Πώς τινάζονται τα σωματίδια όταν τραβάμε καζανάκι με ανοιχτή λεκάνη; Επιστήμονες τράβηξαν βίντεο

Πώς τινάζονται τα σωματίδια όταν τραβάμε καζανάκι με ανοιχτή λεκάνη; Επιστήμονες τράβηξαν βίντεο Facebook Twitter
0

Το καζανάκι, μετά την χρήση της λεκάνης της τουαλέτας, εξασφαλίζει ότι τα περιεχόμενα απομακρύνονται από το σημείο, εξασφαλίζοντας ασφαλείς συνθήκες υγιεινής. 

Ωστόσο επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Colorado Boulder διαπίστωσαν πως αμέτρητα σταγονίδια νερού τινάζονται ψηλά «σα συντριβάνι», όταν ξεχνάμε να κατεβάσουμε πρώτα το καπάκι. 

Ερευνητές ανέπτυξαν μία μέθοδο για να καταγράψουν πόσο μακριά φτάνουν αυτά τα σωματίδια, εκτιμώντας τους κινδύνους μόλυνσης από το καζανάκι, όταν δεν φροντίζουμε να κλείνουμε το καπάκι της λεκάνης πριν την χρήση του. 

Η ομάδα σύνδεσε λέιζερ και κάμερες σε μία τυπική λεκάνη - σαν αυτες που χρησιμοποιούνται ευρέως στα νοικοκυριά της Βόρειας Αμερικής - και χωρίς άλλα περιεχόμενα ή χαρτί υγείας, τράβηξαν επανειλημμένα το καζανάκι. Όπως το περίμεναν, τα σωματίδια τινάζονται πολύ ψηλά και ταξιδεύουν στον αέρα. 

Πώς τινάζονται τα σωματίδια όταν τραβάμε καζανάκι με ανοιχτή λεκάνη; Επιστήμονες τράβηξαν βίντεο Facebook Twitter

Η ομάδα μέτρησε το ύψος που έφταναν τα σωματίδια, και επιβεβαίωσε ότι τα σταγονίδια κινούνται με ταχύτητα 1,5 μέτρων ανά λεπτό (5,4 χιλιομέτρων την ώρα), στα οχτώ δευτερόλεπτα μετά τη χρήση του καζανακίου. 

Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως τα σωματίδια αυτά μπορούν να προσγειωθούν σε άλλα αντικείμενα του μπάνιου, όπως τα σφουγγάρια και τις οδοντόβουρτσες. Μαζί με αυτά, υπάρχει ο κίνδυνος να μεταφερθούν και παθογόνοι μικροοργανισμοί όπως το E. coli.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, και η ομάδα θέλει να ρίξει φως στους κινδύνους που έχει το να τραβά κάποιος το καζανάκι με το καπάκι της λεκάνης ανοιχτό, ιδίως σε δημόσιες και κοινόχρηστες τουαλέτες όπου οι παθογόνοι μικροοργανισμοί μπορούν να μολύνουν πολλούς ανθρώπους. 

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Τα φάρμακα «μπλοκμπάστερ» για την απώλεια βάρους αποκαλύπτουν όσα ακόμη δεν κατανοούμε για την παχυσαρκία

Τech & Science / Η παχυσαρκία είναι ασθένεια: Τι δείχνει πολυετής έρευνα στα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Πώς λειτουργούν τα GLP-1 φάρμακα - Η αμφιλεγόμενη χρήση, οι παρενέργειες, το υψηλό κόστος και η διαπίστωση πως οι περισσότεροι σταματούν έπειτα από 12 εβδομάδες
LIFO NEWSROOM