Oργανισμό για την κυβερνοασφάλεια στην Ευρώπη προτείνει η Κομισιόν

Oργανισμό για την κυβερνοασφάλεια στην Ευρώπη προτείνει η Κομισιόν Facebook Twitter
0

Tη σύσταση ενός Οργανισμού της ΕΕ για την Κυβερνοασφάλεια, o οποίος θα ενσωματωθεί στον υφιστάμενο Οργανισμό της ΕΕ για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) με έδρα το Ηράκλειο της Κρήτης, πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσιάζοντας της προτάσεις της για την αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων στην ΕΕ.

 

Με τις ψηφιακές τεχνολογίες να αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι στον κυβερνοχώρο αυξάνονται διαρκώς οι κίνδυνοι κλοπής δεδομένων, απάτης ή και αποσταθεροποίησης κυβερνήσεων. Σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής, οι οικονομικές επιπτώσεις των κυβερνοεγκλημάτων έχουν πενταπλασιαστεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών. Τον τελευταίο χρόνο, καταγράφηκαν πάνω από 4.000 επιθέσεις με λυτρισμικό (ransomware) κάθε μέρα και το 80% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων βίωσε τουλάχιστον ένα επεισόδιο κυβερνοασφάλειας.

 

«Καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της τις προκλήσεις της κυβερνοασφάλειας. Οι πρωτοβουλίες της Επιτροπής ενισχύουν τη συνεργασία, ούτως ώστε τα κράτη μέλη της ΕΕ να μπορούν να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις αυτές από κοινού», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για την ψηφιακή ενιαία αγορά, Άντρους Άνσιπ. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επίτροπος αρμόδιος για την Ένωση Ασφάλειας Τζούλιαν Κινγκ υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών όχι μόνο για την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς τους από κυβερνοεπιθέσεις, αλλά και για την ώθηση της τεχνολογικής καινοτομίας. «Θέλω τα υψηλά πρότυπα κυβερνοασφάλειας να γίνουν το νέο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των επιχειρήσεών μας», δήλωσε από την πλευρά της η Μαρίγια ΓΚάμπριελ, επίτροπος αρμόδια για την ψηφιακή οικονομία και κοινωνία.

Συγκεκριμένα, με σκοπό την οικοδόμηση μιας "ισχυρής κυβερνοασφάλειας" για την ΕΕ, η Επιτροπή προτείνει, μεταξύ άλλων, τα εξής εργαλεία:

 

Πρώτον, τη σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Κυβερνοασφάλεια. Βασιζόμενος στον υφιστάμενο Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) που έχει έδρα το Ηράκλειο της Κρήτης, ο νέος οργανισμός θα έχει ως μόνιμη εντολή να συνδράμει τα κράτη- μέλη στην αποτελεσματική αποτροπή και αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων. Ο νέος οργανισμός θα ενισχύσει την ετοιμότητα αντίδρασης της ΕΕ μέσω της διοργάνωσης ετήσιων πανευρωπαϊκών ασκήσεων με αντικείμενο την κυβερνοασφάλεια, καθώς και μέσω της διασφάλισης της καλύτερης ανταλλαγής πληροφοριών και γνώσεων σχετικά με απειλές, η οποία θα επιτευχθεί με τη δημιουργία κέντρων ανταλλαγής και ανάλυσης πληροφοριών.

 

Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η Επίτροπος Μ. Γκάμπριελ ρωτήθηκε αν υπάρχει κάποιο ζήτημα μεταφοράς του ENISA από την Κρήτη σε ένα πιο κεντρικό σημείο της ΕΕ. Η Βουλγάρα Επίτροπος απάντησε ότι τα κράτη-μέλη αποφασίζουν για τις έδρες των οργανισμών και όχι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Δεύτερον, η Επιτροπή προτείνει τη θέσπιση ενός νέου ευρωπαϊκού συστήματος πιστοποίησης, το οποίο θα διασφαλίζει ότι προϊόντα και υπηρεσίες του ψηφιακού κόσμου είναι ασφαλή προς χρήση. Όπως μπορούν σήμερα οι καταναλωτές να έχουν εμπιστοσύνη στα τρόφιμα που καταναλώνουν χάρη στις ενωσιακές επισημάνσεις των τροφίμων, νέα ευρωπαϊκά πιστοποιητικά κυβερνοασφάλειας θα διασφαλίζουν την αξιοπιστία των δισεκατομμυρίων συσκευών («διαδίκτυο των πραγμάτων») στις οποίες βασίζονται οι σύγχρονες υποδομές ζωτικής σημασίας, όπως τα δίκτυα ενέργειας και μεταφορών, αλλά και νέων καταναλωτικών προϊόντων, όπως τα συνδεδεμένα αυτοκίνητα. Τα εκδιδόμενα πιστοποιητικά κυβερνοασφάλειας θα αναγνωρίζονται σε όλα τα κράτη- μέλη, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο διοικητικός φόρτος και το κόστος που σήμερα βαρύνουν τις επιχειρήσεις.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM