Πόσο θα έπρεπε να μας ανησυχεί η αναγνώριση προσώπου;

Πόσο θα έπρεπε να μας ανησυχεί η αναγνώριση προσώπου; Facebook Twitter
Τα ευαίσθητα δεδομένα όσον αφορά την αναγνώριση προσώπου μπορούν να αποθηκευτούν για πάντα.
0

Μια ομάδα Αμερικανών ακτιβιστών χρησιμοποίησε ένα λογισμικό για να φωτογραφίσει και στη συνέχεια να «αναγνωρίσει» τα πρόσωπα 14.000 ανθρώπων της Ουάσινγκτον, στην προσπάθειά της να δείξει αφενός τους κινδύνους αλλά και τα όρια που σχετίζονται με την ασφάλεια και την επιτήρηση των πολιτών και αφετέρου το πώς αυτοί οι κίνδυνοι της τεχνολογίας βρίσκονται σε ένα ασταθές νομοθετικό πλαίσιο. 

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου, τρεις άνθρωποι ντυμένοι με λευκές φόρμες και με smartphones στα κεφάλια τους, περπάτησαν στους δρόμους γύρω από το Capitol Hill και το Κογκρέσο φωτογραφίζοντας παράλληλα τα πρόσωπα των ανθρώπων που συναντούσαν. Τα smartphones τους ήταν συνδεδεμένα με το λογισμικό αναγνώρισης προσώπων της Amazon, το Rekognition, ένα σύστημα το οποίο χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων, και από πολλές αστυνομικές δυνάμεις των Η.Π.Α. 

Προς το παρόν, δεν υπάρχει κανένας νόμος που να εμποδίζει τους ανθρώπους από το να αποθηκεύουν δεδομένα αναγνώρισης προσώπου χωρίς τη συγκατάθεση του άλλου.

Μέσα σε λίγες ώρες, οι τρεις ακτιβιστές συνέλεξαν δεδομένα από χιλιάδες πρόσωπα και έπειτα τα συνέκριναν με μια βάση δεδομένων που επιτρέπει την αναγνώριση. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, η ακριβής αναγνώριση των προσώπων έγινε αμέσως, ενώ η όλη διαδικασία μεταδόθηκε και μέσω streaming. 

 

Ανάμεσα στα σωστά πρόσωπα που αναγνώρισαν οι τρεις ακτιβιστές ανήκε ένα μέλος του Κογκρέσου, ενώ στα λανθασμένα επτά δημοσιογράφοι, 25 λομπίστες της Amazon, αλλά και ο τραγουδιστής Roy Orbison, ο οποίος έχει πεθάνει από το 1988. Αυτό απέδειξε ότι το λογισμικό που χρησιμοποίησαν έχει ακόμη σοβαρά ζητήματα προς επίλυση. Μάλιστα, ύστερα απ'αυτήν την έρευνα, οι κάτοικοι της Ουάσινγκτον θα μπορούν να κατεβάσουν τις φωτογραφίες τους από το site της οργάνωσης, προκειμένου να δουν εάν τελικά όντως αναγνωρίστηκαν σωστά. 

Επίσης, παρά το γεγονός ότι στις φόρμες των ακτιβιστών υπήρχε το μήνυμα «Facial recognition in progress», οι ίδιοι δεν είχαν ζητήσει τη σύμφωνη γνώμη των περαστικών για την αναγνώρισή τους, καθώς η τελευταία γινόταν αυτόματα.

Επομένως, η νομιμότητα στη λειτουργία του λογισμικού είναι το βασικό πρόβλημα αυτής της προσπάθειας: προς το παρόν, δεν υπάρχει κανένας νόμος που να εμποδίζει τους ανθρώπους από το να αποθηκεύουν δεδομένα αναγνώρισης προσώπου χωρίς τη συγκατάθεση του άλλου. Η οργάνωση γνωστοποίησε ακόμη ότι όλα τα δεδομένα που συλλέγονται θα διαγράφονται μετά από δύο βδομάδες, αλλά «έως τώρα δεν υπάρχει σχετικός νόμος. Προς στιγμήν, τα ευαίσθητα δεδομένα όσον αφορά την αναγνώριση προσώπου μπορούν να αποθηκευτούν για πάντα», καταλήγει σε ανακοίνωσή της.  

Με πληροφορίες από Il Post

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

TikTok: Οι πλατφόρμες που εξετάζουν οι Αμερικανοί influencers μετά την επικείμενη απαγόρευση του

Τech & Science / TikTok: Οι πλατφόρμες που εξετάζουν οι Αμερικανοί influencers μετά την επικείμενη απαγόρευση του

Σύμφωνα με στοιχεία του TikTok, μικρές επιχειρήσεις και δημιουργοί περιεχομένου στις ΗΠΑ θα χάσουν 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα μέσα στον πρώτο μήνα από την παύση λειτουργίας της πλατφόρμας
LIFO NEWSROOM
Το Parker Solar Probe της NASA πλησιάζει σήμερα όσο ποτέ άλλοτε τον Ήλιο

Τech & Science / Το Parker Solar Probe της NASA πλησιάζει σήμερα όσο ποτέ άλλοτε τον Ήλιο

Το Parker Solar Probe είναι το πρώτο διαστημόπλοιο που εισέρχεται στην εξωτερική ατμόσφαιρα του Ήλιου, γνωστή ως κορώνα, και θα επιστρέψει δεδομένα από περιοχές που μέχρι τώρα δεν έχουν εξερευνηθεί
LIFO NEWSROOM