Οι γονείς χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα σε υψηλότερο ποσοστό από τα ανήλικα παιδιά τους, παρατηρεί ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, Γιώργος Κορμάς, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο.
Συγκεκριμένα, «μόνο» το 53% των γονιών με παιδιά κάτω των 13 ετών, τους επιτρέπουν να έχουν λογαριασμό στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης ενώ οι ίδιοι τα χρησιμοποιούν σε υψηλότερο ποσοστό, 60%.
«Καταλαβαίνει κανείς ότι το πρότυπο είναι πολύ σημαντικό σε αυτές τις ηλικίες», εκτιμά ο ειδικός.
Το παράδοξο είναι πως 8 στους 10 γονείς δηλώνουν ότι ανησυχούν για τις ενδεχόμενες επιδράσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην προσωπικότητα των παιδιών τους, παρά τη δική τους συμπεριφορά.
Ο κ. Κορμάς υπογραμμίζει την ανάγκη εργαλείων που θα βοηθήσουν τους κηδεμόνες.
«Ίσως δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες που έχουν, ανάγκες για παρέα, κοινωνικότητα, δραστηριότητες, ενδεχομένως γιατί έχουν "γονατίσει" από την κρίση και τη στεναχώρια και δεν έχουν το ψυχικό σθένος να ανταποκριθούν σε αυτό που χρειάζεται για να μεγαλώνεις σήμερα ένα παιδί» προσθέτει ο κ. Κορμάς, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9».
Το 2017, μία στις τρεις κλήσεις στη Γραμμή Βοήθειας Help-line.gr αφορούσε στην εξάρτηση από το Διαδίκτυο ενώ δεύτερη πιο συχνή αιτία κλήσης ήταν τα περιστατικά διαδικτυακού εκφοβισμού (μπούλινγκ), σε ποσοστό 20%.
Τα στοιχεία του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου είναι πολύ ανησυχητικά, εξηγεί ο κ. Κορμάς που θεωρεί καθοριστικό τον ρόλο των γονιών.
Στα τέλη του Μαΐου, θα τεθεί σε εφαρμογή νέος ευρωπαϊκός κανονισμός, βάσει του οποίου οι γονείς θα πρέπει να δίνουν τη συγκατάθεσή τους στα παιδιά κάτω των 16 ετών, για να έχουν πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυα.
Ο κ. Κορμάς δεν άφησε ασχολίαστο ούτε τον ψηφιακό αναλφαβητισμό, καθώς το 37% των Ελλήνων δεν έχει αναπτύξει επαρκείς ψηφιακές δεξιότητες.
Πρόκειται για ένα τεράστιο ποσοστό που μας κατατάσσει στην 26η από τις 28 χώρες της Ευρώπης.
σχόλια