωτερικές τρίχες που σχημάτιζαν ένα προστατευτικό στρώμα και κοντές, πυκνές τρίχες που παρέχουν καλή μόνωση, κατάλληλο για την κατασκευή απλών ενδυμάτων ή και σκεπασμάτων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal Of Human Evolution.

Τα ρούχα αποτελούνταν πιθανώς από δέρματα που τυλίγονταν γύρω από το σώμα χωρίς περίτεχνη ραφή. Άλλωστε οι βελόνες που χρειάζονταν για να ράβουν πιο περίπλοκα σχέδια εμφανίστηκαν στα αρχαιολογικά αρχεία πριν από περίπου 45.000 χρόνια.

«Βρήκαμε τα σημάδια κοπής σε σημεία των χεριών/ποδιών, όπου υπάρχει πολύ λίγο κρέας ή λίπος στα οστά, γεγονός που συνηγορεί κατά της προέλευσης των σημάτων κοπής από τον σφαγιασμό του ζώου», εξήγησε ο Verheijen.

«Αντιθέτως, σε αυτά τα σημεία, το δέρμα είναι πολύ πιο κοντά στα οστά, γεγονός που καθιστά αναπόφευκτο το σημάδεμα των οστών κατά το γδάρσιμο ενός ζώου», πρόσθεσε.

Οι άνθρωποι της Λίθινης Εποχής φορούσαν γούνα αρκούδας πριν από 300.000 χρόνια Facebook Twitter
Το οστό του ποδιού της αρκούδας έφερε λεπτομερή σημάδια κοπής. Φωτ.: Volker Minkus

Η τοποθεσία Schöningen στη Γερμανία είναι πιο γνωστή για την ανακάλυψη των αρχαιότερων γνωστών ξύλινων όπλων που χρησιμοποιούνταν για τη θανάτωση θηραμάτων πριν από 300.000 χρόνια.

Είναι δύσκολο να καταλάβουμε πότε ακριβώς άρχισε η χρήση των ενδυμάτων.

Γενετικές μελέτες που έγιναν σε ψείρες έδειξαν πως αυτές που βρίσκονταν στα ενδύματα ήταν διαφορετικές από αυτές στα κεφάλια των προγόνων μας, τουλάχιστον πριν από 83.000 χρόνια και πιθανώς και πριν από 170.000 χρόνια. Αυτό υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι φορούσαν ρούχα πριν από τις μεγάλες μεταναστεύσεις από την Αφρική.

Εργαλεία από οστά που βρέθηκαν στο σημερινό Μαρόκο υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι επεξεργάζονταν δέρματα ζώων πριν από 90.000 έως 120.000 χρόνια.

Οι άνθρωποι της Λίθινης Εποχής φορούσαν γούνα αρκούδας πριν από 300.000 χρόνια Facebook Twitter
Καλλιτεχνική αποτύπωση των ανθρώπων της Λίθινης Εποχής που φορούσαν δέρματα αρκούδας των σπηλαίων για προστασία από το κρύο. Φωτ.: Benoît Clarys

«Έχουμε ανακαλύψει στο Schoningen πολυάριθμα υπολείμματα άλλων ζώων με σημάδια κοπής, όπως αλόγων και αρουραίων, τα οποία φαίνεται πως έγδερναν. Παρ' όλα αυτά, οι ιδιότητες των δερμάτων της αρκούδας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αυτά είναι πιο εύκαμπτα όταν επεξεργάζονται σωστά, καθιστούν τα δέρματα της αρκούδας πολύ πιο κατάλληλα για ένδυση σε σχέση με άλλα μεγάλα φυτοφάγα ζώα», σημείωσε.

Το κλίμα στην περιοχή πριν από 300.000 χρόνια ήταν «πάνω- κάτω παρόμοιο με το σημερινό», με μέση θερμοκρασία 2 βαθμούς θερμότερη έως 2 βαθμούς ψυχρότερη, κατέληξε.

Με πληροφορίες από CNN

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Τα φάρμακα «μπλοκμπάστερ» για την απώλεια βάρους αποκαλύπτουν όσα ακόμη δεν κατανοούμε για την παχυσαρκία

Τech & Science / Η παχυσαρκία είναι ασθένεια: Τι δείχνει πολυετής έρευνα στα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Πώς λειτουργούν τα GLP-1 φάρμακα - Η αμφιλεγόμενη χρήση, οι παρενέργειες, το υψηλό κόστος και η διαπίστωση πως οι περισσότεροι σταματούν έπειτα από 12 εβδομάδες
LIFO NEWSROOM
Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Τech & Science / Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της Open Business, της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων που «ανοίγει παράθυρο στο μέλλον»
LIFO NEWSROOM