Πώς τα εστιατόρια σούσι εξαπατούν τους πελάτες σερβίροντας τους τον «λάθος» σολομό

Πώς τα εστιατόρια σούσι εξαπατούν τους πελάτες σερβίροντας τους τον «λάθος» σολομό Facebook Twitter
Φωτογραφία: Getty Images
0

Πολλά εστιατόρια σούσι συστηματικά σερβίρουν σολομό εκτροφής με ενδείξεις που τον διαφημίζουν ως άγριο σολομό, ξεγελώντας, έτσι, τους πελάτες τους για να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Στις ΗΠΑ, το πρόβλημα των λανθασμένων επισημάνσεων στα θαλασσινά και τον σολομό ειδικότερα είναι γνωστό εδώ και καιρό. Για αυτό τον λόγο, η Πολιτεία της Ουάσινγκτον, όπου η βιομηχανία σολομού είναι ιδιαίτερα σημαντική, ψήφισε νόμο το 2013 αποσκοπώντας στην πάταξη αυτού του είδους απάτης.

Όμως όπως έδειξε μελέτη της Τρέισι Ντελγάδο, καθηγήτρια βιολογίας στο Seattle Pacific University, οι εστιάτορες του Σιατλ και των γύρω περιοχών συνεχίζουν να διαφημίζουν ψευδώς τον σολομό εκτροφής ως άγριο σολομό.

«Παρά τη νομοθεσία στην πολιτεία της Ουάσινγκτον που καθιστά παράνομη την εσφαλμένη επισήμανση του σολομού, η απάτη αυτού του είδους εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα στο Σιάτλ», τόνισε η Ντελγάδο. 

Η καθηγήτρια και οι φοιτητές της συνέλεξαν και ανέλυσαν το DNA δειγμάτων σολομού από 67 σουπερμάρκετ και 52 εστιατόρια σούσι στην περιοχή του Σιάτλ μεταξύ του φθινοπώρου του 2022 και του φθινοπώρου του 2023.

1 στα 3 εστιατόρια πουλάει σολομό εκτροφής ως φρέσκο

Συνολικά, το 18% αυτών των δειγμάτων ήταν λανθασμένα επισημασμένα, όπως έδειξαν τα ευρήματα της ομάδας, που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου, στο επιστημονικό περιοδικό PLOS-On.

Μάλιστα, το φαινόμενο είναι ακόμη πιο συχνό στις επιχειρήσεις εστίασης, καθώς 1 στα 3 δείγματα που πάρθηκαν από εστιατόρια είχαν επισημανθεί λανθασμένα ως άγριος σολομός. Ακόμη, στο 38% των εστιατορίων και στο 11% των καταστημάτων, εντοπίστηκαν δείγματα άγριου σολομού που διαφημίζονταν λανθασμένα ως διαφορετικά είδη άγριου σολομού.

Σύμφωνα με την Ντελγάδο, η παράνομη αυτή πρακτική δεν κάνει κακό μόνο στα πορτοφόλια των καταναλωτών, αλλά και στις προσπάθειες για την προστασία του περιβάλλοντος.

«Η ανέντιμη καταγραφή δεδομένων και η λανθασμένη επισήμανση των θαλασσινών περιπλέκει τις προσπάθειες διατήρησης της αλιείας, επειδή εμποδίζει την ακριβή παρακολούθηση των αλυσίδων εφοδιασμού και περιπλέκει τις προσπάθειες αποτελεσματικής διαχείρισης της αλιείας», δήλωσε.

Με πληροφορίες από Gizmodo

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Τα φάρμακα «μπλοκμπάστερ» για την απώλεια βάρους αποκαλύπτουν όσα ακόμη δεν κατανοούμε για την παχυσαρκία

Τech & Science / Η παχυσαρκία είναι ασθένεια: Τι δείχνει πολυετής έρευνα στα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Πώς λειτουργούν τα GLP-1 φάρμακα - Η αμφιλεγόμενη χρήση, οι παρενέργειες, το υψηλό κόστος και η διαπίστωση πως οι περισσότεροι σταματούν έπειτα από 12 εβδομάδες
LIFO NEWSROOM
Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Τech & Science / Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της Open Business, της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων που «ανοίγει παράθυρο στο μέλλον»
LIFO NEWSROOM