"Συγγνώμη" γελοιογράφου για σκίτσο με τον CEO του Facebook ως χταπόδι

"Συγγνώμη" γελοιογράφου για σκίτσο με τον CEO του Facebook ως χταπόδι Facebook Twitter
4

Δημόσια συγγνώμη ζήτησε ο Γερμανός γελοιογράφος της εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung, ο οποίος απεικόνισε τον ιδρυτή και CEO του Facebook ως χταπόδι με γαμψή μύτη, σε σκίτσο που κυκλοφόρησε στο φύλλο της προηγούμενης παρασκευής.

Η γελοιογραφία της Sueddeutsche Zeitung

Εβραϊκές οργανώσεις αντέδρασαν έντονα, θεωρώντας ότι η καρικατούρα έμοιαζε με αντίστοιχες που είχαν εμφανιστεί ως μέρος Ναζιστικής προπαγάνδας. Ο καρτουνίστας Burkhard Mohr δήλωσε ότι η πρόθεση της γελοιογραφίας του ήταν απλά να απεικονίσει τον τρόπο με τον οποίο το Facebook "κατάπιε" την ανταγωνιστική εφαρμογή WhatsApp.

"Λυπάμαι γι' αυτή την παρεξήγηση, και ζητώ συγγνώμη στους αναγνώστες που στεναχώρησα", δήλωσε με email του στο Associated Press, ο γελοιογράφος, και τόνισε "ο αντισημιτισμός και ο ρατσισμός είναι ιδεολογίες ξένες προς εμένα."

Πάντως, η εφημερίδα  έχει δεχτεί κριτική και στο παρελθόν για προσβλητικά σχόλια κατά των Εβραίων, με πιο πρόσφατη την περίπτωση όπου προσομοίωνε, με μια 'πειραγμένη' φωτογραφία, το Κράτος του Ισραήλ με ένα ξέφρενο τέρας. Υπόθεση για την οποία ζήτησε και πάλι δημοσίως συγγνώμη από τους αναγνώστες, τον περασμένο Ιούλιο.

Τελικά, η εφημερίδα στη δεύτερη έκδοσή της, κυκλοφόρησε με το σκίτσο παραλλαγμένο, χωρίς το πρόσωπο του Zuckerberg.

[via]

Τech & Science
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Τech & Science / Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Ο Δεινόσουχος, ένας τεράστιος προϊστορικός συγγενής των κροκοδείλων, μπορούσε να τρώει δεινόσαυρους και να διασχίζει θάλασσες χάρη στην ανοχή του στο αλμυρό νερό. Νέα μελέτη ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για την εξέλιξή του.
LIFO NEWSROOM
Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Τech & Science / Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Νέα έρευνα δείχνει ότι η καθημερινή έκθεση σε μικρές δόσεις φιστικιού μπορεί να μειώσει τις αλλεργικές αντιδράσεις σε ενήλικες με σοβαρή αλλεργία - Ελπίδες για νέα θεραπευτική προσέγγιση
LIFO NEWSROOM
Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Τech & Science / Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα στην Καλιφόρνια αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Ασυνήθιστοι σεισμοί σε βάθη έως και 40 χλμ. κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα δείχνουν ότι η λιθόσφαιρα της Γης αποκολλάται. Μια σπάνια ματιά σε μια διαδικασία που δημιουργεί ηπείρους
LIFO NEWSROOM
Φαρμακευτική κάνναβη: Η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα αναδεικνύει τις θεραπευτικές της δυνατότητες στον καρκίνο

Τech & Science / Φαρμακευτική κάνναβη: Η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα αναδεικνύει τις θεραπευτικές της δυνατότητες στον καρκίνο

Η ανάλυση αποσκοπεί στην εδραίωση της συμφωνίας σχετικά με τις δυνατότητες της κάνναβης ως θεραπεία του καρκίνου, λέει ο επικεφαλής της έρευνας
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Περιπλανώμενη μαύρη τρύπα, επτά φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο, εντοπίστηκε στον γαλαξία μας

Τech & Science / Περιπλανώμενη μαύρη τρύπα, επτά φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο, εντοπίστηκε στον γαλαξία μας

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η μαύρη τρύπα σχηματίστηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια από την κατάρρευση ενός τεράστιου άστρου και έκτοτε ταξιδεύει μόνη στον Γαλαξία
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
"Πάντως, η εφημερίδα έχει δεχτεί κριτική και στο παρελθόν για προσβλητικά σχόλια κατά των Εβραίων, με πιο πρόσφατη την περίπτωση όπου προσομοίωνε, με μια 'πειραγμένη' φωτογραφία, το Κράτος του Ισραήλ με ένα ξέφρενο τέρας. Υπόθεση για την οποία ζήτησε και πάλι δημοσίως συγγνώμη από τους αναγνώστες, τον περασμένο Ιούλιο."Αν δεν υπήρχε κάτι άλλο που δεν φαίνεται σ' αυτήν την αναφορά, τότε η πολιτική ορθότητα βαράει κόκκινα. Η σατιρική κριτική στο Κράτος του Ισραήλ για τους γνωστούς ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ λόγους, από πότε είναι αντισημιτισμός; Άλλο τα αντισημιτικά στερεότυπα για την εβραϊκή "φυλή", κι άλλο η κριτική ενός Κράτους για εγκλήματα (δολοφονίες, εκτοπισμοί). Τι το αντισημιτικό έχει η παρομοίωση του Ισραήλ με τέρας; Δεν έχει κάνει εγκλήματα εναντίον των Παλαιστίνιων; Δεν υπάρχουν εθνικιστές Εβραίοι (είτε ισραηλινοί, είτε Ιουδαίοι πολίτες άλλων χωρών) όπου υποστηρίζουν τη ρατσιστική πολιτική του Ισραήλ έναντι των Αράβων της περιοχής; Πεποιθήσεις, πολιτικές και στρατιωτικές επιλογές καταδικάζονται. Βλάκες όσοι -πολιτικά ορθοί αριστεριστές, Ιουδαίοι εθνικοί ή Ισραηλίτες- κάνουν λόγο για αντισημιτισμό όταν η κριτική γίνεται καθαρά από πολιτική προοπτική. Νομίζω πως αναγνωρίζεται εύκολα ο ακροδεξιός που -και καλά- ασκεί "αντιιμπεριαλιστική" "κριτική", ενώ πάντα στο τέλος καταλήγει στα γνωστά για την Εβραϊκή φυλή, τη δήθεν εγγενή ποταπότητά της και τα σατανικά σχέδια περί παγκόσμιας κυριαρχίας.
Μάλλον ήθελε να τον παρομοιάσει με τον αντίστοιχο καπετάνιο στους Πειρατές της Καραϊβικής, ο οποίος είχε αντίστοιχο πειρατικό καπέλο και "γενειάδα" από χταπόδια (ή κάτι τέτοιο).
Έλεος πια, ό,τι κι αν τολμήσει να πει κάποιος για κάποιον Εβραίο θεωρείται αντισημιτικό σχόλιο. Τι τρομοκρατία κι αυτή; Άκου εκεί, εκλήφθηκε ως αντισημιτικό σκίτσο το χταπόδι με τη γαμψή μύτη. Αφού έχει γαμψή μύτη κι αυτός, πως να το έκανε ο σκιτσογράφος;Τι άλλο θα ακούσουμε πια;