«Πληρωμένα» άρθρα στη wikipedia

«Πληρωμένα» άρθρα στη wikipedia Facebook Twitter
4

«Πληρωμένα» άρθρα «ανέβαιναν» στη Wikipedia, από χρήστες που δούλευαν στην ανοιχτή εγκυκλοπαίδεια προκειμένου να δημοσιεύουν κείμενα για σκοπούς προώθησης, κάτι αντίθετο με τους editors της εγκυκλοπαίδειας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, η Σου Γκάρντνερ, executive editor του Wikimedia Foundation (σ.σ: πρόκειται για την μη κερδοσκοπική οργάνωση που διαχειρίζεται την εγκυκλοπαίδεια), επιβεβαίωσε ότι εκατοντάδες λογαριασμοί χρηστών θεωρούνται ύποπτοι, ενώ περισσότεροι από 250 έχουν ήδη μπλοκαριστεί.

Η Γκάρντερ τόνισε πως η υπόθεση ερευνάται και επανέλαβε πως «σκοπός μας είναι να παρέχουμε ουδέτερες, αξιόπιστες πληροφορίες στους αναγνώστες μας, και ο,τιδήποτε το απειλεί αυτό αποτελεί σημαντικό πρόβλημα».

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, φαίνεται πως οι περισσότερες «ύποπτες» εγγραφές προέρχονται από την αμερικανική εταιρεία Wiki-PR, η οποία, όπως διατείνεται, διαχειρίζεται και μεταφράζει σελίδες της Wikipedia.

Όπως αναφέρει η Wikipedia, οι υποπτες εγγραφές έχουν «προωθητικό χαρακτήρα».

Σε απάντηση, η Wiki-PR αρνείται ότι παραβίασε τους κανόνες της Wikipedia, αλλά εξήγησε πως αυτό που ήθελε ήταν να εξασφαλίσει ότι η παρουσίασή των λημμάτων θα είναι ακριβής.

Μιλώντας στο BBC, o διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τζόρνταν Φρεντς, είπε ότι «ερευνούμε το αντικείμενο και γράφουμε με ακριβή και αρκούντως τεκμηριωμένο τρόπο για αυτό, καλύπτοντας κενά στη Wikipedia για πολλά θέματα τα οποία δεν ενδιαφέρουν άλλους editors. Αποτελούμε τμήμα της δομής της Wikipedia».

«Υπάρχει μία μάλλον σιωπηλή πλειονότητα στην Wikipedia η οποία υποστηρίζει το editing επί πληρωμή. Αυτό που κάνουμε δεν είναι μαγεία. Η αποστολή μας είναι να σεβόμαστε τους άλλους editors και να ακολουθούμε τους κανόνες. Κάποιοι έρχονται σε αντίφαση ή αλληλοεπικάλυψη μεταξύ τους, αλλά αυτό είναι τμήμα της λειτουργίας κάθε open source εγχειρήματος, όπως η Wikipedia» αναφέρει σε email, το οποίο δημοσιεύει η Wall Street Journal, ο Φρεντς.

Τech & Science
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαγνωστεί - Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία

Τech & Science / Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαγνωστεί - Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία

Έκτακτη η ανάγκη για χρηματοδότηση φαρμάκων και ολοκληρωμένων προγραμμάτων για έγκαιρη ανίχνευση και αποτελεσματική θεραπεία σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
LIFO NEWSROOM
Γιατί επιστήμονες ζητούν να μειωθούν τα ίχνη που αφήνουν στον αέρα τα αεροπλάνα

Τech & Science / Γιατί επιστήμονες ζητούν να μειωθούν τα ίχνη που αφήνουν στον αέρα τα αεροσκάφη

Τα λεγόμενα «ίχνη συμπύκνωσης» που αφήνουν πίσω τους τα αεροπλάνα δεν μας κάνουν πλύση εγκεφάλου, αλλά κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι συνεισφέρουν σημαντικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη
LIFO NEWSROOM
Οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έναν κακό άνθρωπο σύμφωνα με επιστήμονες

