Πείραμα με γενετικά τροποποιημένα μωρά στην Κίνα: «Ίσως προκάλεσε ανεπιθύμητες μεταλλάξεις»

Πείραμα με γενετικά τροποποιημένα μωρά στην Κίνα: «Ίσως προκάλεσε ανεπιθύμητες μεταλλάξεις» Facebook Twitter
Το πείραμα με τα γενετικά τροποποιημένα μωρά «ίσως δημιούργησε ανεπιθύμητες μεταλλάξεις» - EPA
0

Η γονιδιακή επεξεργασία που υπέστησαν τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα δίδυμα ώστε να γεννηθούν με ανοσία στον ιό HIV ενδεχομένως απέτυχε, προκαλώντας ανεπιθύμητες μεταλλάξεις, αναφέρουν οι επιστήμονες μετά τη δημοσιοποίηση της επιστημονικής έρευνας όπου βασίστηκε το «πείραμα».

Αποσπάσματα από χειρόγραφο του He Jiankui, του Κινέζου επιστήμονα που το 2018 ανακοίνωσε πως μέσω της τεχνικής «CRISPR-Cas9» τροποποίησε το DNA δύο εμβρύων πριν από τη γέννησή τους, δόθηκαν στη δημοσιότητα από το MIT Technology Review και αποτυπώνουν το πώς ο He αγνόησε τα ηθικά και επιστημονικά πρωτόκολλα για να δημιουργήσει τη Lula και τη Νana.


Ο ίδιος ισχυριζόταν πως επρόκειτο για ιατρική επανάσταση που μπορούσε να «ελέγχει την επιδημία του HIV», ωστόσο, παραμένει ασαφές το αν η μέθοδός του πέτυχε το στόχο της, να ανοσοποιήσει δηλαδή τα μωρά από τον ιό, καθώς η ομάδα του στην πραγματικότητα δεν αναπαρήγαγε τη γονιδιακή μετάλλαξη που προσδίδει αυτή την αντίσταση.

Ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων γεννιέται με ανοσία λόγω μετάλλαξης ενός γονιδίου που αποκαλείται CCR5. Και ήταν το συγκεκριμένο γονίδιο που ο He ισχυρίστηκε πως στόχευσε, χρησιμοποιώντας ένα πανίσχυρο εργαλείο γονιδιακής τροποποίησης, γνωστό ως Crispr.

«Ο ισχυρισμός πως έχουν αναπαράγει την επικρατέστερη παραλλαγή του CCR5 είναι καταφανής παραποίηση των πραγματικών δεδομένων και μπορεί μόνο να χαρακτηριστεί με έναν όρο: σκόπιμο ψεύδος», αναφέρει ο Fyodor Urnov, ειδικός στην επεξαργασία γονιδιώματος στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, στο MIT Technology Review και προσθέτει: «Η έρευνα καταδεικνεύει πως αντιθέτως η ομάδα απέτυχε να αναπαραγάγει την παραλλαγή του CCR5".

Ενώ η ομάδα στόχευσε το σωστό γονίδιο, δεν αναπαρήγαγε την απαιτούμενη παραλλαγή, αντ'αυτού δημιούργησε νέες παραλλαγές με ασαφή αποτελέσματα. Επιπλέον, η τεχνική Crispr παραμένει ένα ατελές εργαλείο καθώς μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες ή «εκτός στόχων» μεταλλάξεις, με τη χρήση της να καθίσταται εξαιρετικά αμφιλεγόμενη για τους ανθρώπους.

Η έλλειψη πρόσβασης σε όποιου είδους θεραπείας γονιμότητας ίσως ήταν εκείνη που οδήγησε τους γονείς των διδύμων να συμμετάσχουν στο πείραμα αυτό, παρά τον τεράστιο κίνδυνο για τα παιδιά τους, εξηγεί στο MIT Technology Review, η Jeanne O'Brien, αναπαραγωγική ενδοκρινολόγος.


Ο πατέρας ήταν θετικός στον ιό, κάτι το οποίο συνεπάγεται σοβαρό κοινωνικό στίγμα στην Κίνα και καθιστά απαγορευτική την πρόσβαση σε θεραπείες γονιμότητας – παρότι μία σχετικά αξιόπιστη τεχνική γνωστή ως «sperm washing» μπορεί να εμποδίσει τη μετάδοση στα αγέννητα παιδιά.

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Τech & Science / Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Ο Δεινόσουχος, ένας τεράστιος προϊστορικός συγγενής των κροκοδείλων, μπορούσε να τρώει δεινόσαυρους και να διασχίζει θάλασσες χάρη στην ανοχή του στο αλμυρό νερό. Νέα μελέτη ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για την εξέλιξή του.
LIFO NEWSROOM
Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Τech & Science / Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Νέα έρευνα δείχνει ότι η καθημερινή έκθεση σε μικρές δόσεις φιστικιού μπορεί να μειώσει τις αλλεργικές αντιδράσεις σε ενήλικες με σοβαρή αλλεργία - Ελπίδες για νέα θεραπευτική προσέγγιση
LIFO NEWSROOM
Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Τech & Science / Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα στην Καλιφόρνια αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Ασυνήθιστοι σεισμοί σε βάθη έως και 40 χλμ. κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα δείχνουν ότι η λιθόσφαιρα της Γης αποκολλάται. Μια σπάνια ματιά σε μια διαδικασία που δημιουργεί ηπείρους
LIFO NEWSROOM
Φαρμακευτική κάνναβη: Η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα αναδεικνύει τις θεραπευτικές της δυνατότητες στον καρκίνο

Τech & Science / Φαρμακευτική κάνναβη: Η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα αναδεικνύει τις θεραπευτικές της δυνατότητες στον καρκίνο

Η ανάλυση αποσκοπεί στην εδραίωση της συμφωνίας σχετικά με τις δυνατότητες της κάνναβης ως θεραπεία του καρκίνου, λέει ο επικεφαλής της έρευνας
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Περιπλανώμενη μαύρη τρύπα, επτά φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο, εντοπίστηκε στον γαλαξία μας

Τech & Science / Περιπλανώμενη μαύρη τρύπα, επτά φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο, εντοπίστηκε στον γαλαξία μας

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η μαύρη τρύπα σχηματίστηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια από την κατάρρευση ενός τεράστιου άστρου και έκτοτε ταξιδεύει μόνη στον Γαλαξία
LIFO NEWSROOM