Το σκάκι είναι ένα παιχνίδι στρατηγικής σκέψης, συγκέντρωσης και πνευματικής προσπάθειας. Η βία συνήθως δεν υπεισέρχεται σε αυτό, αλλά όπως φαίνεται, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο όταν στο παιχνίδι μπαίνουν ρομπότ.
Κατά τη διάρκεια ενός αγώνα στο τουρνουά Moscow Open, ένα ρομπότ που έπαιζε σκάκι άρπαξε και έσπασε το δάχτυλό ενός επτάχρονου αγοριού. Το βίντεο από το περιστατικό της 19ης Ιουλίου που δημοσίευσε το κανάλι Baza Telegram δείχνει τον ρομποτικό βραχίονα να αρπάζει το δάχτυλο του ανήλικου αντιπλάλου σε μία «λαβή» για αρκετά δευτερόλεπτα, προτού μια γυναίκα ακολουθούμενη από τρεις άνδρες, το απελευθερώσουν και το απομακρύνουν.
«Το ρομπότ έσπασε το δάχτυλο του παιδιού», επιβεβαίωσε ο Σεργκέι Λαζάρεφ, πρόεδρος της Σκακιστικής Ομοσπονδίας της Μόσχας, στο πρακτορείο ειδήσεων TASS μετά το περιστατικό, προσθέτοντας ότι το μηχάνημα είχε παίξει πολλές προηγούμενες διοργανώσεις χωρίς προβλήματα. «Αυτό είναι φυσικά κακό».
Δεν φταίει το ρομπότ
Ο Sergey Smagin, αντιπρόεδρος της Ρωσικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας, δήλωσε στο Baza ότι το ρομπότ φάνηκε να «ορμάει» αφού πήρε ένα από τα κομμάτια του αγοριού. Αντί να περιμένει το μηχάνημα να ολοκληρώσει την κίνησή του, το αγόρι επέλεξε μια γρήγορη αντεπίθεση, είπε. «Υπάρχουν ορισμένοι κανόνες ασφαλείας και το παιδί, προφανώς, τους παραβίασε. Όταν έκανε την κίνησή του, δεν συνειδητοποίησε ότι έπρεπε πρώτα να περιμένει», δήλωσε ο Smagin. «Πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια περίπτωση, την πρώτη που μπορώ να θυμηθώ», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το Baza ο 7χρονος Κρίστοφερ είναι ένας από τους 30 καλύτερους σκακιστές της ρωσικής πρωτεύουσας στην κατηγορία κάτω των εννέα ετών. «Οι άνθρωποι έσπευσαν να βοηθήσουν και έβγαλαν το δάχτυλο του νεαρού παίκτη, αλλά το κάταγμα δεν απετράπη».
Το δάχτυλο του παιδιού μπήκε στον γύψο και οι γονείς του φέρονται να έχουν επικοινωνήσει με την εισαγγελία.
Το μηχάνημα μπορεί να παίζει πολλούς αγώνες ταυτόχρονα και φέρεται να είχε ήδη παίξει τρεις την ημέρα που αντιμετώπισε τον Κρίστοφερ. Ένας Ρώσος γκραν-μάστερ, ο Σεργκέι Καρτζάκιν, δήλωσε ότι το περιστατικό οφείλεται αναμφίβολα σε «κάποιο λάθους λογισμικού ή κάτι τέτοιο», προσθέτοντας ότι κάτι παρόμοιο δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ.
Πηγή: Guardian