Τech & Science / Οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έναν κακό άνθρωπο, σύμφωνα με Ιάπωνες επιστήμονες

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που περιελάμβανε 34 σκύλους, δείχνουν ότι οι σκύλοι διαθέτουν ανεπτυγμένη κοινωνική νοημοσύνη και μπορούν να καταλάβουν πότε ένα άτομο δεν είναι αξιόπιστο
LIFO NEWSROOM
Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Τech & Science / Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Ένα σπάνιο γεγονός ηλιακού ανέμου λάμβανε χώρα όταν το Voyager 2 της NASA πέρασε από εκεί το 1986, σύμφωνα με μια μελέτη, το οποίο επηρέασε αυτό που πιστεύαμε για τον αινιγματικό πλανήτη.
LIFO NEWSROOM
Μυστηριώδεις κρατήρες εξερράγησαν στον πάγο της Σιβηρίας

Τech & Science / Οι επιστήμονες έλυσαν τον γρίφο με τους μυστηριώδεις κρατήρες στο παγωμένο έδαφος της Σιβηρίας

Οι κρατήρες έχουν γοητεύσει αλλά και προβληματίσει τους επιστήμονες, οι οποίοι έχουν περάσει χρόνια προσπαθώντας να διαλευκάνουν την ύπαρξή τους - Τώρα έχουν εξήγηση
LIFO NEWSROOM
Η Τεχνητή Νοημοσύνη εξοπλίζει ρομπότ-σκύλους για να «κυβερνήσει» τον πραγματικό κόσμο

Τech & Science / Η Τεχνητή Νοημοσύνη εξοπλίζει ρομπότ-σκύλους για να «κυβερνήσει» τον πραγματικό κόσμο

Η ανάλυση δεδομένων από αισθητήρες, κάμερες και άλλες συσκευές βοηθά τα ρομπότ να αντιλαμβάνονται αντικείμενα, να κατανοούν το έδαφος και να αναγνωρίζουν εμπόδια, παρέχοντας τη δυνατότητα να επιχειρούν σε απρόβλεπτα περιβάλλοντα
LIFO NEWSROOM
Μελέτη: Ακόμα και μόνο πέντε λεπτά άσκησης βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης

Τech & Science / Μελέτη: Ακόμα και μόνο πέντε λεπτά άσκησης βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι το αποτέλεσμα της μελέτης θα λειτουργήσει και σε ψυχολογικό επίπεδο, ώστε η άσκηση να μπει στην καθημερινότητα ακόμα περισσότερων ανθρώπων
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
υπάρχουν δηλαδή άνθρωποι που χρησιμοποιούν το wikipedia για σοβαρές και επαγγελματικές χρήσεις;εγώ πάντως το χρημοποιώ για να δώ πόσα χρόνια ζούνε οι ελέφαντες και τί τρώνε τα σκαθάρια.
Η Wikipedia ορθώς δεν θεωρήθηκε ποτέ αποδεκτή πηγή στην ακαδημαϊκή έρευνα, αλλά εμμέσως συνέβαλε στο κίνημα της ανοιχτής πρόσβασης στην πληροφορία. Πρωτοβουλίες όπως το Open Journal Access, η κατ᾽επιλογή πρόσβαση σε αποθετήρια όπως το JSTOR, αποτελούν απότοκα αυτού του κινήματος. Δεν θεωρώ τη W αξιόπιστη , αλλά αρκετές φορές αποτελεί καλό έναυσμα για περαιτέρω αναζήτηση σε θέματα που δεν μου είναι οικεία. Σε κάθε περίπτωση θα ήμουν σκεπτικός στο να την αναθεματίσω ή να τη συστήσω ανεπιφύλακτα.
Kαι έπεται συνέχεια αποκαλύψεων με τις δωρεές χρηστών και που καταλήγουν.Δεν είναι τυχαίο ότι πουθενά δεν θεωρείται πλέον αξιόπιστη πηγή, η Wikipedia. (παρά μόνο για τις ηλικίες ορισμένων celebrities).