Πώς τινάζονται τα σωματίδια όταν τραβάμε καζανάκι με ανοιχτή λεκάνη; Επιστήμονες τράβηξαν βίντεο

Πώς τινάζονται τα σωματίδια όταν τραβάμε καζανάκι με ανοιχτή λεκάνη; Επιστήμονες τράβηξαν βίντεο Facebook Twitter
0

Το καζανάκι, μετά την χρήση της λεκάνης της τουαλέτας, εξασφαλίζει ότι τα περιεχόμενα απομακρύνονται από το σημείο, εξασφαλίζοντας ασφαλείς συνθήκες υγιεινής. 

Ωστόσο επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Colorado Boulder διαπίστωσαν πως αμέτρητα σταγονίδια νερού τινάζονται ψηλά «σα συντριβάνι», όταν ξεχνάμε να κατεβάσουμε πρώτα το καπάκι. 

Ερευνητές ανέπτυξαν μία μέθοδο για να καταγράψουν πόσο μακριά φτάνουν αυτά τα σωματίδια, εκτιμώντας τους κινδύνους μόλυνσης από το καζανάκι, όταν δεν φροντίζουμε να κλείνουμε το καπάκι της λεκάνης πριν την χρήση του. 

Η ομάδα σύνδεσε λέιζερ και κάμερες σε μία τυπική λεκάνη - σαν αυτες που χρησιμοποιούνται ευρέως στα νοικοκυριά της Βόρειας Αμερικής - και χωρίς άλλα περιεχόμενα ή χαρτί υγείας, τράβηξαν επανειλημμένα το καζανάκι. Όπως το περίμεναν, τα σωματίδια τινάζονται πολύ ψηλά και ταξιδεύουν στον αέρα. 

Πώς τινάζονται τα σωματίδια όταν τραβάμε καζανάκι με ανοιχτή λεκάνη; Επιστήμονες τράβηξαν βίντεο Facebook Twitter

Η ομάδα μέτρησε το ύψος που έφταναν τα σωματίδια, και επιβεβαίωσε ότι τα σταγονίδια κινούνται με ταχύτητα 1,5 μέτρων ανά λεπτό (5,4 χιλιομέτρων την ώρα), στα οχτώ δευτερόλεπτα μετά τη χρήση του καζανακίου. 

Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως τα σωματίδια αυτά μπορούν να προσγειωθούν σε άλλα αντικείμενα του μπάνιου, όπως τα σφουγγάρια και τις οδοντόβουρτσες. Μαζί με αυτά, υπάρχει ο κίνδυνος να μεταφερθούν και παθογόνοι μικροοργανισμοί όπως το E. coli.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, και η ομάδα θέλει να ρίξει φως στους κινδύνους που έχει το να τραβά κάποιος το καζανάκι με το καπάκι της λεκάνης ανοιχτό, ιδίως σε δημόσιες και κοινόχρηστες τουαλέτες όπου οι παθογόνοι μικροοργανισμοί μπορούν να μολύνουν πολλούς ανθρώπους. 

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Τech & Science / Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Ο Δεινόσουχος, ένας τεράστιος προϊστορικός συγγενής των κροκοδείλων, μπορούσε να τρώει δεινόσαυρους και να διασχίζει θάλασσες χάρη στην ανοχή του στο αλμυρό νερό. Νέα μελέτη ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για την εξέλιξή του.
LIFO NEWSROOM
Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Τech & Science / Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Νέα έρευνα δείχνει ότι η καθημερινή έκθεση σε μικρές δόσεις φιστικιού μπορεί να μειώσει τις αλλεργικές αντιδράσεις σε ενήλικες με σοβαρή αλλεργία - Ελπίδες για νέα θεραπευτική προσέγγιση
LIFO NEWSROOM
Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Τech & Science / Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα στην Καλιφόρνια αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Ασυνήθιστοι σεισμοί σε βάθη έως και 40 χλμ. κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα δείχνουν ότι η λιθόσφαιρα της Γης αποκολλάται. Μια σπάνια ματιά σε μια διαδικασία που δημιουργεί ηπείρους
LIFO NEWSROOM
Φαρμακευτική κάνναβη: Η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα αναδεικνύει τις θεραπευτικές της δυνατότητες στον καρκίνο

Τech & Science / Φαρμακευτική κάνναβη: Η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα αναδεικνύει τις θεραπευτικές της δυνατότητες στον καρκίνο

Η ανάλυση αποσκοπεί στην εδραίωση της συμφωνίας σχετικά με τις δυνατότητες της κάνναβης ως θεραπεία του καρκίνου, λέει ο επικεφαλής της έρευνας
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Περιπλανώμενη μαύρη τρύπα, επτά φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο, εντοπίστηκε στον γαλαξία μας

Τech & Science / Περιπλανώμενη μαύρη τρύπα, επτά φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο, εντοπίστηκε στον γαλαξία μας

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η μαύρη τρύπα σχηματίστηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια από την κατάρρευση ενός τεράστιου άστρου και έκτοτε ταξιδεύει μόνη στον Γαλαξία
LIFO NEWSROOM