Πριν από περίπου έναν χρόνο, μία ομάδα Ρώσων κυνηγών άρχισε να σκάβει στους παλιούς παγετώνες της Σιβηρίας, αναζητώντας πολύτιμους χαυλιόδοντες προϊστορικών μαμούθ.
Αντί για τους χαυλιόδοντες όμως, έπεσαν πάνω σε ένα πανάρχαιο «κουτάβι» 18.000 ετών, που μπορεί να ρίξει φως στην προέλευση και την ποικιλομορφία των σύγχρονων εξημερωμένων σκύλων. Το τετράποδο ήταν περίπου δύο μηνών όταν πέθανε και οι πάγοι διατήρησαν το πτώμα σε εξαιρετική κατάσταση, με την γούνα του και την μύτη του ζώου να θυμίζουν τετράποδο βαλσαμωμένο από κάποιον σύγχρονο ταριχευτή.
Όπως μεταδίδουν οι Times, οι ερευνητές διεξάγουν τώρα τεστ DNA στο ζώο, για να εξακριβώσουν αν πρόκειται για τον αρχαιότερο σκύλο που βρέθηκε ποτέ, κάποιο είδος λύκου ή κάτι άλλο «ενδιάμεσο». Ο πρώτος γύρος εξετάσεων πάντως δεν είχε ξεκάθαρα αποτελέσματα και η διαδικασία συνεχίζεται.
«Υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα έπρεπε ήδη να γνωρίζουμε αν πρόκειται για σκύλο ή για λύκο. Το γεγονός ότι δεν τα έχουμε καταφέρει ακόμα είναι από μόνο του εντυπωσιακό», σχολιάζει η ερευνήτρια Love Dalén του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Στοκχόλμης, που διεξήγαγε την πρώτη ανάλυση.
Οι εξελικτικοί βιολόγοι εκτιμούν πως οι σκύλοι διαχωρίστηκαν γονιδιακά από τους λύκους κάπου ανάμεσα στο 40.000π.Χ και το 15.000 π.Χ. «Υπήρξε μία απόκλιση σε κάποιο χρονικό σημείο και για ένα δείγμα κοντά σε αυτή την περίοδο είναι δύσκολο να καταλήξουμε σε ασφαλές συμπέρασμα», προσθέτει η καθηγήτρια. «Ένας εξαιρετικά "πρώιμος" σκύλος, ένας από τους πρώτους λύκους που ακολούθησαν στη συνέχεια ή ένας κοινός πρόγονος και των δύο».
Με πληροφορίες από The Times
σχόλια