Ένα από τα τελευταία επιτεύγματα του τμήματος τεχνητής νοημοσύνης της Google, μετά την αναγνώριση αντικειμένων που απεικονίζονται σε μια φωτογραφία είναι η αναγνωρίση της ακριβούς τοποθεσίας που τραβήχτηκε μια φωτογραφία, απλά "κοιτάζοντας" την, χωρίς πρόσθετα στοιχεία, όπως συντεταγμένες.
Το νέο πρόγραμμα ονόματι PlaNet, που παρουσιάστηκε μόλις από την επιθεώρηση ΜΙΤ Technology Review, έχει εκπαιδευτεί ώστε να αναγνωρίζει τοποθεσίες παρατηρώντας και εντοπίζοντας λεπτομέρειες τις οποίες στη συνέχεια συγκρίνει -εν ριπή οφθαλμού- με μια online βάση δεδομένων 90 εκατομμυρίων φωτογραφιών, που περιέχουν γεωγραφικές πληροφορίες.
Έτσι, το σύστημα PlaNet, μπορεί, για παράδειγμα, να προσδιορίσει ότι μια φωτογραφία τραβήχτηκε στο Παρίσι επειδή αναγνωρίζει τον Πύργο του Άιφελ, κάτι το οποίο μπορεί να το κάνει και ένας μέσος ενήλικας, όμως αυτό που κάνει το σύστημα να ξεχωρίζει είναι ότι μπορεί να αναγνωρίσει την τοποθεσία μιας φωτογραφίας η οποία δεν περιέχει κάποιο αναγνωρίσιμο στοιχείο, όπως τυχαίους επαρχιακούς δρόμους. Όπως στο παρακάτω παράδειγμα:
Όταν οι ερευνητές της Google ανέβασαν στο PlaNet 2,3 εκ. φωτογραφίες από το Flickr, το σύστημα, που βρίσκεται στα πρώτα του στάδια, είχε σχετικά ικανοποιητικά σκορ στην αναγνώριση δρόμων (3.6% επιτυχία), στην αναγνώριση πόλεων (10,1% επιτυχία), στην αναγνώριση χωρών (28,4%) και ηπείρων (48%). Τα παραπάνω σκορ, αναφέρει η ανακοίνωση μπορεί να μην ακούγονται ιδιαίτερα εντυπωσιακά, αλλά δοκιμάζοντας κάποιος να παίξει στο Geoguessr, παίρνοντας τη θέση του συστήματος Artificial Intelligence, καταλαβαίνει τη δυσκολία του εγχειρήματος, υποστηρίζουν οι ερευνητές.
Προς το παρόν, πάντως, δεν έχει ανακοινωθεί κάποια άμεση πρακτική εφαρμογή του PlaNet.