Ανησυχητικό ρεκόρ σημείωσαν τα κρούσματα ιλαράς στην Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο του 2018, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο, περισσότεροι από 41.000 άνθρωποι νόσησαν και 37 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους.
Πέρυσι, τα κρούσματα ήταν σχεδόν τα μισά (23.927) ενώ το 2016 δεν ξεπέρασαν τα 5.300, με τους ειδικούς να αποδίδουν την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων στη μείωση των ανθρώπων που εμβολιάζονται.
Απέναντι στα ανησυχητικά στοιχεία, ο ΠΟΥ ζητά από τα ευρωπαϊκά κράτη να λάβουν άμεσα μέτρα.
Η ιλαρά μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως μέσω των σταγονιδίων του βήχα και η επιμόλυνση διαρκεί από 7 έως 10 ημέρες.
Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών αναρρώνει πλήρως αλλά σε ένα μικρό ποσοστό προκαλούνται σοβαρότατες επιπλοκές που μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στον θάνατο.
Εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, πνευμονία και ηπατίτιδα είναι μόνο μερικές από τις πιθανές επιπλοκές που μπορούν να αποφευχθούν με τον έγκαιρο εμβολιασμό.
Το εμβόλιο MMR μπορεί να αποτρέψει την μόλυνση, όμως μία έρευνα που είχε διεξαχθεί προς 20ετίας και συνέδεε το MMR με τον αυτισμό, κυκλοφόρησε τους προηγούμενος μήνες στο διαδίκτυο και τα ΜΜΕ, οδηγώντας χιλιάδες γονείς στο αντιεμβολιαστικό κίνημα, παρά το γεγονός ότι η επίμαχη μελέτη αντιμετωπίζεται με δυσπιστία από τη συντριπτική μερίδα της ιατρικής κοινότητας.
Ανάμεσα στις χώρες με περισσότερα από 1.000 κρούσματα, από τις αρχές του έτους, είναι και η Ελλάδα, μαζί με την Ουκρανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Ρωσία, τη Σερβία και τη Γεωργία. Σε όλες αυτές τις χώρες έχουν σημειωθεί θανάσιμα περιστατικά.
Με πληροφορίες από BBC
σχόλια