Η «αναβολή» στο πρωινό ξυπνητήρι είναι για πολλούς ανθρώπους μέρος της καθημερινότητας καθώς δεν αντέχουν να σηκωθούν από το κρεβάτι επειδή νιώθουν ότι δεν έχουν κοιμηθεί αρκετά. Πόσο όμως είναι αυτό το «αρκετά» με βάση τους επιστήμονες;
Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, η ιδανική διάρκεια ύπνου δεν είναι οι οκτώ ώρες για τουλάχιστον τα άτομα άνω των 38 ετών.
Το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και το Πανεπιστήμιο Fudan της Σαγκάης εξέτασαν τις συνήθειες ύπνου σχεδόν 500.000 ενηλίκων ηλικίας μεταξύ 38 και 73 ετών και διαπίστωσαν ότι η ιδανική διάρκεια ύπνου μπορεί να είναι οι επτά ώρες αν και παραδοσιακά μέχρι τώρα θεωρούνταν οι οκτώ.
Οι συμμετέχοντες εξετάστηκαν σχετικά με τις γνωστικές τους ικανότητες και ρωτήθηκαν για τα πρότυπα ύπνου, την ευεξία και την ψυχική τους υγεία. Οι ερευνητές συνέλεξαν επίσης απεικονίσεις εγκεφάλων και γενετικά δεδομένα για τουλάχιστον 40.000 από τους συμμετέχοντες ώστε να έχουν μια καλύτερη εικόνα για αυτούς.
Εκτός των προαναφερθέντων διαπίστωσαν ότι τόσο ο υπερβολικός όσο και ο ανεπαρκής ύπνος έχουν και οι δύο επιζήμια επίδραση, προκαλώντας προβλήματα ψυχικής υγείας και «χειρότερες γνωστικές επιδόσεις».
Η μελέτη έδειξε επίσης ότι το να είναι κάποιος «συνεπής» στον ύπνο του είναι κομβικής σημασίας. Ως εκ τούτου, το να κοιμόμαστε τη μία ημέρα έξι ώρες και την επόμενη εννέα δε βοηθά καθώς θα συνεχίσει να υπάρχει το αίσθημα κούρασης το πρωί.
Με πληροφορίες από Huffington Post