Ένας διακεκριμένος ψυχίατρος και νευρολόγος υπογραμμίζει την σύνδεση ανάμεσα στην ποιότητα της διατροφής και την ψυχική υγεία ενός ατόμου, δίνοντας μία πολύ απλή συμβουλή σε όσους πάσχουν από κατάθλιψη.
«Η υγεία του εντέρου σας είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του εγκεφάλου», δήλωσε ο Δρ. Ντάνιελ Άμεν, που ειδικεύεται στα εγκεφαλογραφήματα, σε βίντεο του στο TikTok.
«Αν έχετε, για παράδειγμα, μια διατροφή με εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, έχετε δραματικά αυξημένο κίνδυνο να παλεύετε με την κατάθλιψη», λέει ο Δρ. Άμεν.
Καιρό τώρα αρκετοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι υπάρχει σύνδεση εντέρου-εγκεφάλου, δηλαδή την ιδέα ότι το έντερο και ο εγκέφαλος επικοινωνούν συνεχώς μέσω ενός περίπλοκου δικτύου νεύρων και χημικών σημάτων.
Ο εγκέφαλος δίνει το «σήμα» στο έντερο για να προετοιμάσει την πέψη της τροφής, ενώ το άγχος μπορεί να στείλει «σήματα» που προκαλούν ναυτία ή διάρροια.
Από την πλευρά του, το μικροβίωμα του εντέρου - η συλλογή βακτηρίων, ιών και μυκήτων στο πεπτικό μας σύστημα - παράγει χημικές ουσίες που μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και να επηρεάσουν τη διάθεση.
Σύμφωνα με τον Δρ. Άμεν, υπάρχουν πάνω από 100 τρισεκατομμύρια μικρόβια, κυρίως βακτήρια που συνθέτουν το μικροβίωμα. Μάλιστα, τα χαρακτηρίζει «ζωύφια» και τα παρομοιάζει με «κατοικίδια ζώα», εξηγώντας ότι πρέπει να φροντίζουμε να τα ταΐζουμε με τις σωστές τροφές.
«Πρέπει να ταΐζετε τα εντερικά σας ζωύφια με υγιεινές τροφές, φυτικές ίνες, πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, υγιεινές πρωτεΐνες, προκειμένου το έντερό σας να υποστηρίξει τον εγκέφαλό σας».
Είναι πλέον ευρέως γνωστό ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι ιδιαίτερα βλαβερά, καθώς είναι πλούσια σε θερμίδες, ζάχαρη, λίπος και αλάτι, ενώ έχουν ελάχιστες ή καθόλου βιταμίνες ή φυτικές ίνες. Στην ίδια κατηγορία μπαίνει και το λεγόμενο fasto food, που έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2, καρδιακών παθήσεων, υψηλής αρτηριακής πίεσης, υψηλής χοληστερόλης και καρκίνο.
Τα ευρήματα του Δρ. Άμεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται και από μία περυσινή μελέτη της ιατρικής σχολής του Harvard. Σύμφωνα με την έρευνα, οι άνθρωποι που καταναλώνουν εννέα ή περισσότερες μερίδες εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων την ημέρα έχουν 50% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης από εκείνους που καταναλώνουν τέσσερις ή λιγότερες μερίδες ημερησίως.
Ειδικότερα, τα τεχνητά γλυκαντικά και τα τεχνητά ζαχαρούχα ποτά βρέθηκαν να συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης, κάνοντας τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι αυτές οι χημικές ουσίες στέλνουν ορισμένα «σήματα» στον εγκέφαλο που μπορούν να οδηγήσουν σε κατάθλιψη.
Φυσικά, πέρα από την ποιότητα ζωής, η κατάθλιψη επηρεάζει τον ανθρώπινο οργανισμό στο σύνολο του και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, εγκεφαλικού επεισοδίου, άνοιας, αγχωδών διαταραχών και κατάχρησης ουσιών.
Με πληροφορίες από New York Post